Visibaba (Galanthus nivalis)

Sredinom veljače, prve znakove ljepšeg i toplijeg vremena obilježavaju upravo vjesnici proljeća.

Toplije Sunčeve zrake potiču rast nježnog proljetnog cvijeća koje ponekad može izniknuti ispod snijega. Proljetnice se pojavljuju na livadama, šumarcima te travnjacima okućnica.

Visibaba (Galanthus nivalis)

Sinonim dolaska proljeća poistovjećuje se s najranijim cvjetovima koji cvatu u proljeće. Nježni, bijeli cvjetovi visibabe počinju provirivati već krajem siječnja, pa sve do ožujka.

Uspijeva na osunčanom ili polusjenovitom mjestu, na različitim tipovima tla. Niskog rasta i sitnih cvjetova, pojavljuje se u većem broju u vrtu ili na livadi.

Šafran (Crocus vernus)

Cvate u rano proljeće u bijelim, ljubičastim te bijelim prošaranim ljubičastim nijansama. Prije noći, cvjetovi se zatvaraju i ponovno otvaraju ujutro.

Šafran raste na dobro dreniranom tlu na sunčanom ili polusjenovitom mjestu. Na prirodnom staništu pojavljuje se u skupinama.

Jaglac (Primula veris)

Zeljasta višegodišnja biljna vrsta koja formira bazalnu rozetu jednostavnih listova upotpunjenih sa žutim pojedinačnim cvjetovima, koji se pojavljuju krajem zime ili u rano proljeće.

Njihova cvatnja traje oko 6 tjedana, koja ovisi o temperaturi i vremenskim uvjetima. Preferira polusjenovito i osunčano mjesto na livadama i šumarcima.

Drijemovac (Leucojum vernum)

Cvate krajem zime do ranog proljeća, uglavnom se pojavljuje u isto vrijeme s visibabama. Stabljiku ukrašava bijeli cvijet zvonastog oblika sa zelenim rubom.

Nježnog mirisa, višegodišnja je vrsta koja naraste između 20 i 25 cm. Drijemovac raste na sunčanom ili polusjenovitom mjestu, na vlažnom tlu.

Autor: M.R.

Izvor slika: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi