sl. 1. Kameni okvir vrata, pogled, vertikalni presjek i tlocrt, nadvoj nad vratima kao: kamena ploča (lijevo), u obliku luka (desno)

Kameni okviri vrata sastoje se od praga, bočnih stupova i nadvoja. Prag može biti u cjelini od kamena ili je to kamena ploča ugrađena u betonsku podlogu. Na tu ploču oslanjaju se bočni stupovi okvira vrata. Prag je zakočen blago prema van.

Bočni stupovi okvira većih dimenzija kao što su vrata izgrađuju se od više kamenih elemenata na svakoj strani. Okviri za vrata normalnih dimenzija sastavljali su se sa do tri međusobno povezana kamena elementa, bočno lijevo i desno (sl 2.).


sl. 2. Izgled kamenog okvira vrata s aksonometrijskom slikom dijelova koji se sastavljaju (s čepom u utor) i sidre u zid

Kameni se elementi okvira sidre međusobno u zid. Gornji se dio kamenog okvira može izraditi od dva klesanca koji zaglavnim kamenom povezuju segmentni luk u cjelini. Gornji se dio može sastojati od kamene ploče s rasteretnim lukom povrh nje.

U suvremenom se graditeljstvu profilacije kamenih okvira vrata izrađuju industrijski, različitih su profilacija i dimenzija (sl. 3.). Kameni okviri vrata s nadvojnom pločom i lukom prikazani su slikom 1.


sl. 3. Profilacije kamenih okvira vrata (označene dimenzije su u metrima)

Za konstrukciju i izvedbu te za kamen okvira vrata vrijede ista pravila i postupci kao i za prozorske okvire.

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Građenje prirodnim kamenom", autora Branka Crnkovića i Ljube Šarića i objavljen je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (4)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi