Toplina u kućama izlazi kroz krov, vrata, prozore, zidove i podove. U stanovima u prizemlju gubi se manje topline putem stropa nego kod kuća s krovom. S dolaskom hladnih dana mnogima se mrači pred očima jer sa zimom dolaze i veći troškovi grijanja.

Kako smanjiti troškove za grijanje pitanje je koje si gotovo svatko postavlja. Moguće je uvelike uštedjeti obavite li najprije određena ulaganja.

Izolacijom do ušteda

Kroz krov koji nije izoliran gubi se čak 25% topline. Navedeni gubitak možete umanjiti za 8% ako krov izolirate stazama, pločama od mineralne vune ili s rasutim izolacijskim materijalom. Prednost izolacije krova je u stvaranju potencijalnog stambenog prostora na tavanu. Osim toga, tavan će biti zaštićen od čađe i prašine.

Vrlo je bitno imati kvalitetne prozore jer se kroz one s jednostrukim staklima gubi čak 15% topline. Postavljanjem dvostrukih stakala gubitak se može smanjiti za 5%, ali troškovi ugradnje mogu biti skupi. Prije svakog ulaganja razmislite hoće li vam se isplatiti s obzirom na cijene.

Ako trenutno nemate novaca za ulaganje u nove prozore kupite izolacijske brtvene trake i zalijepite ih oko prozora (i vrata). Tako nećete imati veliki trošak, a godišnje ćete ipak nešto uspjeti uštedjeti s cijenom grijanja.

Postotak gubitka topline koja izlazi kroz vrata možete smanjiti ako sva vrata dobro zatvarate i oblijepite ih izolacijskim materijalom.

Troškove za grijanje smanjit ćete i izolacijom podova i zidova. Najveći gubitak topline događa se upravo putem zidova, i to do 35%. Šuplje pregradne zidove možete ispuniti specijalnom pjenom ili ih obložite izolacijskim pločama.

Na tržištu se danas mogu naći zaista kvalitetna i učinkovita rješenja za izolaciju i smanjenje gubitka topline. Na primjer, stiropor je idealan za izolaciju podova kroz koje se gubi do 15% topline.

Možete izolirati gotovo svaki dio kuće, no imajte na umu da prednost trebaju imati dijelovi s većim gubitkom topline. S druge strane, trebate znati i da je izolacija određenih dijelova kuće jeftinija i jednostavnija. Sve ovisi i o vrsti kuće. Stavite sve čimbenike na papir i odaberite rješenja koja će vaš dom učiniti ugodnijim za život.

Dodatni savjeti

Grijete li svoje kućanstvo putem radijatora preporučujemo ugradnju termostata pomoću kojega ćete temperaturu u prostorijama održavati na istoj razini.

Danas postoje i pametni termostati koji vam putem aplikacije za pametni telefon omogućavaju kontrolu grijanja neovisno o tome gdje se nalazite. Tako možete namjestiti da grijanje ne radi dok vas nema kod kuće, već da se upali sat vremena prije nego što dođete.

Ako su između prozora i zida nastale pukotine obavezno nabavite barem pur pjenu i njome ispunite pukotine. Spriječit ćete prolaz hladnog zraka zimi i uštedjeti na grijanju.

Grijete li se koristeći drvo savjetujemo da nikako ne zatrpavate ložište jer će učinak biti bolji s manjom količinom cjepanica.

Održavanje uređaja za grijanje

Naravno, kako biste izbjegli popravke i imali zdravu klimu u svom prostoru nužno je da redovito održavate instalacije za grijanje.

Na primjer, prije dolaska hladnih mjeseci i sezone grijanja odzračite svoje radijatore. Idealno bi bilo da pozovete stručnu osobu kako bi pogledala vaše plinske ili uljne instalacije.

Isto tako, imate li klima uređaj razmislite o tome da prije sezone grijanja ili hlađenja ovlaštena osoba dođe očistiti vanjsku i unutarnju jedinicu. Time će se spriječiti prevelika potrošnja energije. Filtre klima uređaja čistite sami, barem jednom u mjesecu.

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi