Projektanti u svom radu vole biti i inovativni, čime njihov rad postaje zanimljiviji i raznovrsniji. Kod ISO SPAN drvobetonskih blokova, kao materijala koji je vrlo kvalitetan, ali nekim projektantima nedovoljno poznat, pred arhitekte i projektante konstrukcije-statičare postavlja se pitanje kako ispravno definirati i postaviti konstrukciju zida, koja su pravila za optimalno i tehnički ispravno arhitektonsko rješenje te koje su metode i postupci za dokazivanje nosivosti i stabilnosti.

O oblikovnim pravilima gradnje ISO SPAN-om ne treba razmišljati, nema strogih pravila, sve je prepušteno arhitektima i njihovim vizijama i idejama.

Ono što je u tehničkom smislu pravilno i bitno, toga se naravno treba pridržavati, stoga možemo dati slijedeće informativne smjernice i postupke razrade dijela projekta koji se odnosi na ISO SPAN zidove:

1. Odabir tipa ISO SPAN blokova obzirom na zahtjeve arhitektonskog projekta

Svaka građevina ima određene zadane osnovne parametre toplinske i zvučne zaštite, paropropusnosti i protupožarne otpornosti zidova, koje su definirane njenom namjenom, geografskim položajem, očekivanom trajnosti, eventualnim posebnim uvjetima itd., a koje projekt treba zadovoljiti.

Najčešće je prvi i osnovni parametar za određivanje tipa blokova faktor toplinske zaštite za vanjske te zvučna zaštita za unutarnje zidove. Za brzu procjenu ISO SPAN nudi tablice s ovim glavnim fizikalnim i tehničkim podacima za svaki tip bloka.

Kada se na temelju ta dva zahtjeva odabere tip blokova, odnosno zidova, projektant može pristupiti daljnjoj standardnoj razradi projekta, a za sve eventualne dodatne detalje arhitektonskog projekta i troškovnika može se obratiti tehničkoj podršci proizvođača, koja je naravno na raspolaganju i u Hrvatskoj.

2. Odabir tipa ISO SPAN blokova obzirom na zahtjeve projekta konstrukcije

Projektant konstrukter sudjeluje od početka projektiranja građevine u postavi koncepta konstrukcije, tako bi barem trebalo biti. Osnovna pitanja koja se postavljaju su, na koji način zidovi sudjeluju u prijenosu vertikalnih i horizontalnih sila te da li je zadovoljena nosivost i stabilnost, kako pojedinih elemenata, tako i cjelokupne konstrukcije.

ISO SPAN je za statičare priredio tablice i excel-programe za brzu provjeru tlačne i posmične nosivosti zidova, koji su im dostupni i koji im znatno pojednostavljuju i olakšavaju proračune. Sve ostalo, analiza opterećenje, statička i dinamička analiza i proračun reznih sila u elementima konstrukcije provode se kao za druge vrste materijala. Jednako kao i kod izrade arhitektonskog projekta, projektanti konstrukcije mogu računati sa stručnom podrškom ISO SPAN-ovih stručnih savjetnika.

Iskustvo je pokazalo da projektanti i izvođači nakon prvih početnih koraka rado prihvaćaju ISO SPAN kao kvalitetni materijal i tehnologiju koja im omogućuje jednostavan i brz rad uz odličan krajnji rezultat.

www.isospan.eu

ISO SPAN Baustoffwerk Gmbh
ISO SPAN Baustoffwerk Gmbh
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i dostava na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi