Želite li zagrijati prostor na ekološki prihvatljiv način, dizalica topline idealan je izbor. Za grijanje se koristi toplina iz okoliša – iz zraka, zemlje ili podzemne vode. Negativnog utjecaja na okoliš nema jer se ne koriste fosilna goriva te se ne proizvodi CO2. Nakon što preuzme toplinu iz okoliša, toplina se predaje sustavu grijanja te se vaš dom zagrijava. Kako se sustav grijanja zagrijava, hladi se zrak koji prolazi kroz jedinicu. Za cijeli ovaj proces nužna je jedino električna energija.

Sada kada ste se malo upoznali što je i kako funkcionira dizalica topline, sljedeće pitanje je koju veličinu dizalice topline odabrati. Odgovor na to pitanje ovisi o mnogim čimbenicima.

Prednosti dizalice topline su mnoge, a jedna od najznačajnijih je ušteda troškova. Upravo iz tog razloga nužno je ispravno odabrati njenu veličinu. Ako ona nije ispravno odabrana, ne samo da gubimo uštedu, već možemo stvoriti i dodatne troškove.

Instalirate li dizalicu topline koja ima veću snagu nego što je potrebno za vaš prostor, često će se paliti i gasiti što povećati potrošnju električne energije te samim time i veće račune za struju. S druge strane, odaberete li dizalicu topline premale snage, ona će raditi u predugim intervalima, što će smanjiti njenu efikasnost.

Čimbenici koji utječu na veličinu dizalice topline su:

 • Vanjska temperatura (veličina dizalica odabire se i prema najnižoj temperaturi koja se dosegne u mjestu življenja te vjetru koji može utjecati na hlađenje sustava) 
 • Željena unutarnja temperatura (ako je željena temperatura niža, potrebna je manja dizalica)
 • Temperatura polaza (označava koliko topla voda treba biti pri izlasku iz sustava grijanja, što je niža, to je potrebna manja dizalica topline. Na nju utječe izolacija i veličina objekta)
 • Veličina građevine (što je prostor veći, potrebnija je veća dizalica) 
 • Kvaliteta izolacije građevine
 • Koriste li se za grijanje radijatori ili podno grijanje (podno grijanje bolji je izbor od radijatora, odnosno, u tom slučaju dizalica radi optimalno jer je toplina raspoređena po cijelom prostoru)

Zbog svih navedenih čimbenika koji mogu utjecati na izbor veličine dizalice topline, preporučujemo da se konzultirate sa stručnjakom koji će vam napraviti precizan izračun dizalice potrebne da za vaš prostor.

Pročitajte više o dizalicama topline!

Nastavci serijala:

 1. Sve što trebate znati o dizalicama topline – način rada i prednosti
 2. Koliko stvarno košta dizalica topline
 3. Kako odabrati veličinu dizalice topline
 4. Kako održavati dizalicu topline
 5. Zašto odabrati dizalicu topline zrak-voda
 6. Učinkovitost i način rada dizalice topline voda-voda
 7. Modernizirajte način grijanja: Odaberite dizalicu topline zrak-zrak!
ROBERT BOSCH d.o.o. Home Comfort
ROBERT BOSCH d.o.o. Home Comfort
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi