Nažalost, na našim prostorima često vlada opće prihvaćeno mišljenje:

"Zemlja koja nije ograđena je ničija zemlja". Stoga neograđene površine kao da pozivaju "nepozvane" da na njima jednostavno odlože različite predmete koji im vise ne trebaju. Svjedoci smo tako sve brojnijih odlagališta otpada, na mjestima koja ničim ne odaju da su nečije vlasništvo. Nerijetko se vlasnici iznenade gomilom otpada koji im se "preko noći" doveze na njihovu zemlju.

Isto tako, brojni proizvođači voća i povrća, "muku muče" s "beračima", koji zrele plodove njihovog mukotrpnog dugogodišnjeg rada poberu umjesto njih. Kako stati na kraj takvom ponašanju? Kako efikasno naglasiti da vrt, farma, voćnjak ili dvorište pripada nekome. Pravilan odabir ograde (koja nužno ne mora biti skupa) je jedno od mogućih a ujedno i najčešćih rješenja.

Ograda često čini psihološku prepreku i daje do znanja "nepozvanima" da nisu dobro došli unutar prostora koji je ograđena. Svakako najjeftinije, a ujedno i najučinkovitije ograde, su žičane ograde. Ponuda žičanih ograda je iz godine u godinu sve veća na našem tržištu.

Nudimo vam, stoga, nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći pri odabiru ograde:

Otvor oka, sinonim za zaštitu

Ograde moraju zadovoljavati različite potrebe svakodnevnog života. Zaštititi djecu, ograđivati životinje, čuvati vrtove i parkove ili jednostavno ograđivati imanja. Dimenzije mreže (otvor oka) su napravljene prema potrebi zaštite; gušća mreža nudi bolju zaštitu u odnosu na rjeđu mrežu. Mrežne mjere su izražene tako da ukazuju na udaljenosti između žica. Prva mjera se, u pravilu, odnosi na visinu a druga na širinu otvora oka. Npr. 101,6mm x 50,8 mm.

Neka vam pri odabiru veličine otvora, mjerilo bude veličina "napasnika" od kojeg se želite zaštititi; macka, pas…itd. Postoje žičane ograde koje u donjem dijelu imaju manji otvor oka u odnosu na gornji dio. Tako da manje životinje ne mogu proći, a ujedno se štedi na materijalu u visini ograde, koju te životinje ne mogu doseći. Primjer takve ograde je ograda koja se koristi na autocestama.

Promjer žice, pokazatelj čvrstoće

unutrašnji promjer žice predstavlja jednu od najvažnijih karakteristika za čvrstoću ograde, te se stoga smatra i osnovnim elementom prilikom odabira ograde. Promjer žice je uvijek označen u mm na svakoj roli. Promjer plastificirane žice je izražen s dva iznosa: najprije se označava vanjski promjer, a zatim unutrašnji. Promjer žice zajedno s gustoćom mreže, definira i cijenu ograde. Manji otvor mreže i deblju žicu, platit ćete vise nego ogradu čiji su otvori veći, odnosno žica tanja.

Valovitost žice, zategnutost i lakoća postavljanja ograde

Izgled dobre ograde mora ostati nepromijenjen tijekom godina. Valovitost vodoravnih žica, osim što olakšava razvlačenje mreže tijekom postavljanja, omogućava i primanje udaraca izbjegavajući odvajanje žica na varenim točkama ujedno ograničavajući na taj način negativne posljedice termičkog rastezanja, uslijed zimskih i ljetnih temperatura. Tako se omogućava vraćanje napetosti mreže nakon moguće deformacije. Osim toga dopušta postizanje različite napetosti žice koja je neophodna kad se mreža postavlja na neravnim terenima. Tijekom postavljanja vrlo je važno kontrolirati da valoviti dio žice bude okrenut prema dolje, kako bi se omogućilo otjecanje vode, odnosno izbjeglo ležanje vode na varenim točkama.

Dvostruki rub, dodatna čvrstoća

Dva reda primaknutih vodoravnih žica koje su postavljene na donje i gornje vanjske rubove mreže, dopuštaju pravilnu napetost mreže i na gornjem i na donjem dijelu tijekom postavljanja. S njima se postiže dodatna otpornost mreže na točkama koje su najizloženije deformacijama tijekom godina.

Kako bi izabrali ogradu koja najbolje odgovara vašim potrebama, korisno je znati osnovne tehničke karakteristike različitih vrsta ograda:

1. Elektrovarene ograde
Odlikuju se iznimnom čvrstoćom. Žice se međusobno vare, a odmah nakon toga se nanosi sloj cinka, te se konačno plastificiraju. Mogu biti u rolama (najčešće od 25m) ili u panelima različite visine. Ako dolaze u panelima, riječ je o čvrstim ogradama s žicama minimalne debljine 4.5 mm. Dužina panela je najčešće 2 ili 2.5 m.

2. Pletene ograde
Pletene ograde su savitljivije. Njihova najvažnija karakteristika je prilagodljivost svim vrstama terena. Kako bi se povećala čvrstoća, moraju se upotpuniti postavljanjem zateznih žica. Mreže su međusobno povezane čvorovima. Poznati proizvođači pletenih ograda, ujedno nude i odgovarajuće stupove za ogradu. Stupovi se postavljaju u pravilu na svakih 2.5 m. Gušće postavljeni stupovi čine ogradu čvršćom.

Životni vijek žičanih ograda, kod različitih proizvođača nije uvijek isti. Na to bi trebali obratiti pažnju, ukoliko ne želite da nakon kratkog vremena vašu ogradu prekrije sloj hrđe.

Tako npr. kompanija BETAFENCE, koja je vodeći svjetski proizvođač žičanih ograda i već duži niz godina opskrbljuje brojne specijalizirane dućane u Republici Hrvatskoj, za svoje proizvode daje garanciju od 10 godina na prohrđavanje. Uz ogradu, možete zatražiti i uputstva za montažu, te si tako olakšati postavljanje ograde. U svojoj ponudi imaju različite vrste žičanih ograda, zajedno s odgovarajućim stupovima. Koristeći gotove ogradne sustave po principu "uradi sam", postavljanje ograde može prerasti u ugodnu zabavu. Savjetujemo vam, dakle, da s dolaskom prvih proljetnih dana, na svom neograđenom imanju organizirate postavljanje ograde i tako date do znanja svim neupućenima da ste tamo "svoj na svome".

Izvor: BETAFENCE HRVATSKA d.o.o.

BETAFENCE HRVATSKA d.o.o.
Prodaja i ugradnja na području cijele Hrvatske i BiH.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi