Fuga u graditeljstvu označava prostor između pločica (ili ploča) poda ili obloge. Općenito se fuge mogu zapuniti materijalima na osnovi cementa ili smole. No, kako odabrati? U nastavku su često postavljana pitanja o toj temi.

Je li masa za fugiranje na cementnoj osnovi vodoupojna?

Načelno, da. Mase za fugiranje na cementnoj osnovi su porozne. Naravno, poroznost može biti i neznatna ovisno o ispravnom formuliranju količine njezinih sastojaka (cementa, agregata, aditiva) i ovisno o vodi u smjesi. Određena vodoodbojnost može se postići dodavanjem posebnih aditiva, no ne i potpuna vodonepropusnost. No, podsjećamo da sustav pločica/fuga nije taj koji osigurava nepropusnost obložene površine. Vodonepropusnost trebaju jamčiti hidroizolacijski sustavi.

Što može uzrokovati promjenu boje cementne mase za fugiranje?

U prvom redu – voda. U praksi je tu i niz drugih čimbenika koji uzrokuju promjenu boje, npr. upojnost i debljina pločice, uvjeti okoliša itd. Višak vode u smjesi, pa i kada je dodana za razrjeđivanje smjese kako bi se brže krenulo s obradom velikih površina ili u fazi prerano započetog čišćenja, stvara štetne posljedice na konačan rezultat. Višak vode odvaja fugirne komponente i čini masu za fugiranje slabijom, poroznijom i različitom od prvotno izabrane boje. Čak i nedovoljno suha podloga s prekomjernim zaostatkom vlage može prenijeti vlagu na masu za fugiranje tijekom sušenja te joj tako izmijeniti izgled. Mnoge mase na cementnoj osnovi u ovim slučajevima izložene su utjecaju djelovanja soli na površini. Velika količina vode koja isparava ustvari dovodi na površinu slobodno vapno sadržano u cementnim spojevima (kao prirodni proizvod uslijed hidratacije cementa). Vapno u doticaju sa zrakom postaje kalcijev karbonat, poznatiji kao salitra.

Koju bi širinu trebala imati fuga?

Normom UNI EN 11493 propisano je da fuga ne bi smjela Imati širinu manju od 2 mm. Veličina fuge ovisi o projektu – moguće ju je točno Izračunati Iz koeficijenta dilatacije materijala (pločica, podloge), oblika obloge i veličine pločice.

Kada je poželjno ili potrebno koristiti smolu?

Smolu je poželjno/potrebno koristiti kad god su pod ili obloga izloženi agresivnom djelovanju kiseline. Mase za fugiranje na osnovi dvokomponentne epoksldne smole su kiselootporne i vodootporne. U kuhinjama ili u prostorima kao što su klaonice, pivnice, mljekare i slično bilo bi uputno, premda nije obavezno, koristiti mase za fugiranje na osnovi epoksidnih smola.

Osnovna i opća pravila za korištenje epoksidnih masa za fugiranje su:

  • da se dobro promiješaju obje komponente proizvoda
  • da se površina opere vodom odmah nakon primjene
  • napraviti probno čišćenje ako postoji sumnja u uspjeh čišćenja.

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi