Plastenik je zaštićeni prostor u kojemu je moguć uzgoj biljaka kada su klimatski uvjeti na otvorenom neodgovarajući za rast biljaka. Time je omogućen raniji uzgoj biljaka jer se tlo u plasteniku brže zagrijava, ali također i dulje plodonošenje jer su biljke zaštićene od niskih jesenskih temperatura.

Materijali za gradnju plastenika

Izgradnja plastenika od PVC cijevi je jeftinija varijanta, ali i dostupnija u odnosu na druge materijale. Većina se plastenika izrađuje od drveta ili metala.

Drvo je jeftinije, jednostavnije za obradu i idealno za manje plastenike, ali i one srednje veličine. Metal je čvršći materijal, otporniji na vremenske prilike, ali i skuplji. Može se koristiti i aluminij, koji je lakši, otporniji na hrđu i čvrst.

Prije nabavke materijala i postavljanja plastenika, izvedite sve potrebne izračune i razmislite o planovima. Materijali koje ćete upotrijebiti, trebaju biti prilagođeni klimatskim uvjetima u kojima živite.

Dodatni savjeti

Područja s jačim vjetrovima i mnogo kiše zahtijevat će jaču konstrukciju. Mjesto na kojem ćete smjestiti plastenik treba biti na južnoj ili jugoistočnoj strani, kako bi biljke imale barem 6 sati svjetlosti tijekom dana. Tlo treba biti dobre drenaže.

Izmjerite površinu na kojoj planirate smjestiti plastenik. Veličina plastenika može varirati, dok je uobičajena veličina plastenika 2.4 m x 1.8 m. Plastične cijevi postavite na željeni razmak i formirajte lukove.

Za prekrivanje koristite polietilenske folije s UV zaštitom. Takve folije se trebaju mijenjati svakih nekoliko godina, te ih je potrebno ponekad i oprati.

Za prekrivanje se još mogu koristiti polikarbonatne, akrilne ili ploče od pleksiglasa. Takve se ploče koriste za drvene ili metalne konstrukcije plastenika.

Tlo u plasteniku može biti pošljunčano, prekriveno malčem od kore drveta, popločano betonskim pločama, betonirano ili najprirodnije: ostaviti samo čisto tlo. Regulacija temperature u zaštićenom prostoru je od velike važnosti.

Tijekom vrućih ljetnih mjeseci, plastenik je potrebno provjetravati. Ako je moguće, postavite ventilatore, čime se omogućuje bolje strujanje zraka.

Autor: M.R.

Izvor slike: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi