Ako posjedujete nekretninu koju ne koristite, ili ste nekretninu nedavno naslijedili, a ne znate što biste s njom učinili, i niste sigurni u njenu prodaju, vrlo vjerojatno razmišljate o najmu iste.

Naime, iznajmljivanje nekretnine odličan je izvor prihoda koji omogućuje niz mogućnosti. Na primjer, otplaćivanje nekretnine u kojoj živite ako za to postoji potreba, ili za održavanje nekretnine koju iznajmljujete i podmirivanje njenih režija kako ona ne bi stajala prazna, ili pak jednostavno kao dodatan prihod.

Kao što znamo, veliki dio populacije danas se bavi isključivo iznajmljivanjem nekretnina, bilo za dnevni ili dugoročni najam.

Prilikom najma nekretnine svatko od nas ima mnoga pitanja.

Koliki najam mogu tražiti za svoju nekretninu, je li vođenje tog posla bolje prepustiti agenciji za nekretnine, kako sam oglasiti nekretninu i na kojim web portalima, kako sastaviti Ugovor o najmu i što on sve sadrži – neka su pitanja koja će si svatko postaviti prije nego odluči krenuti u taj posao.

Uređenje nekretnine

Ako ste stavili sve pluseve i minuseve na vagu, i odlučili iznajmiti vašu nekretninu, prvi korak svakako jest očistiti ju, i dovesti u red. Po potrebi naravno, ako zahtjeva, malo je renovirati.

Obojeni zidovi, i mali detalji u dekoraciji – s minimalnim ulaganjima vaša će nekretnina postići veću cijenu.

Svakako cijenu diktira i lokacija, ali svi znamo kako nas prvi dojmovi privuku, pa razmislite o tome prije nego ju odlučite iznajmiti i predstaviti budućim najmoprimcima.

Oglašavanje putem interneta

Zahvaljujući informatičkoj pismenosti većine populacije, nekretninu možete oglašavati samostalno preko raznih web portala, ali isto tako možete zatražiti pomoć od agencija za nekretnine.

Prije samog oglašavanja nekretninu je nužno fotografirati. Kao što se kaže, slika govori tisuću riječi, te je ona u ovom slučaju prvi doticaj budućih najmoprimaca s vašom nekretninom. Savjet je fotografirati nekretninu tijekom dana, kako bi slike bile što svjetlije, jasnije i oštrije.

Isto tako, zahvaljujući pametnim telefonima, možete snimiti i video kako bi prikaz bio uvjerljiviji, te prikazao stvarno stanje nekretnine, ili eventualno prošetati po stanu i tako potencijalnog najmoprimca približiti rasporedu prostorija u nekretnini.

Kako odrediti cijenu nekretnine

Sljedeći korak je određivanje cijene. Cijenu definira lokacija, veličina, odnosno kvadratura same nekretnine, te stanje u kojem se nekretnina nalazi.

Naravno, vlasnik sam određuje željenu cijenu, ali valja imati na umu da kod stavljanja veće cijene zarada neće biti brža, već će se postići dulje čekanje na useljenje najmoprimca, pa ako ste zaista voljni iznajmiti svoju nekretninu cijena bi trebala biti usklađena s trenutnim stanjem tržišta.

Prilikom iznajmljivanja preko agencije, postoji mogućnost dobivanja stručnog mišljenja, odnosno procjene vaše nekretnine sa strane gledišta agenta u odnosu na stanje potražnje nekretnina kao što je vaša, i trenutno stanje tržišta.

Važno je također kvalitetno opisati nekretninu, ali pripaziti da opis ne bude predug, jer nepotrebno subjektivno hvaljenje i prenaglašavanje vaše nekretnine često izaziva kontraefekte, te budućim najmoprimcima stvara odbojnost prema nekretnini.

Istaknite prednosti, navedite važne značajke koje bi mogle biti primamljive budućim najmoprimcima i ubacite zanimljiv naslov kako bi što veći broj ljudi kliknuo upravo na vaš oglas.

Neki web portali nude mogućnost besplatnog oglašavanja, dok ga drugi naplaćuju, a također je aktualno oglašavanje preko društvenih mreža s obzirom na to da je upravo na društvenim mrežama danas najveća koncentracija klijenata i potražnje.

Iznajmljivanje putem agencije

Odlučite li se za iznajmljivanje nekretnine preko agencije, sve brige možete prepustiti agenciji. Također, valja se informirati o poslovanju agencije s kojom ste odlučili surađivati i potpisati ugovor o posredovanju prilikom najma. S obzirom na to da svaka tvrtka ima svoj način poslovanja, važno je znati kako se agencija oglašava, koje usluge nudi, te kako se naplaćuje obavljen posao.

Sklapanjem ugovora s agencijom ona preuzima brigu o svemu što uključuje iznajmljivanje vaše nekretnine. Od fotografiranja, preko oglašavanja, dovođenja potencijalnih najmoprimaca u kontakt s vlasnikom, razgledavanja nekretnine, te do izrade ugovora kao krajnje stavke iznajmljivanja. Prilikom najma poželjno je izraditi ugovor o najmu između najmodavca i najmoprimca, koji sadrži sve stavke koje određuju osobe koje ga sklapaju.

Ugovor o najmu

U ugovoru se nalaze podaci najmoprimca i najmodavca, datum ulaska i izlaska u/iz posjeda predmetne nekretnine, stavka plaćanja režija, posjedovanje kućnih ljubimaca, mogućnost podnajma, te svaka druga stavka koju eventualno osobe žele dodati.

Ugovor se može i ne mora ovjeriti kod javnog bilježnika. Ako ugovor nije ovjeren kod javnog bilježnika on se smatra internim ugovorom između najmodavca i najmoprimca, ali ako se ovjeri tada on ima svoju pravnu težinu, na koju se možete pozvati u slučaju eventualnih razmirica.

Također valja napomenuti da agencije posreduju prilikom najma nekretnine, ali ne mogu jamčiti korektnost najmodavaca, ili najmoprimaca.

U slučaju razmirica, ne podmirenja režija, ili bilo kakvih sličnih situacija agencije najčešće nemaju pravnu osnovu teretiti osobe ponaosob, s obzirom na to da je ugovor sklopljen između dvoje ljudi, te su jedino oni u mogućnosti stajati iza tog ugovora.

Odlučite li iznajmljivati nekretninu samostalno, nije isključena mogućnost agencijske suradnje. Dakle možete istovremeno samostalno se oglašavati, te surađivati s jednom ili više agencija, preporučljivo maksimalno tri agencije, zbog boljeg poslovanja.

Kako god odlučili iznajmiti nekretninu, razmislite što biste vi željeli kao najmoprimac, te od toga krenite kako bi u svom naumu bili što uspješniji.

Image
Ivana Tešanović

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi