Određeni načini uređenja interijera, baš kao i odjeća, izlaze i ponovno se vraćaju u modu. Ipak, postoje i načini uređenja koji svojim univerzalnim izgledom odolijevaju testu vremena i obaveznim modnim diktatima te se zato s punim pravom i nazivaju – bezvremenskim.

Na koji način postići upravo takav efekt, odnosno, kako dizajnirati prostorije koje će jednako dobro izgledati danas kao i nakon dvadeset godina?

Slijedi nekoliko praktičnih savjeta koji će u tome zasigurno pomoći.

Neutralna paleta boja i prirodni materijali

Sve nijanse bijele i crne boje kao osnovnog tona ne izlaze iz mode. Nježna boja kamenice, vanilije, capuccina, svijetle nijanse sive u kombinaciji sa sniježno bijelom ili antracit detaljima također su izbor zbog kojeg nećete požaliti ako želite stvoriti vječan, bezvremenski uređen prostor.

Kako se bezvremenski interijeri zamišljeni na način da se malo i rijetko mijenjaju, dobro je razmisliti o udobnijem, luksuznijem namještaju i ostalim elementima koji su od podatnih, skupljih prirodnih materijala, poput masivnijeg drva, vune, baršuna, svile, kašmira…

Žarke boje (osim u funkciji akcenta) i veliki, nametljivi dekorativni uzorci na tkaninama preporučaju se izbjegavati, dok je zidove najbolje ostaviti samo obojane, također bez uzoraka. Međutim, od ovog pravila odskaču vuneni i svileni sagovi bogato urešeni klasičnim ili tradicionalnim uzorcima, kao i dodatni dekorativni elementi koje je lako zamijeniti kada ih se zasiti, poput ukrasnih jastučića.

Stilovi koji ne stare

Uređenje interijera u bilo kojem obliku klasike, odnosno, bez obzira na specifičnosti koje karakteriziraju neko određeno razdoblje, nikada neće "ostariti". Pri tome je važno držati se strogih pravila koja čine klasiku beskompromisnim čuvarom pojma bezvremenski "lijepog".

Jedino odstupanje od stvaranja interijera koji je u potpunosti uređen u nekom od klasičnih stilova je vješto kombiniranje namještaja i ostalih detalja klasičnih oblika s minimalističkim funkcionalnim namještajem ravnih, strogih linija, koji zapravo služe kao neka vrsta "podloge" za isticanje klasičnih detalja. Ovdje je najvažnije postići fini, istančani balans između ova dva, u svojoj osnovi, iznimno različita stilska izričaja koja će se međusobno izvrsno nadopunjavati.

Drugi stil uređenja koji svakako spada u kategoriju "vječnih stilova" je i simpatična rustika, bez obzira govorimo li kontinentalnoj ili jednoj od mediteranskih varijanti. Najstrože je zabranjeno njihovo miješanje (npr. masivan drveni krevet sa uzdignutim uzglavljem u koje je ugraviran motiv srca sa željeznim noćnim stolićem čija je gornja ploha od mozaik pločica), jer će se u tom slučaju stvoriti nepoželjan i neprivlačan dojam "sraza svijetova".

Osim klasike i rustike, epitet "bezvremenskog" svakako zaslužuje i tzv. internacionalni stil, koji se možda najbolje očituje kroz već kultna ostvarenja poznatih arhitekata/dizajnera, kao što su, primjerice, stolice Mies van der Rohea, Breuera, La Corbusiera ili namještaj bračnog para Eames, i drugih. Glavno odličje ovog je namještaja je jednostavnost, geometrija i funkcionalnost, čineći ga univerzalnim pratiocem suvremenih interijera.

Bezvremenski dojam pružit će i strogi minimalistički interijeri namješteni isključivo namještajem oštrih ravnih linija, s minimalnim dekorom i ravnim plohama neopterećenima nepotrebnim dekorativnim elementima. U minimalistički uređenim interijerima nikad se ne smije zaboraviti da je upravo funkcionalnost i sastavni dio njegovog estetskog izričaja. Ako želite unijeti toplinu, takav interijer najbolje je organizirati oko jednog izražajnijeg detalja, koji će postati vizualnim centrom sobe, poput jedne veće fotelje drugačijih, raskošnijih linija, ili pretapecirane u tkaninu toplih tonova, s izraženim većim geometrijskim uzorkom. Na taj način, ako se zasitite dosadašnjeg izgleda prostorije, možete ponovno lako promijeniti njezinu "priču" ponovnim tapeciranjem te iste fotelje u neku potpuno drugačiju tkaninu.

Za navedena rješenja može se s pravom reći da doista potvrđuju riječi slavne Coco Chanel – "moda prolazi, stil ostaje".

  • Prilikom uređenja bezvremenski uređenog interijera, nikada nećete pogriješiti ako se vodite jednostavnošću. Manje je uvijek više.
  • Jedan ili više komada starijeg namještaja, tepih, ogledalo ili slika koji su se u vašoj obitelji prenosili s koljena na koljeno – najbolji su "začin" svim bezvremenskim interijerima.
  • Klasika je stil vjeran nekom vremenskom periodu, a određen rustikalni izgled je najviše determiniran geografskim smještajem samog interijera. U svakom slučaju, ovdje treba naglasiti da oba stila ipak dijele isti zajednički nazivnik – autentičnost. Ako izaberete klasiku, preporuča se prvenstveno upotreba restauriranog originalnog namještaja iz nekog razdoblja, a tek ako ga niste u mogućnosti nabaviti, postoje njegove inačice (kopije) u suvremenoj izradi. Isto vrijedi i za rustiku. Ako se odlučite za uređenje doma u bilo kojem od gore navedenih stilova, preporuča se prethodno savjetovanje sa stručnjacima.
  • I klasična rasvjetna tijela, poput kristalnih lustera ili Tiffany lampi nikada ne izlaze iz mode.
  • Bezvremenski interijeri koji su nepodložni trendovima i uvijek jednako lijepo izgledaju znače i značajniju dugoročnu financijsku uštedu na uređenju interijera, kao i na vremenu koje je u slučaju drugačijih pristupa uređenju interijera potrebno višekratno utrošiti.
Image
Mirjana Mikulec

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

 
DOMUS NOBILIS d.o.o.
DOMUS NOBILIS d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi