Kod pranja posuđa ne puštajte vodu da stalno teče. Radije napunite sudoper ili odgovarajuću posudu u kojoj ćete posuđe oprati.

Ako perete posuđe ručno trošite i do 80% više vode nego perilica posuđa.

Natopite prljavo posuđe prije pranja umjesto da tvrdokorne nečistoće perete pod mlazom vode.

Skratite vrijeme tuširanja ispod 5 minuta.

Tuširajte se umjesto da se kupate u kadi – potrošit ćete i do 50 % manje energije i manje vode.

Dok perete zube zatvorite vodu jer tako možete uštedjeti i do 5 litara vode po osobi dnevno.

Pri pranju ruku ne dozvolite da voda cijelo vrijeme curi. Na ovaj se način može uštedjeti i do 10 litara vode po osobi dnevno.

Stavite s vremena na vrijeme vodotopivu boju u svoj vodokotlić. Ukoliko primijetite tragove boje u WC školjci, vodokotlić ima gubitke. Utvrdite i uklonite uzrok curenja.

Odredite samo jednu čašu dnevno za svakog člana obitelji iz koje će piti vodu. To će reducirati broj korištenja perilice posuđa.

Zatvorite vodu kada šamponirate kosu.

Ugradnjom individualnih vodomjera razdiobom utroška vode prema stvarnoj površini postižu se značajne uštede (i do 40%) jer svatko plaća svoj račun, te vodi brigu o stanju slavina, vodokotlića i mijenja svoje navike jer smanjena potrošnja vode, rezultira manjim računima.

Instalirajte štedljive vodokotliće koji mogu zalijevati WC školjku sa 5 l umjesto 9 ili 10 litara. Ovo učinite svakako ako je Vaš vodokotlić stariji od 1993. godine.

Zamijenite perilicu rublja stariju od 10 godina jer je ona uzrok 1/4 ukupne potrošnje vode u kućanstvu. Moderne perilice rublja troše 35-50% manje vode od perilica starih 10 godina i više.

Ako rasipate vodu u isto vrijeme rasipate i energiju. Pumpe gradskog vodovoda pokreću se motorima koji troše električnu energiju.

Svaki dan učinite nešto čime štedite vodu. Iako je ušteda možda mala, svaka ušteđena litra je vrijedna!

ZAPAMTITE: Ako štedite energiju smanjit ćete troškove, a u isto vrijeme ćete doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova u atmosferu.
______________________________________________________________________________________________

Proračuni za potrebe grijanja kuće te za primjenu pojedinih sustava grijanja i potrošne tople vode napravljeni su za jednu tipsku kuću od 143 m2 smještenu na području Zagreba i Splita u kojoj živi četveročlana obitelj. Uštede, investicije i razdoblje povrata investicije koje su navedene ovise o mnogim parametrima te se ne mogu primjenjivati općenito jednoznačno na svaki objekt, ali vam mogu okvirno približiti primjenu mjere u vašem kućanstvu.

Prilikom proračuna u obzir su uzete cijene energenata na dan 14. listopada 2008. godine. (Napomena: cijene su promijenjive, a na dan izdavanja brošure promijenila se samo cijena lož ulja.)

Električna energija: 0,92 Kn/kWh (VT) i 0,46 Kn/kWh (NT) (dvotarifno brojilo) i 0,87 Kn/kWh (jednotarifno brojilo)
Lož ulje: 5,63 Kn/l
Prirodni plin: 2,08 Kn/m3
Cijena vode: 11,2233 Kn/m3 (Zagreb)
Ogrjevno drvo: 370 Kn/prm
______________________________________________________________________________________________

Izvor: UNDP, Projekt poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi