Funkcija kamena se znatno mijenjala kroz povijest graditeljstva. Nekad se koristio kao temeljni građevinski materijal, a danas ga se uglavnom vidi kao završna obloga koja služi estetskom izgledu fasada više od kontrole temperature.

Kamen se danas obrađuje brže i kvalitetnije nego ikad. Da li pri tome može pratiti i suvremene zahtjeve za udobnošću stanovanja?

Kamen je prirodan i vrlo postojan materijal, kojeg u graditeljstvu poznajemo od pamtivijeka. U antičko doba je vrijedio kao simbol prestiža, ljepote, pri gradnji veličanstvenih građevina. Ta mu svojstva možemo pripisati i danas.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđu. Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Sama postojanost kamena kao materijala nije dostatna odlika za njegovu primjenu na fasadi. Ili bolje rečeno, nije svaki kamen pogodan za oblaganje zidova. Stoga, moramo pažljivo odabrati vrstu kamena, uzeti u obzir njegova svojstva i razmotriti vremenske uvjete kojima će biti izložen.

U slučaju, kada kamen koristimo isključivo kao oblogu fasade, moramo biti svjesni da to samo po sebi nije dovoljna izolacija, te da treba uz kamen izvesti i adekvatnu toplinsku ovojnicu, barem ako želimo dobiti građevinu gotovo nulte potrošnje energije.

Zašto uopće toplinski izolirati fasade?

Fasada je zbog svoje velike površine najviše izložena gubitcima topline. Budući da je izložena različitim vremenskim uvjetima, u slučaju nedostatne toplinske zaštite se njihov utjecaj može brzo prenijeti na unutarnji prostor, što izravno utječe na uvjete života u njemu.

Stvaranje idealnih životnih uvjeta u takvim prostorima obično je upravljano termostatom – kako zimi, tako i ljeti – što se ne samo poznaje na računima za struju, već i negativnim posljedicama po okoliš.

Kućanstva su najkontroverzniji izvor onečišćujućih tvari, jer se za potrebe grijanja i hlađenja, u okoliš ispušta 33% svih emisija ugljičnog dioksida, što je u potpunoj suprotnosti s idejama o zelenim gradovima koji su danas u trendu.

Na prvom je mjestu svijest od tome da je izvedbom toplinske izolacije fasade moguće smanjiti upotrebu energenata za više od 30 %.

Danas se diljem svijeta uvode i usvajaju ekološka rješenja kojima uspostavljaju zahtjevi za gradnju ekonomičnijih građevina, ni naša zemlja nije tu izuzetak.

Budući da cijena energije i ekološka osvještenost sve više kotiraju među vlasnicima građevina u težnji da se izvede optimalna toplinska zaštita, također i kod kamenom obloženih zidova, izvode se tzv. sendvič sustavi kod kojih se između nosivog zida i vanjske obloge, stavlja neprovjetravana toplinska izolacija.

Koji su pozitivni učinci toplinske fasade na zgradi

1. Smanjenje gubitaka topline i manja potrošnja energije, budući da izolacijom izvana sprječavamo izravni prijenos topline kroz vanjski zid. Na taj način, trebamo manje energije za zagrijavanje unutarnjeg prostora.

2. Sprječavanje kondenzacije, vlage i plijesni, koji su uzročnici bolesti dišnih puteva. Do stvaranja kondenzata dolazi kada temperatura površine dosegne točku rosišta. Hladna mjesta na zidu, naime hlade zrak u svojoj neposrednoj okolini, sve dok se vlaga, koja se u njemu nalazi, ne kondenzira.

Na tim se mjestima redovito pojavljuje i plijesan. Toplinskom izolacijom oblažemo vanjske zidove u cijelosti, i tako prostoru osiguravamo tople unutarnje površine na kojima se neće skupljati vlaga.

3. Obrana građevine od atmosferskih utjecaja, od mraza i vlage, od pregrijevanja i smrzavanja. Time se bitno povećava i trajnost građevinskih materijala.

Npr. opeka pod utjecajem vlage i ciklusa smrzavanja i topljenja upijene vlage, postepeno gubi čvrstoću, te se površinski razgrađuje – izoliranjem zidova smanjuje se rizik od visokih troškova održavanja i popravaka.

Kako do energetski štedljive obložene fasade?

Kao što smo već napomenuli, danas imamo različite zahtjeve za udobnošću stanovanja, koje kamene obloge više ne mogu pratiti. To, međutim, ne znači da se iz tog razloga moramo odreći tradicije, koja je prisutna podjednako na krškim područjima Istre i Dalmacije, kao i u planinskim krajevima.

Pažljivim osmišljavanjem fasade, možemo vratiti duh tradicije, bez odricanja. Pomoću novih rješenja izolacijskim materijalima, možemo stvoriti udoban dom zbog, bilo da smo ga obložili ukrasnim i kamenim oblogama, opekom ili keramikom.

Ako smo ranije kamenu oblog lijepili direktno na nosivi zid od opeke ili betona, danas nosivu funkciju obavlja posebna, namjenska toplinska izolacija, koja je vrlo izdržljiva i ima veliku nosivost.

Zbog njezine iznimne tlačne čvrstoće i strukture zatvorenih ćelija, izolacija od XPS-a može podnijeti velika opterećenja, poput kamene obloge, bez gubitka izolacijskih svojstava.

Zašto je ovo zadnje važno?

Zato što izolacijom vanjskih zidova povećavamo količinu akumulirane temperature u prostoru, u obliku akumulirane topline u masivnim zidovima, podovima i stropovima. Tako masivna, toplinski izolirana građevina u kasnu jesen i bez grijanja još uvijek ugodna za boravak, što znači da sezona grijanja počinje kasnije i završava ranije.

Ali kako stvoriti građevinu udobnu za život, a koja slijedi zahtjeve tradicionalne gradnje?

Fasadni sustav zaštite vanjskih zidova toplinskom zaštitom uz kamenu oblogu se naziva ETICS SC (Stone Cladding), što je unaprijeđena varijanta ETICS fasada. Ovaj se sustav sastoji od izolacije od ekstrudiranog polistirena: FIBRAN ETICS BT-I i kamene obloge SC.

Posebno obrađena, FIBRANxps toplinska izolacija je ujedno je i podloga za kamen, koja osigurava odličnu adheziju s ljepilima, a time i dugovječnost tako izvedene fasade, bez gubitaka njezinih estetskih i funkcionalnih svojstava.

Na taj način možemo stvoriti idealne životne uvjete u građevini, u bilo koje doba godine, bez da se odreknemo veličanstvenog izgleda tradicionalne gradnje.

Kako fasadu obložiti kamenom?

Kako bismo osigurali trajnost naše fasade, izolacijske ploče pričvrstimo na zid pomoću građevinskog ljepila, kojeg smo pri tome nanijeli po cijeloj površini. Kada imamo deblji kamen, ili jednostavno težu završnu oblogu, ploče dodatno učvrstimo plastičnim ili metalnim sidrima.

Zatim pripremimo osnovni materijal: građevinsko ljepilo s alkalno otpornom armaturnom mrežicom, na koju stavljamo završnu oblogu od kamena, keramike ili opeke. Za oblaganje većih površina ili kada oblažemo visoke zidove, radi sigurnost preporučamo ugradnju pričvrstih sidara.

Sama izvedba kamenom obložene fasade je izuzetno zahtjevna. Potrebno je znanje i iskustvo, pa je izvedbu kamene fasade bolje povjeriti profesionalcima.

FIBRAN d.o.o.
FIBRAN d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi