Pravilna izolacija smanjuje energetsku potrošnju i troškove

Zašto toplinska izolacija pročelja pridonosi poboljšanju energetske učinkovitosti neke zgrade?

Zato što smanjuje potrošnju električne energije i plina te proizvodnju ugljičnog dioksida (CO2), čime se znatno smanjuju i ekonomski troškovi. Na koji način?

Toplinski izolacijski sustav (Mapetherm, na primjer) sastoji se od toplinsko-izolacijske ploče, ljepila za njezino polaganje, mase za zaglađivanje ojačane vlaknima i dekorativnog zaštitnog premaza. Tijekom zimskih mjeseci sustav grijanja podiže temperaturu u našem domu dok se ne postigne željena toplina.

Kada se dostigne određena temperatura, sustav prestaje proizvoditi novu toplinu. Od tog trenutka u kući se počinje, manje-više brzo, raspršivati nakupljena toplina koja teži kretanju prema hladnijim zonama, nastojeći postići toplinsku ravnotežu s vanjskim dijelom zgrade.

Ako temperatura padne, sustav grijanja ponovno počinje stvarati novu toplinu, a time i novu potrošnju. Prisutnost sustava toplinske izolacije na fasadi smanjuje raspršivanje topline.

Unutrašnjost prostora na taj način ostaje duže ugodnija i toplija. Sustav grijanja tako mora raditi manje, čime se smanjuje potrošnja, troškovi i, ne manje važno, utjecaj na okoliš. Energetska učinkovitost zgrada temelji se na Direktivi Europske unije 2002/91/EZ te pokazuje put kojim bi zemlje članice EU trebale ići.

Sustavi toplinske izolacije regulirani su Smjernicama za europsko tehničko odobrenje – „ETAG 004 Povezani sustavi za vanjsku toplinsku izolaciju sa žbukom", kojima se utvrđuju minimalni zahtjevi koje proizvodi moraju ispunjavati.

Djeluje li vanjska izolacija i ljeti?

Da, ljeti radi sustav rashlađivanja. Potrošnja energije potrebna za snižavanje temperature, čak i za svega nekoliko stupnjeva u ovom slučaju, mnogo je veća. Vanjska toplinska izolacija usporava ulazak vanjske topline u kuću te drži prostorije duže hladnima, što i ovdje znači smanjenu potrošnju energije i troškova.

Onemogućuje li vanjska toplinska izolacija „disanje" zidova?

Ne. Vodena para koja se nakuplja u unutarnjim prostorima izlazi kroz prozore i međuprostore prozora. Manje od 3 % pare izlazi kroz zidove.

Sprječava li toplinska izolacija stvaranje plijesni?

Plijesni odgovaraju tri stanja: vlaga, niska temperatura i hrana. Kada se topli zrak u prostoriji susretne s hladnim zidom, on kondenzira, a para se pretvara u vodu koja se taloži na površini zida. „Hranu" obično osigurava sve što je organske prirode na zidu, uključujući i boje lošije kvalitete.

Kako popraviti ovu situaciju? Dobra provjetrenost ili ventilacija mogu značajno smanjiti kondenzaciju pare na zidovima. Osim toga, postojanje sustava toplinske izolacije pridonosi održavanju temperature površine unutarnjeg zida blizu razine sobne temperature, čime se smanjuje fenomen kondenzacije.

Rješenje ovog nedostatka mora se tražiti ne samo u građevinskim materijalima već i u odgovarajućem projektiranju građevnih detalja.

Odjel tehnike Mapei S.p.A.

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi