Svjetski turistički trend došao je i u našu zemlju. Sve češće susrećemo se s pojmovima poput dnevni najam, kratkoročni najam, web portalima koji su većinom izvor informacija o istim, kao što su Airbnb, Booking i slični.

Svatko od nas postavlja si pitanje isplati li se dnevni najam i koliki su troškovi? Što je dnevni najam, koje su obveze osobe koja daje nekretninu u dnevni najam, te koja je razlika između dnevnog i dugoročnog najma.

Dugoročni najam

Pričamo li o dugoročnom, klasičnom najmu, cijena samog najma uvelike ovisi o kvadraturi nekretnine, stanju nekretnine, i jedno od važnijih zahtjeva najmoprimaca jest lokacija nekretnine. S obzirom na cijenu najma, u većini slučajeva najmoprimac posebno plaća režije.

Ono što je vrlo važno pri iznajmljivanju jest energetski certifikat bez kojega ne možete obavljati usluge najma. Nakon toga slijedi sklapanje ugovora, te ostali troškovi. Porez pri iznajmljivanju iznosi 12,5% koliko iznosi porez na dohodak. Odlučite li iznajmljivati preko raznih portala, ili agencija za nekretnine, plaćate i usluge oglašavanja, odnosno izdavanja vaše nekretnine.

Nakon potpisivanja ugovora između najmoprimca i najmodavca, u kojem je naveden vremenski rok stanovanja, te iznos mjesečnog najma najmoprimac ulazi u posjed nekretnine i mjesečno vam isplaćuje iznos koji ste dogovorili i na način koji ste dogovorili. Kroz vijek stanovanja najmoprimca cijena najma se najčešće ne mijenja.

Kratkoročni najam

Kod kratkoročnog najma situacija je nešto drugačija. Velika količina ljudi pronašla je upravo odličan posao u takvoj vrsti korištenja nekretnine. Uložite u nekretninu, i zatim ju iznajmljujete kratkoročno, odnosno koristite za dnevni najam.

Gledamo li optimalno, moderno i solidno uređen manji stan u širem centru Zagreba možete iznajmiti za tristo do četiristo eura mjesečno. Taj isti stan u ljetnim mjesecima možete iznajmiti za osamdesetak eura po danu, što znači da je vaša zarada u samom startu veća.

Za razliku od dugoročnog najma cijene dnevnih najmova variraju, pa će tako u ljetnim mjesecima biti veće. Prilike za ovakvu zaradu su odlične, ali o kakvom se stanu radi, na kojoj lokaciji, koliko ste uložili u taj stan, koliko on ima kvadrata, ima li parking, te koliko je udaljen od zanimljivosti koje zanimaju turiste i slični zahtjevi diktirat će cijenu.

Osim ako nemate nekoliko stanova za najam ovakvom vrstom iznajmljivanja zasigurno se nećete moći obogatiti, ali vaša će zarada biti pristojna.

Jeste li spremni na dodatne obaveze?

U slučaju kratkoročnog najma i vaše obaveze su veće, osim ako odlučite sve prepustiti agenciji. No, tada je i zarada manja jer agencija uzima određen dio iznosa.

Spomenuli smo portale kao što su Airbnb ili Booking. Svatko tko traži nekretninu najprije će na portalima na kojima se oglašavate pogledati ocjene korisnika. Na kraju svog boravka gosti redovito ocjenjuju smještaj, a samo jedna loša ocjena može dugoročno utjecati na vaš posao iznajmljivanja.

Nije nimalo lak zadatak imati pozitivne recenzije ili dobre ocjene. Najam nekretnine velika je odgovornost i ako se odlučite na kratkoročni najam morate biti spremni na to da gosti od vas očekuju posvećenost i dostupnost.

Vrlo je važno stalno biti dostupan, živjeti u blizini ako vas gosti zatrebaju, odgovorno dogovarati smještaj, dočekivati goste, temeljito pospremati nekretninu kako bi ona uvijek bila na dobrom glasu… Ova vrsta najma ponekad uključuje i troškove čišćenja.

Imate li volju, želju, vrijeme i afinitet za ovakvom vrstom najma kao što je kratkoročan, zasigurno će se isplatiti. Ako biste ipak radije bili bez brige, mjesečno skupljajući novac s računa dugoročnih najmoprimaca, tada je za vas dugoročni najam idealna investicija.

Image
Ivana Tešanović

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi