ISKORISTITE PRIRODNU energiju na pravilan način

Otprilike 40% proizvedene energije u svijetu koristi se u građevinama za grijanje, hlađenje, ventilaciju, rasvjetu i kućanske aparate, grijanje potrošne vode itd. U tom području postoji velik potencijal uštede koji vodi zaštiti okoliša i znatnim uštedama za društvo.

Količina Sunčeve energije koja se može iskoristiti za grijanje doma ovisi o geografskoj orijentaciji (sjever, jug, istok, zapad) zgrade i prozora. Prozori okrenuti prema jugu i zapadu proizvode najviše toplinske energije. Što je više prozora, to će se sobna temperatura više mijenjati u skladu s temperaturom okoline. Zbog toga bi prozori okrenuti prema jugu i zapadu trebali biti opremljeni zaštitom od sunca. Tijekom dana prozori opskrbljuju zgradu toplinskom energijom. Navečer i tijekom noći toplina se lagano gubi. Kako bi se spriječile velike dnevne promjene temperature i optimizirala energetska ravnoteža zgrade, preporučuje se ugradnja odgovarajuće zaštite od sunca. Pravilna upotreba zaštite od sunca omogućit će tijekom ljeta zadržavanje topline vani, a tijekom zime zadržavanje topline unutar prostora.

Zimi se pak dobije besplatno grijanje prostora, a spuštanjem zaštite od sunca tijekom noći osigurava se zadržavanje topline u prostoru. Zaštita od sunca u određenoj će mjeri poboljšati U-vrijednost prozora kojom se izražavaju izolacijske karakteristike prozora i stakala. Što je U vrijednost niža, bolja su izolacijska svojstva stakla ili prozora.

Dnevno kretanje sunca

Ako se želi optimalno iskoristiti dnevna svjetlost, raspored krovnih prozora ovisit će o orijentaciji prostorija prema suncu. Ako je prostorija okrenuta prema jugu ili zapadu, sunce će periodično emitirati oštru i vruću svjetlost. Krovni se prozori trebaju postaviti blizu sljemena krova kako bi se svjetlost u prostoriju reflektirala od nasuprotnog zida. Reflektirano svjetlo mekše je nego direktno.

Ako je prostorija okrenuta prema sjeveru ili istoku, svjetlost koju reflektira nebo hladna je i funkcionalna. Prozori okrenuti prema sjeveru mogu se postaviti nisko kako bi se dobio pogled na okolinu. Prozori okrenuti prema istoku daju zlatnu i oštru jutarnju svjetlost pa su idealni za spavaće sobe.

Otvori

Prozor uzrokuje gubitak topline. Također, građevina kroz staklo prozora prima mnogo pasivne solarne energije koja pridonosi grijanju prostora. Ako se holistički pristupi energetskoj bilanci doma, mogu se dodati prozori bez povećanja zahtjeva za energijom. Ako se pri odabiru prozora razmišlja samo o grijanju doma Sunčevom energijom kroz staklo, onda trebate znati da krovni prozori zbog nagiba krova pružaju više energije za grijanje nego vertikalni.

Svi su, na primjer Galeanovi ili Veluxovi krovni prozori, opremljeni standardno niskoenergetskim staklima koja tijekom zime pomažu u zadržavanju topline u prostoru. Postoje i druge varijante: trostruka stakla, prozori s vrhunskom zvučnom izolacijom, sigurnosna stakla, stakla koja blokiraju UV-radijaciju, kaljena stakla itd.

Korištenjem različitih vrsta proizvoda za zaštitu od sunca (sjenila i rolete) gubitak topline kroz staklo krovnog prozora može se smanjiti do 21%. Najefikasniji modeli su vanjske rolete, sjenila siesta i dvostruko plisirana sjenila. Tijekom ljeta, kada je potrebna niža temperaturu u prostoru, Galeanovi ili Veluxovi proizvodi za zaštitu od sunca sprečavaju dio sunčeve topline da uđe u dom kroz krovne prozore. Najefikasnija metoda zadržavanja ugodne temperature prostora tijekom ljeta je blokiranje zraka sunca prije nego dotaknu staklo prozora.

Solarna energija

Optimalno korištenje pasivne solarne energije dobivene kroz staklo krovnih prozora postiže se programiranjem prozora i zaštite od sunca; spuštaju se i podižu u određeno vrijeme u skladu s ritmom stanara i u odnosu na geografsku širinu.

Dnevna svjetlost djeluje kao katalizator koji omogućuje ljudima pretvaranje vitamina D u kalcij. Zbog toga je izlaganje dnevnom svjetlu vrlo važno tijekom cijele godine. Također, dokazano je da dnevna svjetlost pomaže sinkronizaciji prirodnog bioritma i djeluje kao prirodni antidepresiv. Dobro osvjetljenje osigurava dobru vidljivost i ugodnu atmosferu, a loše može dovesti do bolnih očiju, glavobolje, nelagode i zamućenog vida. Ako samo razmotrite količinu svjetla koja ulazi u dom, vidljivo je da krovni prozori omogućuju 100% više svjetla nego vertikalni i 200% više svjetla od vertikalnih prozora ugrađenih u krovnu kućicu.

Ventilacija

Kako je dobra kvaliteta zraka važna za ugodnu klimu prostora, važno je dobro proventilirati prostor nekoliko puta dnevno. To je posebno važno zbog eliminacije vlage, ali i mirisa i plinova iz domaćinstva te građevinskih materijala (dim cigareta, prašina, alergeni, ugljikov monoksid i radon). Postoje brojne situacije kada je ventilacija posebno važna: u vrijeme kuhanja, prije i poslije kupanja, prije i poslije čišćenja i prilikom sušenja odjeće u zatvorenom prostoru. Posljednje se generalno ne preporučuje jer rezultira lošom klimom prostora. Ako je ventilacijski otvor na krovnom prozoru otvoren 75 posto vremena ta će lagana ventilacija zadovoljit generalnu potrebu za ventilacijom prostora. Ventilirati propuhom pet minuta, dva do tri puta dnevno znači minimalan gubitak topline. Zidovi i namještaj neće se ohladiti. Potrebno je samo ponovno zagrijati zrak.

Efekt dimnjaka, u kojem svjež zrak ulazi kroz vertikalne prozore a izlazi kroz visoke postavljene krovne prozore, posebno je učinkovit kod višekatnica, gdje vertikalni prozori na nižim katovima mogu biti otvoreni kada i krovni prozori u otvorenoj krovnoj konstrukciji.

U gradnji treba primijeniti holistički pristup i ponuditi koncept koji uključuje energetsku učinkovitost te strateški postaviti krovne prozore kako bi se maksimalno iskoristila toplina zraka sunca, prirodna ventilacija i dnevna svjetlost.

G. K.

Izvor: Business.hr

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi