Koralj po izgledu biljka, po vapnenastom koštanom sustavu mineral, no u stvarnosti životinja, jedinstven je dio otoka Zlarina. Danas tradiciju koraljarstva i bogatu narodnu baštinu čuvaju članovi Kulturno-umjetničkog društva Koralj koji to nasljeđe prenose budućim naraštajima.

Crveni koralj, koji je i zakonom zaštićena dragocjenost Jadranskog mora, smatra se najljepšim koraljem. Zabilježen je u brojnim pričama, romanu Janka Matka „Dragulji i strasti“, pjesmi Vesne Parun „Koralj vraćen moru“, ali i njemačkom filmu „Princeza koralja“ snimanom na otoku Zlarinu 1937. godine.

Otok Zlarin sastavni je dio šibenskog arhipelaga, jednog od najljepših dijelova Jadranske obale. Najprepoznatljivije kulturno nasljeđe te stoljećima stara posebnost Zlarina jest koraljarstvo. Prvi pisani tragovi o lovu na koralje na Jadranu potječu iz 13. stoljeća, a 1412. godine kao poznati koraljari spominju se upravo Zlarinjani. Nadzor nad izlovom koralja kojega je imala Venecija nastavlja se i nakon pada Mletačke Republike 1797. godine, no Zlarinjani dobivaju ekskluzivno pravo na njihov izlov.

Tijekom 20. stoljeća bez modernizacije opreme i infrastrukture potrebne za vađenje koralja teško se moglo naprijed pa su Zlarinjani dugo ostali vjerni inženju. Ribarsko-koraljarska zadruga i brusionica za koralje osniva se u Šibeniku 1911. godine, no Prvi svjetski rat zaustavlja poslovne planove. Koraljarsko-spužvarska zadruga na Zlarinu kreće s radom 1931. godine, a pri zadruzi je 13. lipnja 1933. godine otvorena i radionica koralja, no Drugi svjetski rat potpuno prekida njezin rad.

U sastavu poduzeća Kornat 1953. osnovana je ribarsko- koraljarsko-spužvarska zadruga, krapanjska rafinerija i šibenski ribarski kombinat, no i ono propada 1972. godine, a radionica postaje privatnim obrtom Viktora Lukina koji je otvorio prvu privatnu brusionicu i prodavaonicu nakita od koralja na otoku Zlarinu i time sačuvao nasljeđe. Danas na otoku postoje dvije prodavaonice. U jednoj od njih je i brusionica gdje se još uvijek može vidjeti tradicionalni ručni način obrade koralja, a prije dvadesetak godina otvoren je i koraljarski centar Zlarinka.

Pokretanje projekta izgradnje centra

Dugoj povijesti u čast, 2020. godine pokrenut je projekt uspostave Hrvatskog centra koralja prenamjenom kuća Šare i Kažerma u izložbene, odnosno edukacijsko-istraživačke centre. Kuća Kažerma funkcionira, kako je i predviđeno projektom, kao izložbeni prostor sa stalnim postavom.

Uključuje prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, pokazuje tradiciju uzgoja koralja na zlatnom otoku te ima knjižnicu sa znanstvenim radovima i poezijom Zlarinjanke Vesne Parun. Kuća Šare preuređena je u edukacijsko- istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike. Projektni zadatak tima arhitekata bio je istaknuti ljepotu kamenih zdanja, dodatno ih osvježiti te uskladiti s dugotrajnim materijalima jednostavnog, ali modernog izgleda.

Nakon prezentiranih uzoraka kao optimalno rješenje za podove nametnuo se cementno - dekorativni Ultratop sustav koji u potpunosti imitira izgled prirodnog betona te se idealno uklopio u zamišljenu vizuru izložbeno-istraživačkog prostora.

Izvođenje Ultratop sustava

Postupak izvođenja sustava započeo je nanošenjem dvokomponentnog epoksidnog temeljnog premaza PRIMER SN na pripremljenu podlogu estriha. PRIMER SN stvara idealnu vezu između estriha i matrice sustava, a još svjež zasićen je kvarcnim pijeskom frakcije 1,2 mm. Na ovaj način podloga je u potpunosti zatvorena te je osigurana prionjivost sljedećeg sloja Ultratop sustava.

Nakon 24 sata višak kvarcnog pijeska usisan je. Uslijedilo je izlijevanje ULTRATOP-a, nosivog sloja sustava sačinjenog od specijalnog hidrauličkog veziva modificiranog polimerima, u standardnoj sivoj boji. ULTRATOP, kao nosivi materijal koji zauzima najveći udio u poprečnom presjeku sustava i tvori njegovu matricu, karakteriziraju izuzetne fizikalno-mehaničke karakteristike sukladno normi EN 13813 u vidu tlačne i savojne čvrstoće.

Izvrsna prionjivost na podlogu i nizak modul elastičnosti osiguravaju mu duktilnost. Dostupan je u šest različitih boja, a jedna od njegovih specifičnosti jest ta da se može koristiti zasebno, ali i kao matrica Ultratop terrazzo sustava, posebnog sustava koji nastaje dodavanjem dekorativnih frakcija agregata.

Završna obrada

Nakon dva dana pristupilo se rezanju obilježenih radnih dilatacija kako bi se omogućio rad sustava sukladno koeficijentu linearnog toplinskog rastezanja materijala te očekivanim temperaturnim razlikama u prostoru. Navedeni rad omogućen je zapunjavanjem radnih dilatacija poliuretanskom visokodeformabilnom masom za brtvljenje niskog modula elastičnosti MAPEFLEX PU 45 FT u boji sustava.

Kako je matrica Ultratop sustava uz dodatak specijalnih polimera kapilarno upojan materijal, potrebno ga je zaštititi od mogućeg prodora raznih nečistoća. Zaštita sustava izvedena je korištenjem poliuretanskog laka u vodenoj disperziji MAPEFLOOR FINISH 58 W, koji je površinu učinio u potpunosti kapilarno neupojnom te dao naglašen mat završni izgled.

Lak je nanesen kratkodlakim valjkom u dva sloja. Dodatna zaštita sustava izvršena je visokootpornim mat metaliziranim voskom MAPELUX OPACA u dva okomita sloja.

Vizija i cilj projekta hrvatskog centra koralja

U Hrvatskom centru koralja Zlarin na inovativan i zanimljiv način ispričana je priča o stoljetnoj tradiciji koraljarstva na tom otoku šibenskog arhipelaga. Koraljarstvo je najznačajnije kulturno nasljeđe i najveća posebnost Zlarina, a otvaranjem Centra koralja crveni koralj postaje pokretačem razvoja otoka na sasvim drukčiji način. Umjesto eksploatacije, atraktivnost crvenog koralja i njegov status postaju temeljem narativa o potrebi očuvanja bioraznolikosti. 

TEHNIČKI PODACI

  • Hrvatski centar koralja Zlarin, Zlarin Godina izgradnje: 18. stoljeće
  • Vrijeme izvođenja radova: 2021. – 2022. godine
  • Investitor: Europski fond za regionalni razvoj, Grad Šibenik
  • Projektant: Arhitektonski biro Prostor d.o.o, Šibenik
  • Glavni izvođač radova: MP Beton d.o.o., Solin
  • Voditelj gradilišta: Mate Jurlin, ing.
  • Nadzor: Građevinski projekt d.o.o., Marko Maglov, dipl. ing. građ.
  • Mapei distributer: Brodomerkur d.d., Split
  • Mapei koordinator: Antonijo Jukić, mag. ing. aedif.

PROIZVODI MAPEI

  • Izvođenje Ultratop sustava: Mapeflex PU 45 FT, Mapelux Opaca, Mapefloor Finish 58 W, Ultratop

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi