Sistem adijabatskog hlađenja i ovlaživanja zraka Normist, osim za atraktivno hlađenje terasa i plaža, koristi se i za učinkovito predhlađenje klima uređaja, hlađenje staklenika i nastambi sa životinjama, ovlaživanje hala i vinskih podruma, suzbijanje mirisa i prašine.

Princip adijabatskog hlađenja odavna je poznat u našim krajevima, još iz vremena kada su težaci nosili vodu u ćupovima s propusnim stjenkama, kroz koje bi voda lagano hlapila i tako hladila površinu ćupa.


Foto: Normist sapnica

Upravo na tom principu temelje se moderni sistemi adijabatskog hlađenja zraka, bazirajući se na činjenici da je za tako raspršenu vodu potrebna energija za njeno ishlapljivanje. Za rad se koristi toplinska energija iz zraka, čime se zrak pothlađuje, oduzimajući mu oko 700W topline po 1 litri ishlapljene vode. Time su ovi sistemi vrlo učinkoviti u snižavanju temperature zraka, odnosno povećavanju vlage u zatvorenim prostorima. Sastoje se od visokotlačne pumpe za vodu, sapnica pomoću kojih se voda raspršuje i posebnih visokotlačnih cijevi (fleksibilnih ili krutih), kroz koje se voda pod tlakom dovodi do sapnica. Visokotlačne pumpe opremljene su s vremenskim programatorom za isprekidani rad sistema prema želji korisnika, zaštitom od nestanka vode, kao i automatskom drenažom sistema.

Radni tlak u takvim sistemima je 60 – 70 bara, a veličina raspršenih čestica vode ovisi o promjeru same sapnice. Kao primjer navodimo takav sistem renomiranog turskog proizvođača, tvrtke Normist. S obzirom da Normist već dugi niz godina proizvodi avionske dijelove za američku i tursku vojsku, tako se i sistem hlađenja radi iznimno precizno i kvalitetno. To je posebno važno kod sapnica, koje moraju biti veličinom što manje, s vrlo malom tolerancijom otvora sapnice. Za hlađenje terasa i otvorenih prostora koristi se sapnica promjera otvora 0.2 mm, čime se dobivaju raspršene čestice vode veličine manje od 6 mikrona. Time se postiže puni efekt hlađenja, jer je površina čestica veća od volumena vode, pa se njeno ishlapljivanje, a samim time i hlađenje zraka, znatno ubrzavaju. Raspon promjera otvora sapnica kreće se od 0.1 mm pa sve do 0.7 mm, kako bi se zadovoljile razne primjene ovog sistema.

Važni dijelovi sistema su i cijevi, koje Normist proizvodi u bijeloj, crnoj i zelenoj boji, da bi se najbolje uklopile na svakom objektu. Uz vrlo fleksibilne 10 mm cijevi, novost su i 5 mm cijevi sistema, koje također izdržavaju maks. tlak od 140 bara. Uz to, novi modeli visokotlačnih pumpi, još manjih dimenzijama i tiših, koje ne zahtijevaju održavanje niti izmjenu ulja omogućuju povoljnije cijene i još veću prilagodljivost sistema svakom objektu.

HLAĐENJE TERASA I PLAŽA

Dolaskom proljeća počinju pripreme za otvaranje brojnih terasa hotela, ugostiteljskih objekata, ali i privatnih kuća i stanova. To je ujedno najbolje vrijeme za postavljanje sistema hlađenja Normist, kako bi se povećala atraktivnost terasa te njihova iskoristivost i profitabilnost u vrijeme najvećih vrućina.
Najveći efekt hlađenja terasa postiže se postavljanjem cijevi sa sapnicama po vanjskom rubu otvorenih dijelova tende, kako bi se postigao višestruki efekt: sprječavanje ulaska vrućeg zraka na terasu, uz pothlađivanje istog, bez podizanje vlage u zraku. Sapnice se podešavaju prema svakom objektu zasebno, s time da je uobičajni razmak između sapnica 0,75 m.

Kod pokretnih jednostranih tendi sistem se postavlja po vanjskom rubu iste, dok se kod dvostranih pokretnih tendi sistem postavlja ispod tende. Premda se takav način montaže izbjegava, zbog povećanja vlage ispod tende, u ovom slučaju je to moguće jer su dvije strane terase otvorene, pa postoji cirkulacija zraka. Naravno, tada se sapnice postavljaju na kraćem razmaku od cca. 50 cm, te se sapnice naizmjenično zakreću na lijevu i desnu stranu. Sistem pritom radi isprekidano, koristeći vremenski programator pumpe.

Brojne reference u Hrvatskoj najbolji su pokazatelj kvalitete i učinkovitosti navedenog sistema.

HLAĐENJE I OVLAŽIVANJE STAKLENIKA

Visoka temperatura zraka tijekom ljetnih mjeseci loše utječe na rast i razvoj biljaka u staklenicima, odnosno na životinje smještene u nastambama. Korištenjem ventilacije, odnosno ubacivanjem vanjskog zraka, eventualno se može postići izjednačavanje temperature u objektu s vanjskom temperaturom. No, to nije dovoljno.

Važno je održavanje odgovarajuću vlažnost zraka. Pri relativnoj vlažnosti zraka ispod 40%, biljke dodatno isparavaju vodu. No, kako je pritom tlak zraka manji nego tlak u listovima i cvjetovima, biljka ne može primiti dovoljno vode iz korijena. Stoga dolazi do aktiviranja prirodnog obrambenog mehanizma biljke, koja usporava ili obustavlja proces rasta kako bi nadoknadila gubitak vode. Kod vrlo visoke vlažnosti zraka, uglavnom preko 90% r.v., razlika u tlaku je tako mala da praktički nema isparavanja. Pritom ne dolazi niti do kolanja hranjivih tvari u biljci, čiji plodovi počinju odumirati.

Sistem adijabatskog hlađenja i ovlaživanja zraka služi za hlađenje zraka u stakleniku tijekom ljetnih mjeseci ali i postizanje optimalne vlage zraka tijekom cijele godine. Automatskim radom uređaja upravlja higrostat odnosno termostat. Time se osiguravaju optimalni uvjeti za kvalitetan rast i razvoj biljaka.

HLAĐENJE NASTAMBI SA ŽIVOTINJAMA

Temperatura znatno utječe i na životinje smještene u nastambama, na njihovu dnevnu proizvodnju i utrošak hrane.

Tako su razna mjerenja pokazala da kod mliječnih krava povećanje temperature od 5-10°C od optimalne temperature u staji, uzrokuje porast od 15-20% potrošnje hrane, uz pad dnevne proizvodnje za 10-20%.

Situacija je slična i u peradarnicima. Prema jednoj studiji, u hlađenom objektu nesilice su nesle do 15% više jaja, koja su bila 5-6% veća od jaja iz nehlađenog peradarnika. Brojlerima je prirast bio 5-8% veći, uz 6-7% bolju konverziju hrane za istu težinu. Pritom je smrtnost smanjena za čak 25%.

Raspršivanjem vode dolazi i do smanjenja prašine i mirisa u zraku, koji se vežu za sitne čestice vode i padaju na tlo.

OVLAŽIVANJE VINSKIH PODRUMA

Preniska relativna vlažnost zraka u vinskim podrumima s drvenim bačvama, uzrokuje značajne gubitke, koji mogu iznositi do 15% u dvogodišnjem periodu. Sistem adijabatskog ovlaživanja idealan je za postizanje adekvatne, visoke vlage zraka.

Više informacija potražite na stranicama zastupnika www.ema.hr

EMA d.o.o., Zagreb
EMA d.o.o., Zagreb
Internet adresa

Osigurana dostava na području cijele Hrvatske i na području Albanije, BiH, Crna Gore, Kosova, Makedonije, Malte, Slovenije i Srbije.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi