Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu najstariji je medicinski fakultet u Republici Hrvatskoj. Iako su prvi pokušaji osnivanja medicinskog studija u Hrvatskoj zabilježeni davne 1790. godine, tek sredinom druge polovice 19. stoljeća, točnije u siječnju 1874.

Hrvatski je sabor donio Zakonski članak o ustrojstvu sveučilišta Franje Josipa I. u Zagrebu. U okviru Sveučilišta utemeljena su četiri fakulteta – Bogoslovni, Pravno-državoslovni, Mudroslovni i Liječnički. To je Kraljevsko sveučilište 19. listopada 1874. godine otvorio ban Ivan Mažuranić.

Prva dva fakulteta već su bila praktički uređena kao četverogodišnji studiji, Mudroslovni fakultet započeo je rad upisom studenata prve godine, dok je otvaranje Liječničkog fakulteta ostavljeno za kasnije dok se ne osiguraju sredstva za njegovo djelovanje.

Tako je osnivanje prvog i dotad jedinog Medicinskog fakulteta u Hrvatskoj moralo čekati više od 40 godina nakon osnivanja modernog hrvatskog Sveučilišta u Zagrebu. Na sjednici Hrvatskog sabora 25. siječnja 1917. narodni zastupnik Milan Rojc iznio je prijedlog o osnivanju medicinskog fakulteta.

Krajem iste godine Hrvatski je sabor prihvatio taj prijedlog te je predložio Dvorskoj kancelariji u Beču tri profesora – osnivača koji će urediti fakultet, postaviti dekana i brinuti se o popunjavanju katedri. Prvi profesori na fakultetu tako su postali dr. Teodor Wickerhauser, dr. Miroslav Čačković i dr. Dragutin Mašek.

Najznačajniji događaj za Medicinski fakultet u Zagrebu zbiose 17. prosinca 1917. kada je Zemaljska vlada, odnosno Odjel za bogoštovlje i nastavu odredio saziv prve konferencije nastavnika o predavanjima za prvi semestar na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Ovaj se datum danas slavi kao Dan Medicinskog fakulteta. Fakultet je službeno započeo s radom 12. siječnja 1918. godine, a kako se u narednim desetljećima razvijao i širio svoje djelatnosti, javila se potreba za obnovom i izgradnjom novih prostorija.

Izgradnjom novog objekta na Šalati Medicinski je fakultet otvorio novi prostor za službe dekanata, nove predavaonice, studentske prostorije, restoran za studente, čitaonicu, a dobar dio knjižničnog fonda iz stare knjižnice tada je preseljen u novu. Službeno otvorenje novog objekta zbilo se 25. svibnja 1981. godine kada je ispred novoobnovljene zgrade Medicinskog fakulteta otkrivena skulptura Djevojke s knjigom akademskog kipara Frana Kršinića.

Danas ova nastavno-znanstvena ustanova organizira i izvodi nastavu dvaju integriranih studija medicine – preddiplomski te diplomski studij na hrvatskom i engleskom jeziku, Sveučilišni diplomski studij sestrinstva, tri doktorska studija (Biomedicina i zdravstvo, Biomedicine and Health Sciences, Neuroznanost), mnogobrojne poslijediplomske specijalističke studije te još veći broj organiziranih programa stalnog usavršavanja, a posljednje desetljeće uvedeni su i novi studijski programi.

Strojno nanošenje morta PLANITOP HDM RESTAUR 

PROŠLOGODIŠNJI POTRES I PROJEKT SANACIJE

22. ožujka 2020. godine Zagreb su pogodila dva potresa koja su nanijela ozbiljnu štetu na nosivim i nenosivim dijelovima zgrade Anatomije i Farmakologije Medicinskog fakulteta. Najviše su stradali pregradni zidovi i nadvoji, pojedini nosivi zidovi imali su karakteristične dijagonalne pukotine, dok je većina dotrajale žbuke otpala sa zidova. Zgrade Medicinskog fakulteta vjerojatno su pretrpjele najteže oštećenje u odnosu na druge sveučilišne zgrade.

Zbog tolikog oštećenja fakultet nije mogao normalno funkcionirati te je bila potrebna hitna sanacija. Projekt sanacije i ojačanja izradila je jedna od vodećih projektantskih tvrtki u Hrvatskoj na području nosivih konstrukcija u građevinarstvu – Radionica statike s dr. Josipom Galićem, dipl. ing. građ., na čelu tima vrhunskih stručnjaka. Sam projekt izrađen je prema talijanskim smjernicama za proračun FRCM sustava ojačanja CNR DT 2015.

Ugrađena mrežica MAPEGRID C 170 u svježi mort PLANITOP HDM RESTAURO

IZVOĐENJE FRCM SUSTAVA

Prvi radovi na objektu bili su čišćenje i iznošenje velike količine otpale žbuke kao i otucane slabo vezane i degradirane žbuke sa zidova. Uslijedila je priprema podloge – čišćenje sljubnica i konsolidacijsko popunjavanje većih odlamanja opeke sa zidova. Za dozidavanje i ispunu sljubnica korišten je bescementni mort na osnovi prirodnog vapna i ekopucolana MAPE-ANTIQUE ALLETTAMENTO.

Prije izvođenja FRCM sustava ojačanja podloga je tretirana akrilnim temeljnim premazom PRIMER 3296. Ovaj temeljni premaz služi za površinsku konsolidaciju opeke te osigurava dobru prionjivost narednih slojeva ojačanja, a na površinu zida nanosi se četkom ili špricanjem razrijeđen vodom u omjeru 1:1. Nakon 1 – 1,5 sata od strojnog nanošenja temeljnog premaza nanesen je prvi sloj visokoduktilnog morta PLANITOP HDM RESTAURO debljine 5 – 7 mm.

U još svjež mort položena je strukturna mrežica od karbonskih vlakana MAPEGRID C 170 s preklopima od 20 cm. Radi poboljšanja prionjivosti mrežica je impregnirana u B komponentu morta PLANITOP HDM RESTAURO. Odmah nakon polaganja mrežice, dok je prvi sloj morta još bio svjež, nanesen je i drugi sloj PLANITOP-a HDM RESTAURO debljine 4 – 5 mm.

Princip ugradnje FRCM sustava je svježe na svježe kada brzina i stručnost izvođenja na većim površinama, kao što je bio slučaj na ovom objektu, najviše dolaze do izražaja. Strojnom ugradnjom FRCM sustava velike se površine mogu ojačati u kratkom periodu, a na zgradama Medicinskog fakulteta ugrađeno je više od 1500 m2 ovog sustava ojačanja.

Ugrađena mrežica MAPEGRID C 17 

 

SANACIJA NADVOJA I SIDRENJE

Nadvoji na objektu koji su bili najviše oštećeni sanirani su i ojačani armiranjem sljubnica i izvođenjem FRCM sustava s obiju strana nadvoja. Sljubnice su najprije očišćene 3 –4 cm u dubinu, a potom je u njih nanesen visokoduktilni mort PLANITOP HDM RESTAURO. U mort je zatim ugrađena armaturna šipka promjera Ø 8 mm, a sljubnice su ponovno zapunjene istim mortom.

Potom je po cijeloj površini nadvoja, s obiju strana, izveden FRCM sustav – mort PLANITOP HDM RESTAURO i konstruktivna mrežica MAPEGRID C 170. Pojedina mjesta na kojima je ugrađen FRCM sustav zahtijevala su dodatno sidrenje sustava u postojeći zid.

Sidra od karbonskih vlakana MAPEWRAP C FIOCCO ugrađivana su kemijskim sredstvom za sidrenje na bazi hibridne vinilne smole bez stirena – MAPEFIX VE SF u pripremljene i ispuhane rupe, dok je za impregnaciju i ugradnju na konstrukciju korišten MAPEWRAP 31, epoksidna smola srednje viskoznosti.

MAPEFIX VE SF idealno je rješenje kada postoji ograničen prostor između svakog sidra jer nema naprezanja kao kod konvencionalnih mehaničkih ekspandirajućih pričvrsnih elemenata ili za sidrenje blizu rubova. Nakon izvedenih radova ojačanja uslijedili su završni radovi izvođenja nove žbuke i boje na zidovima, a ojačanje objekta podrazumijevalo je i dodavanje novih armiranobetonskih zidova kao i čeličnih profila na pojedinim pozicijama objekta.

Drugi sloj morta PLANITOP HDM RESTAUR 

MAPEI PODRŠKA U IZVOĐENJU RADOVA SANACIJE OD POTRESA

Zgrade Anatomije i Farmakologije Medicinskog fakulteta u Zagrebu danas su primjer cjelovitog ojačanja zgrade javne namjene koje je pokazalo da se zgrade koje podliježu najvećim zahtjevima u vidu povećanja otpornosti objekta na potresna djelovanja mogu ojačavati modernim protupotresnim sustavima.

Najbolji pokazatelj kvalitete odabira sustava i materijala za ojačanje na ovom objektu bio je snažan potres u Petrinji 29. prosinca 2020., koji je ponovno jako uzdrmao zagrebačko tlo, a nakon kojeg nije utvrđena ni jedna devijacija ili oštećenje.

Radovi izvođenja sanacije i ojačanja konstrukcije zgrada Anatomije i Farmakologije Medicinskog fakulteta u Zagrebu povjereni su stručnjacima koji do trenutka izvođenja radova nisu imali priliku koristiti FRCM sustav kao ni većina građevinara u Hrvatskoj. Stoga je Odjel tehnike Mapei Croatia tijekom cijelog izvođenja radova bio savjetodavna podrška na terenu kako bi cjelokupna sanacija i ojačanje bili maksimalno kvalitetno izvedeni.

TEHNIČKI PODACI

  • Medicinski fakultet, zgrade Anatomije i Farmakologije, Zagreb
  • Vrijeme izvođenja radova: srpanj – prosinac 2020. godine
  • Investitor: Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Projektant: Radionica statike d.o.o., Zagreb
  • Nadzor: Radionica statike d.o.o., Zagreb
  • Izvođač radova sanacije i ojačanja: Elmax d.o.o., Zagreb; TD gradnja d.o.o., Zagreb
  • Mapei koordinatori: Nenad Karalija i Marko Iveković, dipl. ing. građ.

PROIZVODI MAPEI

  • Ojačanje FRCM sustavom: Mape-Antique Allettamento, MapeWrap Primer 1, MapeWrap 31, MapeWrap C Fiocco, Mapefix VE SF, Primer 3296, Planitop HDM Restauro, Mapegrid C 170

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi