Solarnu energiju može se transformirati u električnu bez puno buke, otpadnih plinova i sličnih emisija; pri tome se ne troše nikakve dodatne sirovine niti se producira otpad. Unatoč tome, struja dobivena iz solarne energije imala je do prije nekoliko godina jedan važan nedostatak: moduli koji su se koristili pri ugradnji solarnih sustava bili su, zbog ograničenog broja, toliko skupi da je potražnja širokih razmjera izostala.

Da bi se produkcija električne energije iz sunčane povećala, moderne europske zemlje odobravaju državna poticajna sredstva za instalaciju fotovoltažnih ćelija – što je utrostručilo njihovu prodaju. Stalna potražnja rezultirala je izgradnjom većih proizvodnih postrojenja, a u posao su seključili i veliki opskrbljivači goriva poput Shell-a i BP-a – osnovali tvrtku koja se bavi razvojem solarnih ćelija. Zbog svega navedenog, računa se da će s vremenom pasti cijene solarnih modula. Usprkos tome, nije isplativo čekati pojeftinjenje; u Njemačkoj je odlučeno da privatni proizvođači struje iz svojih fotovoltažnih ćelija smiju tijekom slijedećih 20 g. prodavati 1kWh el. energije po cijeni od 99 feniga.

Za kasnije ugrađene sustave bilanca će biti još povoljnija. Solarni se sustav obično ugrađuje na krovišta koja nisu unaprijed pripremljena, ali je trošak instalacije malen pa se ugradnjom više manjih fotovoltažnih ćelija može nadomjestiti ugradnja nekog drugog puno većeg, ali manje čistog pogonskog postrojenja. Fotoćelije se sastoje od silicija, koji je poluvodič, a u zemlji se nalazi u dovoljnim količinama.

Izvor: magazin Hausbau

PRETPLATA I STARI BROJEVI:
Za informacije o pretplati i povoljnoj kupnji starih, ali uvijek s idejama aktualnih brojeva naših izdanja kontaktirajte nas putem niže navedenih podataka ili kontakt obrasca.

PONOVO TRI d.o.o.
PONOVO TRI d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi