Staklo se obično smatra najznačajnijim materijalom kojim arhitekti raspolažu u svojim projektima, radi jedinstvene sposobnosti propuštanja svjetla i sunčanih zraka u prostor. Međutim, današnji korisnici od prozorskih stakala očekuju dodatne pogodnosti glede održavanja unutarnje klime zgrade i stvaranja ugodnijeg i sigurnijeg radnog okruženja.

Premda su razvijene nove tehnologije izrade stakla, koje udovoljavaju sve zahtjevnije potrebe za unutrašnjim uređenjem prostora, obično ravno prozorsko staklo – koje se još uvijek najčešće ugrađuje u mnogim zgradama – pokazuje nedostatak kontrole solarne energije, toplinske izolacije i sigurnosnih svojstava, koja se očekuju od današnjih materijala za ostakljivanje.

Danas raspoznajemo nekoliko vrsta folija za staklo i to:

  • Folije koje smanjuju ulazak sunčeve topline u prostor, gubitak topline zimi, smanjuju blještavost sunca te eliminiraju djelovanje UV zraka
  • Folije koje pružaju sigurnost kod razbijanja stakla, tako da sprječavaju raspršivanje krhotina stakla i time štite osobe koje se nalaze u prostoru
  • Folije koje svojom čvrstoćom sprečavaju ili otežavaju ulaza u prostor
  • Folije koje sprečavaju pogled u prostor, a propuštaju svijetlost te ujedno mogu imati dekorativnu primjenu

Kako djeluju folije za smanjenje ulaska sunčeve topline u prostor?

Standardnom metodom proizvodnje, folije su proizvedene od poliestera i oslonjene su raznim metalima kao npr. (srebro, bakar, nikl i dr.), kojim se postiže efekt odbijanja / refleksije sunčeve topline od stakla na kojemu je montirana folija.

Folijom se postiže smanjenje štetnog djelovanja UV zraka na osobe u prostoru, kao i sprečavaju promjena boje vašeg namještaja i predmeta koje se nalaze iza stakla.

Uglavnom folije se montiraju na unutarnju stranu stakla, i time se postiže njihova dugotrajnost. Za prostore gdje to nije moguće, kao i za staklene krovove, folije se montiraju s vanjske strane stakla. Njihova je prednost u tome da sunčeve zrake ne prolaze kroz staklo da bi se reflektirale od folije, već to se odigrava na vanjskoj površini, pa je zaštita od sunca još veća.

NOVOM tehnologijom danas u svijetu postoje folije koje štite od sunca, a da se prilikom njihove proizvodnje ne koriste nikakvi metali, već suvremena nano tehnologija. Na taj način se proizvode folije koje ne smanjuju ulazak svijetlosti u prostor, kao što je to slučaj sa standardnim folijama, a odlično smanjuju djelovanje sunčeve energije.

Koje su dodatne prednosti ovih folija?

Primjenom ovih folija, mogu se na postojećim zgradama postići optimalni uvjeti bivanja u prostoru, a da se ne moraju mijenjati prozori. Osim uštede na novim staklima i uštede energije koja se danas neumorno troši na rashladne uređaje, vaša zgrada će dobiti ljepši vizualni efekt.

Da li ste znali da u Americi od 8. kolovoza 2005 Zakonom o energiji (EPACT) s primjenom od 1. siječnja 2006. godine, svatko tko kupi uređaj ili proizvod kojim će se smanjiti utrošak energije dobije poreznu olakšicu, a od 1. siječnja 2007. godine program folija za staklo uvršten je na listu proizvoda.

Koji je vijek trajanja folija i kako se one održavaju?

Renomirani svjetski proizvođači folija za staklo uobičajeno daju 7 do 10 godina garancije na kvalitetu folije, koja se montira na unutarnju stranu stakla, a 3 godine za vanjsku montažu. Nove folije izrađene nano tehnologijom imaju garanciju od 15 godina. Te garancije se odnose na tehničke karakteristike same folije tj., da folija neće promijeniti svoje karakteristike i da neće tokom vremena dobiti mjehuriće ili postati maglovita i sl. Za postojanost folije na staklu garantiraju izvođači montaže folije svojim radom.

Nakon što je folija montirana na staklo, preporuča se da se staklo ne pere mjesec dana, kako bi se sva vlaga s kojom je folija montirana isparila. Nakon toga sve visoko kvalitetne folije mogu se prati uobičajenim sredstvima za staklo.

Sigurnosne i protuprovalne folije za staklo

One tvore zaštitni štit u slučaju eksplozije ili vandalizma, štite od opasnog raspršivanja krhotina stakla, i zadržavanja velike količine napuknutog stakla pa tako one štite imovinu i ljude. Sigurnosne folije se danas proizvode u nekoliko debljina od 50 do 350 mikrona, različitim metodama proizvodnje, a primjenjuju se zavisno od zaštite koja se želi postići.

Sigurnosne protuprovalne folije nisu zamjena za tehničku zaštitu prostora, već nadopuna, s kojom ćete otežati ili eliminirati mogućnost ulaska provalniku u prostor i omogućiti sigurnosnoj službi da dođe do objekta na vrijeme. Zavisno od tipa i kvalitete folije ovisit će i sam njihov učinak. Nije svaka sigurnosna folija i protuprovalna folija, ujedno i debljina folije nije jedini mjerodavni faktor učinkovitosti folije. Najefikasnije protuprovalne folije su one folije koje su napravljene od 40 i više micro slojeva, koje foliju čine vrlo rezistentnom na trganje. Ujedno sigurnosne folije moraju imati certifikat prema zahtjevima EN 12600 – (BS 6206) (UK), ili EN356, za Europu i ANSI Z.1 za 97 za Ameriku.

Da bismo odabrali pravilnu foliju treba imati jasnu viziju što se želi osigurati i od čega!

Primjeri za primjenu sigurnosnih folija:

  • Ako imamo u prostoru puno staklenih vrata, stijena i postoji mogućnost od pucanja stakla
  • Ako školska zgrada je blizu igrališta
  • Zaštita industrijskih pogona od mogućih eksplozija

Primjeri za primjenu protuprovalnih folija:

  • Zaštita od nasilnog ulaska u prostor trgovina, banaka, poslovnih i privatnih prostora
3M (East) AG PODRUŽNICA REPUBLIKA HRVATSKA
3M (East) AG PODRUŽNICA REPUBLIKA HRVATSKA
Prodaja i ugradnja preko ovlaštenih distributera. djelujemo i na području BiH i Albanije.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi