Energetski plus objekt u konačnici proizvodi godišnje više energije, nego li je potrebno ukućanima. U daljnjem tekstu pročitajte na koje sve stvari treba dodatno obratiti pažnju.

Energetski plus objekt u usporedbi s niskoenergetskim i pasivnim objektima, krasi jedinstvena posebnost: takav objekt proizvodi više primarne energije nego li ju njeni ukućani mogu potrošiti za grijanje, pripremu tople vode i kućanstvo pa je takav objekt zapravo mutirana elektrana. U pravilu, za višak energije odgovoran je sustav fotonaponskih ćelija na krovu pri čemu se višak proizvedene energije pohranjuje u javnu električnu mrežu.

Bez priključka na mrežu energetski plus objekt u pravilu ne može profitirati: zbog toga što sunce nije svakog dana istog intenziteta, ukućani s vremena na vrijeme budu prisiljeni dobivati električnu energiju iz nekog drugog opskrbljivača energijom. Ekološki nastrojeni ukućani u pravilu će se u tom slučaju bez zadrške odlučiti za ponuđača eko struje.


Redovita kontrola sustava fotonaponskih ćelija i unos podataka osiguraju dugoročnu učinkovitost sustava – svejedno je da li se pri tome koriste pametni telefoni, PC ili daljinski upravljač iz udobnosti vlastitog kauča.

Tri odlučujuća faktora

Neizbježno je kako vlasnik ne može krenuti od toga da je energetski plus objekt sam po sebi ekološki, energetski učinkovit i energetski štedljiv. Novogradnja s povećanom potrošnjom energije čisto računski može se kompenzirati s većim sustavom fotonaponskih ćelija. Da bi energetski plus objekt uistinu zaslužio etiketu "ekološki prikladnog i energetski štedljivog", već kod izrade projekta treba voditi računa o tome da potrebe za toplinom i energijom te električnom strujom budu što je moguće manje. Samo na taj način mogu se energetski troškovi i emisija ugljičnog dioksida kao i štetnih tvari dugoročno smanjiti.

Temelj te strategije je pasivno iskorištavanje solarne energije. Pri tome se sunčeva svjetlost koristi za pasivno dobivanje toplinske energije uz pomoć velikih prozorskih površina čija pozicija tijekom hladnih dana jamiči zadržavanje topline, a ljeti sprečava pregrijavanje. Odgovarajuća izolacija objekta osigurati će minimalne gubitke topline zimi i sastavni je dio takvog koncepta. Druga važna stavka je energetski učinkovita kućna tehnika koja se što je više moguće bazira na obnovljivim izvorima energije.


Uz sve niže državne poticaje u EU vrijedi slijedeće: što je veći udio korištenja vlastite proizvedene energije u sklopu kućanstva za osobne potrebe, to bolje. Kao spremnik struje može se koristiti i električni automobil ili motor

Kod moderne gradnje u to se ponajprije ubraja kontrolirani sustav ventilacije s rekuperacijom topline koji osigurava svjež zrak i toplinske gubitke svodi na minimum. Kod sustava grijanja osim klasičnih plinskih kondenzacijskih kotlova koriste se zračne ili u zemlju ukopane električne dizalice topline koje se mogu bez problema napajati strujom iz fotonaponskih ćelija. Kao alternativa u obzir dolaze i sustavi grijanja na drva ili pelete u obliku centralnog toplinskog kotla ili peći s cirkulacijom vode koji se u potpunosti oslanjanju na drvo kao obnovljiv izvor energije. U principu svi nabrojani sustavi grijanja mogu se proširiti uz pomoć solara koji na sebe preuzima najveći dio zagrijavanja tople vode te nadopunjava i podupire opskrbu toplinom. Mnogi ne znaju da se uz pomoć solarnog sustava za dobivanje topline puno učinkovitije koristi sunčeva energija uz puno veći stupanj iskoristivosti, nego primjerice kod sustava za dobivanje solarne struje. Kao treća stavka u obzir dolazi upotreba energetski učinkovitih kućnih uređaja što obuhvaća energetski učinkovite hladnjake, perlice suđa i rublja, sušilice, računala i TV uređaje.


Vrlo je često cijela površina krova prekrivena sustavom fotonaponskih ćelija i solarnim kolektorima. Ugradnja solarne tehnike u krov smanjuje troškove krovopokrivačkih radova i optički je vrlo privlačna.

Koliko je sustav fotonaponskih ćelija socijalno osjetljiv?

Vrlo često se čuje kako je samo bogatim građanima omogućeno da svojim ulaganjem zarade još više izgradnjom solarnih elektrana i prodajom struje javnim sustavima napajanja električnom energijom dok socijalno ugroženi građani i obični smrtnici moraju stalno snositi teret povećanja cijena električne energije. Da li su vlasnici koji posjeduju sustav fotonaponskih ćelija stoga socijalno neosjetljivi? Rekli bismo ipak da nisu jer naknadu i poticaje ne određuju oni, nego Zakonodavac. Stoga su Vlada i Ministarstvo direktno odgovorni za tarife i povećanje cijena pa je ipak sve više građana kojima je drago vidjeti kako i privatna kućanstva mogu zaraditi prodajom struje proizvedene u svoja četiri zida, a ne samo veliki koncerni koji se bave proizvodnjom i prodajom električne struje. Osim toga, ne mora se uvijek raditi samo o vlastitom privatnom sustavu fotonaponskih ćelija – u Europi je u porastu trend u kojima se pojedine regije povezuju u energetske kooperacije gdje kućanstva investiraju u jednu energetsku centralu koja opskrbljuje solarnom strujom veći broj domaćinstava.

Kao što je već spomenuto, za višak energije kod energetskih plus objekata zaslužan je veliki sustav fotonaponskih ćelija. U Njemačkoj se, na primjer, onima koji u sustav javne električne mreže pohranjuju višak proizvedene struje, osigurava zakonski propisana naknada pa ona za krovne sustave do 10 kWp iznosi 15,92 centi po kWh te 15,10 centi za krovne sustave od 10 do 40 kWp. Po pitanju cijena gotov instaliran sustav u prvom kvartalu 2013. g. u Njemačkoj je koštao oko 1700 Eura bez PDV-a po 1 kWp. Primjerice, sustav fotonaponskih ćelija od 1 kWp koji zahtjeva modularnu površinu od 8 do 10 kvadrata, u klimatskoj zoni Njemačke proizvesti će 700 do 900 kWh struje godišnje. Dobit od solara u prosjeku prije oporezivanja iznosi 4 do 6 %, ovisno o smještaju sustava, njegovoj veličini i usmjerenju. Onaj tko proizvedenu struju dijelom koristi za potrebe kućanstva, taj postotak može dodatno uvećati. Pri tome vrijedi: što je veći udio osobne potrošnje i što je veća razlika između naknade za struju dobivenu uz pomoć solara i kupovne cijene struje, veća je i dobit.

Ispravna tehnologija pohrane

U okviru smanjenja zajamčenih tarifa vrijedi: što je veći postotak korištenja za vlastite potrebe, to bolje. U praksi nije tako jednostavno potrošnju dignuti iznad 50% jer su za to nužni učinkoviti i jeftini baterijski spremnici, a na tom dijelu još postoji značajna potreba za razvojem. Programi subvencija unutar EU za solarne spremnike od kojih su trebali profitirati i vlasnici privatnih domova, trenutno su na ledu. Prvi baterijski spremnici za upotrebu u kućanstvu na bazi litijum iona već su na tržištu, ali prema riječima stručnjaka, još uvijek su prilično skupi. Baterije na bazi olova su znatno jeftinije pa primjerice sustav baterijskog spremnika od 24 kWh koji pokriva prosječnu dnevnu potrebu za strujom četveročlane obitelji, stoji oko 7000 do 8000 €. Slijedeća mogućnost pohrane vlastite struje dolazi u obliku električnih automobila i motora. Stoga mnogi vlasnici već sada ugrađuju odgovarajući priključak E crpke u garaži ili carportu.


Na tržištu već postoje prve olovne baterije koje mogu pokriti dnevnu potrebu za strujom jedne prosječne četveročlane obitelji

Osim tehnologije pohrane sve su popularniji sustavi upravljanja svim tehničkim proizvodima u kući. Oni automatski kontroliraju potrošnju energije tako da se veliki potrošači poput perilica ili sušilica stavljaju u pogon isključivo onda kada je dovoljno solarne struje na raspolaganju. Sve je više proizvođača toplinskih sustava koji svoje dizalice topline opskrbljuju upravljačkim sustavom koji već unaprijed predviđa krivulju učinkovitosti fotonaponskih ćelija kao i očekivanu potrebu za energijom dotičnog kućanstva. Na taj način se spremnici topline i tople vode mogu koristiti kao prividna proširenja sustava pohrane solarne struje. Ugodan dodatni učinak je taj što se tijekom ljetnih dana višak struje povezan s određenim modelom dizalice topline može koristiti za hlađenje objekta preko sustava plošnog grijanja. Kontrolirani sustav ventilacije kojeg pokreće solarna struja također se tijekom ljeta može iskoristiti za postizanje određenog stupnja svježine.


Kućni sustav upravljanja energijom ne pohranjuje samo podatke, nego služi i za upravljanje i mjerenje potrošnje električnih kućanskih aparata.

Vlasnici energetskih plus objekata nikada ne bi smjeli iz vida izgubiti činjenicu da su kao određena vrsta poduzetnika slijedećih 20 godina izloženi svojevrsnom riziku koji se ne može pokriti osiguranjima i garancijama. Optimalni rezultati proizvodnje kod solarnog sustava ovisiti će o mjestu postavljanja i kvaliteti dijelova koji međusobno trebaju biti savršeno usuglašeni. Solarne elektrane trebaju biti stalno pod nadzorom ukućana koji moraju redovito bilježiti i kontrolirati najvažnije podatke što je moguće učiniti on line putem osobnog računala, tableta i pametnih telefona. Na taj način mogu se spriječiti negativni utjecaji na učinkovitost sustava koji tijekom dužeg razdoblja mogu nastati zahvaljujući neopaženim smetnjama i greškama u sustavu.

Sjene su loše

Čak i male sjene utjecati će na učinkovitost jer i najslabije solarne stanice imaju učinak na snagu struje. U tim sjenovitim dijelovima učinak je smanjen što se odražava na cjelokupan sustav. Tako jedna bezazlena sjena koju baca televizijska antena, smanjuje učinak sustava fotonaponskih ćelija od 10 do 50 posto! Pored čvrstih građevinskih elemenata, problem predstavljaju i biljke, koje unutar 20 godina mogu narasti do vrlo velikih razmjera. Utjecaj sjena koje se ne mogu isključiti pri izradi projekta treba ozbiljno uzeti u obzir. Savjet: prepustite stručnjaku izradu simulacijskog izračuna uz analizu sjena. Osjenjenja koja nastaju zbog magle, snijega ili prašine u pravilu se sprečavaju samočišćenjem modula. Bez obzira na to svojstvo, nagib treba biti odgovarajući i iznositi najmanje 10, bolje 20, a najbolje 30 stupnjeva.

Završena gradnja NEK obitelji Jelušić

Projekt "Niskoenergetska kuća A-Ž powered by YTONG" obitelji Jelušić uspješno je priveden kraju u studenom 2013. nakon nešto više od godine dana od početka gradnje.


Gotov objekt, prikaz sa stražnje strane kuće

Gradnju objekta pratili smo u našem izdanju tijekom prošle i ove godine kroz različite faze te svjedočili gradnji referentnog objekta s obzirom na zahtjeve koje zadovoljavaju odabrani materijali i sustavi – radi kojih je objekt energetski učinkovit, odnosno niskoenergetski. O ukupnom dojmu, iskustvima i završnim razmišljanjima nakon gradnje razgovarali smo s gospodinom Markom Jelušićem, tek nekoliko dana prije kompletnog preseljenja namještaja i useljenja.

Recikliranje i briga o okolišu

Kuća je sagrađena na zemljištu s postojećim objektom, koji je srušen te se dio materijala (ciglena opeka, drvene grede) iskoristio za oblikovanje i uređenje pojedinih elemenata u interijeru. Obitelji Jelušić izuzetno je važan bio i ekološki aspekt gradnje, pa su se odlučili na ovakav način djelomičnog recikliranja građevinskog materijala. Također, velika pažnja je posvećena postojećem drveću i zelenilu, koje se nastojalo u potpunosti sačuvati. Ukupna stambena površina objekta je 300 m2. Objekt se proteže na 3 etaže – podrum, prizemlje i kat. U podrumu je smješten bazen, radni prostor, spremište i kotlovnica. Na prvoj se etaži nalazi dnevni dio koji obuhvaća kuhinju, blagovaonicu, dnevnu sobu i roditeljsku spavaću soba s kupaonicom. Na gornjoj etaži su smještene tri spavaće sobe, garderoba, kupaonica i terasa površine 30 m2.

Osnovni materijali i sustavi

Kao osnovni građevinski element obitelj Jelušić je za svoju kuću odabrala Ytong termoblok debljine 30 cm, radi odličnih termoizolacijskih svojstva. Ytong termoblokovi se koriste u masivnoj gradnji, a njegove glavne odlike su izvrsna toplinska izolacija, mala težina, stabilnost koju daje građevini, otpornost na požar i potres, lako rukovanje i brza gradnja. Unutrašnji nosivi zidovi su debljine 25 cm. Za pregradne zidove su korištene Fermacell gips-vlaknaste ploče, koje se odlikuju izvrsnim izolacijskim svojstvima, kako toplinskim tako i zvučnim, imaju odličnu vatrootpornost i otpornost na mehanička oštećenja, jednostavno se završno obrađuju te dobro podnose velika opterećenja težine.

Međukatne ploče su, prema želji investitora, napravljene od betona – radi velikih raspona balkonskih konzola najbolji izbor je bila betonska konstrukcija. Međukatna betonska konstrukcija, odnosno betonski strop između prizemlja i prve etaže, iskorišten je kao dekorativni element prizemlja. U betonski strop ugrađena je rasvjeta, koja dodatno ističe sve neravnine na stropu i doprinosi ‘industrijskom izgledu’ prostora. Za krov je korišten Ytong strop koji je lagan, lako se montira, unaprijed se priprema i dolazi na gradilište sa svim gredicama točne duljinu.

Osim toga, vrlo je žilav i elastičan, dobro se ponaša prilikom potresa i dobrih je protupožarnih karakteristika. Za izolaciju zidova korištene su Multipor ploče, tako da je ukupna debljina zida 50 cm. Multipor je izolacijski materijal koji se koristi u certificiranom sustavu ROFIX MINOPOR. Završni premaz na fasadi je Rofix. Dio vanjske fasade oblikovan je drvenom oplatom domaćeg proizvođača parketa i drvenih obloga PPS Galeković, čiji parketi su korišteni i za oblaganje podova. U vanjskoj ovojnici objekta odabrana su vrata i prozori u kombinaciji drvo/aluminij. Od toplinske tehnike ugrađena je toplinska pumpa zrak/voda tvrtke Daikin, plinski bojler te su postavljene instalacije za solarnu tehniku.

Ispod terase u prizemlju postavljena je cisterna za kišnicu. Oko podruma je postavljena toplinska izolacija, hidroizolacija te drenaža. Prilikom odabira cjevnog sustava, obitelj Jelušić postavila je uvjet sigurnosti, nepropusnosti i dugotrajnosti sustava, kako pitke vode tako i grijanja. Odabran je TECEflex sustav, a od istog proizvođača odabrani su ugradbeni vodokotlići i kanalice za tuš kabine u razini poda.

Osvrt na gradnju

Krajem prošle godine, kada je gradnja njihovog obiteljskog doma bila još u začetku, razgovarali smo sa supružnicima i već tada su imali jasnu viziju što žele. Gospodin Jelušić tada nam je rekao: "Svakako bih preporučio investitorima da se prije odluke educiraju o kompletnim mogućnostima izgradnje niskoenergetske kuće, jer postoji mnogo slijepih ulica. Ono što je najvažnije svakom investitoru je financijska korist, odnosno financijska ušteda. Uvijek postoje neke stvari koje su dizajnerski i uporabno fantastične, ali kad trošak stavite na papir i podijelite s brojem godina upotrebe često shvatite da ne želite uložiti toliko novca u nešto što niti nakon 30 godina neće biti isplativo, bez obzira koliko lijepo i ekološki to bilo, čak i uz poticaje.


Prva etaža – kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak

Pozitivno je svakako to što se ne mora više razmišljati o velikim troškovima za grijanje niti o velikim troškovima za hlađenje objekta, jer ćemo pokušati koristiti napredne nove tehnologije. Načelno, morate se odlučiti želite li uživati u tom objektu ili želeite biti rob tehnologije. Mi smo se odlučili za uživanje u objektu, odustali smo od pasivne gradnje, ali želimo uz pomoć novih tehnologija doći do koeficijenta koji će nas svrstati u razred niskoenergetske kuće. Ovakvim načinom gradnje i upotrebom tehnologija. Naš objekt će spadati u energetski razred A ili A+."

Gospođa Renata Jelušić dodaje: "Kuća je mogla biti pasivna da smo se odlučili za sustav centralne ventilacije. Nismo bili za to, jer volimo prirodnu ventilaciju, otvaranje prozora, to je naš osoban stav i naša želja. Preporučila bih ljudima da kod niskoenergetske gradnje pokušaju pronaći optimum, nije ništa crno-bijelo, i u svakom tom izboru postoji nešto preskupo, nešto što nije ekološki podobno. Mislim da će se samo oni koji imaju jako velik budžet za gradnju moći odlučiti u potpunosti za ekološki prihvatljive materijale i tehnologije. Većina ljudi ne mora zaboraviti niskoenergetsku gradnju, ne morate misliti da je ona preskupa, nego jednostavno morate odrediti svoje prioritete.

Ako je prioritet uložiti novac u nešto što je ekološki prihvatljivo, onda prosječan čovjek koji ima novac za gradnju kuće može graditi niskoenergetsku kuću. I to svakako preporučam, jer ne samo da tu postoji financijsku korist nego je život u takvoj kući vrlo ugodan. Ja sam sigurna da će nama u našoj kući biti jako ugodno, bit će laka za održavanje, lako ćemo je grijati i hladiti – nadam se da će sve skupa biti ugodno i da ćemo imati visoku kvalitetu i komfor života u njoj. Troškovi će nam sigurno biti manji u odnosu na objekte koji su građeni prije 10-15 godina konvencionalnim načinom gradnje. I još bih napomenula – s obzirom da sve kreće od dobrog projekta, jako je važno odabrati dobrog projektanta i dobrog strojara za toplinsku tehniku." Nekoliko dana prije preseljenja namještaja i useljenja razgovarali smo s gospodinom Markom, koji nam je dao osvrt na gradnju te pozitivna iskustva i dojmove, koji su prije svega rezultat dobre pripreme, istraživanja i informiranosti o svim elementima gradnje i rezultatima koji se mogu postići.

"Cijeli proces gradnje je bio sasvim zadovoljavajući. Očekivano, ništa nije idealno, pogotovo kada morate koordinirati i komunicirati s više vrsta majstora, jednostavno morate imati dosta strpljenja. Bilo je nekih nesporazuma i manjih problema koji su se javili i kod samog izvođenja, ali sve smo to uspješno rješavali u hodu. Sve u svemu, bilo je jako dobro. Gradnja je ukupno trajala približno 13 mjeseci, što je dobar rok s obzirom na vremenske prilike i s tim smo zadovoljni. Najveći angažman je potreban na kraju gradnje, kod završnih radova i uređenja, a bilo bi puno zgodnije da na početku bili najviše angažirani, te da je sve postajalo lakše kako su radovi napredovali.

No, zbog završnih radova i dorade mnogih detalja i stvari za koje se uvijek naknadno sjetite da ste mogli drugačije napraviti, na samom kraju ostaje jako puno posla. Morate dobro proučiti svaki detalj i dobro se informirati o svakom materijalu kojeg odaberete, i to puno prije same gradnje. Stručni tim Ytonga, čiji materijal je korišten prilikom gradnje, također je zadovoljan i mislim da su u našoj kući i oni dobili jako lijepi referentni objekt."

Zaštita od buke u zgradama

Moderan način života uzrok je sve većoj buci. Pojednostavljeno buku možemo podijeliti u dvije skupine, i to na onu koja nas smiruje i buku koja nas ometa i uznemiruje. Zvukovi prirode su smirujući, dok buka prometa, industrije, uređaja i sl. djeluje uznemirujuće.

Brz razvoj građevinarstva i želja za sve većom zaradom, dovedeni su do krajnjih granica, gdje se pažnja usmjerena na zaštitu korisnika zgrade od buke posve zanemarila. Tek kupovinom nekretnina kupci su počeli upozoravati na neodgovarajuću zaštitu od buke iz okoliša, i od buke unutar različitih prostora korisnika.

Standardi zaštite od buke

Za poboljšanje zaštite korisnika prostora od buke u zgradama dostupni su: standard HRN EN 12354, koji određuje način izračuna prolaska zvuka kroz različite pregradne konstrukcije, te priznata tehnička pravila HRN U.J6.001/82 – Akustika u građevinarstvu – Termini i definicije, HRN U.J6.151/82 – Akustika u građevinarstvu – Standardne vrijednosti za procjenu zvučne izolacije, HRN U.J6.201/89 – Akustika u građevinarstvu – Tehnički uvjeti za projektiranje i građenje zgrada, HRN U.F2.010/78 – Završni radovi u građevinarstvu – Tehnički uvjeti za izvođenje fasaderskih radova.

URSA FRAG MAT Ak ustika HR
Da bismo projektantima olakšali kompleksne izračune prijenosa zvuka preko različitih konstrukcija i izradu elaborata te iskaza na osnovi istog, u tvrtki „URSA SLOVENIJA" d.o.o. zajedno s partnerima odlučili smo razviti odgovarajući računalni program. Stoga je krajem kolovoza 2013. na tržište postavljen računalni program URSA FRAGMAT Akustika HR. Program omogućava izračun za jednostavni objekt, npr. obiteljsku kuću, ali i za kompleksni objekt u čiju skupinu ubrajamo višestambene objekte te ostale višenamjenske i zahtjevne objekte. U razvoju programa težilo se tome da se u najkraćem roku, i na korisniku što ugodniji način, izradi odgovarajuća dokumentacija uz pomoć programa URSA FRAGMAT Akustika HR koja će zadovoljiti zahtjeve propisa.

Jednostavna upotreba programa

Jednostavnim unosom osnovnih podataka o prostoru dobivamo potrebne podatke za daljnji tijek izračuna. Da bi rad bio što brži, pripremili smo bazu podataka s različitim sastavima konstrukcija koji omogućavaju brzu realizaciju pojedine konstrukcije. Baza podataka omogućava i kreiranje vlastitih materijala, ako imamo laboratorijske podatke po pojedinim frekvencijama o pojedinoj konstrukciji odnosno materijalu. Pomoću navedenog korisnik programa može jednostavno, sigurno i brzo izraditi elaborat i iskaz koji će odgovarati zakonskim propisima za traženi sadržaj.

S faktorom sigurnosti svi se izračuni mogu izmijeniti, što omogućava lakši rad izvođaču, jer su tako dopuštene pojedine nepreciznosti u izradi pregradnih konstrukcija a uzete su u obzir i mogućnosti odstupanja u mjerenjima na dovršenom objektu.Programom smo tako udovoljili osnovnim potrebama većine korisnika a i manjoj skupini stručnjaka također omogućili upotrebu programa koji će im poslužiti kao pomoć te izazov u zahtjevnijim projektima. Ako se još niste upoznali s našim programom URSA FRAGMAT Akustika HR, pozivamo vas da ga preuzmete na našoj web-stranici www.ursa.com.hr te da ga sami isprobate.

Zelena gradnja kao gradnja budućnosti

Prvi put u Dalmaciji održan je stručni Simpozij o zelenoj gradnji u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. U četvrtak, 14. studenog 2013. u velikoj dvorani Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, održan je 13. Simpozij o zelenoj gradnji pod temom "Zelena gradnja kao gradnja budućnosti". Stručni Simpozij organiziran je u suradnji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju (HSZG) i Sveučilišta u Splitu, Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije. Simpozij je bio
besplatan za sve sudionike, ovlaštene inženjere iz područja arhitekture i građevinarstva kojima te je dio sustavne edukacije o zelenoj gradnji koju u Hrvatskoj provodi HSZG (www.gbccroatia.
org) kao dio Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (www.worldgbc.org). Pozdravni govor održao je profesor Dario Gabrić, predsjednik Splitskog društva arhitekata. Nakon pozdravnog govora, Snježana Turalija, izvršna direktorica HSZG-a, predstavila je Savjet za zelenu gradnju i sve edukativne programe u organizaciji Savjeta. O Zelenoj gradnji kao gradnji budućnosti i građenju stalnih izolacijskih oplata za beton govorio je Kajo Ferić iz tvrtke CEMEX Hrvatska d.d.

Na Simpoziju je bilo riječi o međunarodnim certifikatima za zelenu gradnju, te o energetski učinkovitim prozorima i fasadnim sustavima o kojima je govorio Ivan Miličić iz tvrtke Alukonigstahl d.o.o., dok je Antonija Mušović iz tvrtke AGC Flat Glass Adriatic d.o.o. održavala predavanje o novim staklenim fasadama. Sponzori Simpozija bile su tvrtke: CEMEX Hrvatska d.d, Alukonigstahl d.o.o. i AGC Flat Glass Adriatic d.o.o., dugogodišnje članice Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Green Building Professional 2013/2014

Hrvatski savjet za zelenu gradnju najavljuje već treću generaciju cjelogodišnje edukacije Green Building Professional. Green Building Professional cjelogodišnji edukativni program u trećoj generaciji započeo je 21. studenog 2013. godine edukativnim modulom „Financijski aspekti zelenih zgrada, financiranje zelene gradnje, fondovi i poticaji (nacionalni i međunarodni)" kojeg je osmislio Steven Borncamp, predsjednik i direktor Rumunjskog Green Building Council-a. I ove godine održava se u suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata koja je programu dodijelila 30 bodova za stručno usavršavanje polaznicima – članovima svih strukovnih komora. Green Building Professional cjelogodišnji edukacijski program bogatiji je nego do sada te se u generaciji 2013 / 2014 sastoji od 8 obaveznih i 4 izborna modula.

Za dobivanje certifikata „Green Building Professional" polaznici će morati proći 8 obaveznih i 2 izborna modula te položiti završni ispit po završetku programa. Cijena cjelogodišnjeg programa za članove Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju iznosi samo 7.500 kuna + pdv, omogućeno je i pojedinačno sudjelovanje na pojedinim modulima, a posebno su interesantne cijene za studente i polaznike iz redova javne uprave. Zagrebačka banka osigurala je posebno povoljnu kreditnu liniju za financiranje GBPro programa u generaciji 2013/2014.

Ostali moduli u sklopu Green Building Professional cjelogodišnjeg edukacijskog programa tijekom 2013/2014.g. su: Principi planiranja, projektiranja i gradnje zelenih građevina, Održivi materijali i resursi, Pravni aspekti – EU standardi, nacionalna zakonska regulativa i certifikati zelene gradnje (LEED, BREEAM, DGNB), Efikasno upravljanje vodnim resursima, Upravljanje projektima zelene ugradnje i Cradle to Cradle, Kreiranje i upravljanje zelenijim radnim i životnim prostornima, Prostorno planiranje i urbanizam kao preduvjet zelene gradnje; odabir održive lokacije i upravljanje odabranom alokacijom, Pametne zgrade & dizajn interijera i svjetla, Living Building Challenge, Održive drvene konstrukcije u zelenim zagradama, Rekonstrukcija povijesnih (zaštićenih) građevina prema principima zelene gradnje.

Izvor: magazin Hausbau br. 74

Sadržaj broja:
Energetski plus kuće
Zdrava toplina iz zidova i podova
Grijanje na pelete
Stubišta
Zidovi,podovi, svjetlo
Masivna gradnja u drvu
Energetska učinkovitost

PRETPLATA I STARI BROJEVI:
Za informacije o pretplati i povoljnoj kupnji starih, ali uvijek s idejama aktualnih brojeva naših izdanja kontaktirajte nas putem niže navedenih podataka ili kontakt obrasca.

PONOVO TRI d.o.o.
PONOVO TRI d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi