Grijanje je revolucionarno jednostavnošću i povoljnom cijenom, a ruši teoriju o skupom grijanju na električnu energiju. Naime pravilnim iskorištenjem energije, električna energija za centralno grijanje postaje isplativom. Programiranjem temperatura za svaki prostor i maksimalnim iskorištenjem jeftine noćne struje energija je iskorištena maksimalno ekonomično. Troškove koje ste uštedjeli na izvedbi grijanja pokrivati će godinama razliku u cijeni izvora energije (priča kao kod dizela i benzinca) te komfor grijanja na struju (ne razmišljate o nabavi, plaćate na 12 jednakih rata, a bez struje niti jedno grijanje ne radi (pumpe, automatike!) kojeg ćete se teško odreći kada ga osjetite.

Naš pametni sistem grijanja nema cijevi već se u klasičan radijator ugrađuje poseban električni grijač s upravljačkim dijelom te se ugrađuje u kućište koje je dodano u vaš radijator u obliku još jednog radijatorskog rebra. Taj grijač na dnu radijatora zagrijava tekućinu u radijatoru i termosifonskim efektom stvara prirodnu cirkulaciju u njemu (toplija tekućina je rjeđa i diže se na vrh dok hladnija tekućina pada prema grijaču) te ravnomjeran raspored temperature po cijeloj površini radijatora i stvara ono poznato ugodno isijavanje toplog zraka u prostor kakav ima samo centralno radijatorsko grijanje.

Imate mogućnost odrediti i različitu temperaturu za svaki radijator (npr. radijator kraj prozora i u kupaonicama na višu temperaturu, a kraj ležaja ili sofe na nižu). Svi radijatori su povezani kablom promjera 10 mm u centralnu jedinicu kroz kablovske kanalice ili ukopani u zid. Postoji mogućnost iskorištenja kablova koji već jesu u zidu, svaka utičnica se može iskoristiti za spajanje jednog radijatora te se iz postojećeg električnog ormarića prespaja u našu centralnu jedinicu. Centralna jedinica je smještena u električni ormarić koji je standardni električni ormar za osigurače za kućanstva te može biti različitih oblika i dizajna. Montiran je na zid ili ukopan.

Upravljačka jedinica prikuplja informacije o vanjskoj temperaturi, temperaturama u prostorijama te uključuje i isključuje svaki radijator i klima uređaj (ukoliko postoji). po zadanom programu. Niti jedna od ovih dodatnih mogućnosti nije obavezna i vi birate sistem koji želite.

Mogućnosti su nevjerojatne, od telefonske provjere (za vikendice i kuće u koje se dolazi u razna doba dana ili noći) kolika je temperatura i uključivanja i isključivanja grijanja preko fiksne linije ili obične sim kartice ugrađene u grijanje gdje ne postoji telefon do programiranja vremena koju prostoriju u koje vrijeme zagrijati na koliko stupnjeva i to za svaki sat u tjednu različito ako to želite.

Programiranjem spavaonica na nižu dnevnu temperaturu, dnevnih soba na nižu noćnu (ali ne robujete programu jer u bilo kojem trenutku možete manualno paliti i gasiti svaki radijator dodirom tipke na njemu) i gašenje i paljenje grijanja prema vanjskoj temperaturi (kada zahladi ispod temperature koju ste odabrali automatski se aktivira grijanje, a vi to ne morate niti znati, samo uživati u uvijek istim temperaturama (ukoliko imate klima uređaj, spojiti ćemo ga u naš inteligentni sistem da se uključi kada toplina preraste temperaturu koju ste također vi odabrali, ukoliko ga nemate možemo vam i njega ugraditi) vi ste bez razmišljanja o grijanju postigli maksimalan komfor uz minimalnu brigu.

Viking grijanja su idealna kod opremanja kuća, vikendica, objekata na moru, stanova, ureda, prostora u najmu (radi brze i lake demontaže). Sobnim programatorom Telecontrol može se provjeriti temperatura te uključiti ili isključiti grijanje telefonom, a ako nema fiksne linije može se koristiti GSM kartica.

Kod problema s limitiranom snagom električne energije, viking sustav se koristi "usklađivanjem rada radijatora" tj. realno radno vrijeme grijača je oko 50% vremena. Zbog toga se u sustavu povezuju po dva radijatora slične snage, koji rade naizmjenično, kada se isključi jedan uključuje se drugi i obrnuto. Na taj se način može instalirati dvostruko veća snaga od dozvoljene, a da se ne prelazi limit određen eventualnim limitatorom snage na mreži.

Kod Viking sustava nema potrebe za održavanjem, nema dopunjavanja, odzračivanja i bilo kakvog redovnog servisiranja. Svi elementi od kojih se sastoji sustav su robusne i pouzdane izvedbe. Jamstvo na uređaje je 36 mjeseci.

Troškovi postavljanja Viking grijanja su oko 50 % niži u odnosu na trošak postavljanja nove instalacije s peći na plin, struju ili loživo ulje. Ako bi razliku koju ste uštedjeli investirali u poboljšavanje kvalitete izolacije vanjskih zidova (npr. gips ploče, mineralna vuna, stiropor, pvc stolarija) stvarate preduvjete da se električnom energijom grijete povoljnije nego plinom! Uz to još uračunajte troškove održavanja plinskog sustava, opasnosti od monoksida, mogućnost redukcija plina, zauzimanja prostora, cijevi koje ste izbjegli. Električna energija služi kao pokretač pumpi i automatika u svim sustavima centralnog grijanja, te bez nje neće raditi ni jedan sustav, bez obzira na energent.

Naglasiti da se gubi energija (a time i novac) kod drugih grijanja (kotlovnica, cijevi, dimnjak…), a osim toga ovdje imate i komfor, regulaciju, udobnost.

Viking je jedino grijanje s 100% iskorištenom energijom i time najbolje i najčišće grijanje na svijetu…

Prednosti servisa Viking naspram drugih grijanja (curenje,začepljivanje kamencem,čišćenje dimnjaka, redovita puštanja u pogon, poplave, trovanja…).

Mogućnost lakog prijenosa Viking grijanja s objekta na objekt (podstanari,selidbe…). Mogućnost samomontaže bez dolazaka skupih majstora.

Preduvjeti za postavljanje grijanja Viking

Da bi mogli postaviti električno grijanje Viking i u vašem domu, potrebno je provjeriti slijedeće:

  • imate li dovoljan priključak električne energije to jest dovoljno zakupljene snage, a to znači da je glavni osigurač na kući tzv. "pancer" je veće snage od predviđene snage grijanja plus snaga ostalih većih trošila.
  • sistemi s zaštitnom sklopkom i uzemljenjem, te nulovani bez uzemljenja ne rade nikakvu razliku, jer sistem Viking ima vlastitu zaštitnu sklopku iznimne osjetljivosti od 0,03A, tako da je sistem zaštićen i od najmanjeg strujnog udara.
  • pri proračunu snage grijanja najveću nepoznanicu i najveći udio čini kvaliteta izolacije prostora, tako da izračunavamo snagu grijanja po prosjeku izoliranosti i po vlastitom iskustvu.
  • prosječna snaga grijanja za normalno visoke stanove (do 2,5m) iznosi 150W po kvadratnom metru, dakle za 100m2 iznosi potrebnih 15kW snage, što za bolje izolirane prostore može biti i upola manje, a za lošije i dvostruko više…
  • snage do 9 kW, a iznimno do 12kW, mogu se izvesti s monofaznim električnim priključkom, dok sve iznad toga treba trofazni 380V priključak.
  • u upravljačkoj jedinici svaki radijator ima sklopku, tako da možete izabrati koji radijator nije potreban te ga isključiti.
  • svi radijatori rade preko sobnog termostata kao jedan zajednički sistem, te nije potrebno uključivati jedan po jedan, dodirom tipke uključeno je cijelo grijanje.

Radijatori su umreženi kablovima izravno u upravljačku jedinicu (ormarić), promjera su 10mm i stavljaju se u kanalice uz pod, ispod rubnih lajsni ili se ukopavaju u zid, postoji mogućnost da se postojeće utičnice iskoriste za grijanje, s tim da se njihov početak prespaja u upravljačku jedinicu, a iskoristi se kabel koji je u zidu i vodi k radijatoru.

UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE ELEKTRIČNOG RADIJATORA ERC1

Električni radijator za centralno grijanje na svom korisničkom djelu sastoji se od radnog i sigurnosnog termostata te glavne sklopke s kojom palimo i gasimo uređaj.

Električni radijator je predviđen za napone od 220 – 240V te se isporučuje sa šuko utikačem predviđenim za uključivanje u uzemljenu šuko utičnicu.

Rukovanje:

Uređaj uključujemo na glavnu sklopku (3) smještenu s desne strane ispod radnog (1) i sigurnosnog (2) termostata tako da sklopku postavimo u položaj I, svjetleća tinjalica pokazuje da je uređaj uključen.

Temeljen iskustava optimum temperature radijatora je oko 65-70 C (gumb radnog termostata postavite na 1h zamišljenog sata),kada radijator dostigne željenu temperaturu (cca 15 min.) on će je automatski održavati. Radni termostat (1) služi za određivanje željene temperature radijatora s time da je njegov raspon od 0 – 90 stupnjeva C. Željenu temperaturu određujemo zakretanjem gumba od lijeva prema desno ( u smjeru kazaljke na satu) s time da je krajnji lijevi položaj 0 C a krajnji desni 90 C

Kod ekstremnijih hladnoća i loše izolacije moguće je okrenuti radni termostat i do 90 C ali prevelika temperatura radijatora (bez obzira na izvor grijanja plin,lož ulje…) kod duže uporabe može ostaviti "prljave" tragove iznad radijatora uslijed dizanja prašine.

Sigurnosni termostat (2) služi za zaštitu električnog radijatora od pregrijavanja, u slučaju prelaska temperature iz bilo kojeg razloga preko cca 100 C sigurnosni termostat prekida napajanje grijača te isključuje radijator ,kada se temperatura spusti ispod 90 C moguće je ponovo uključiti sigurnosni termostat i to tako da rukom odvrnemo plastičnu maticu ispod radnog termostata te odvijačem pritisnemo crvenu tipku. Ako se aktiviranje sigurnosnog termostata ponavlja morate obavijestiti servis radi otklanjanja kvara.

Više informacija:

Robert Vlašić
Viking d.o.o.
Došenova 27
10000 Zagreb
Mob: 098/ 99 88 426

VIKING d.o.o.
VIKING d.o.o.
Internet adresa

Prodaja i ugradnja na području cijele Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi