Tlocrt postojećeg i novog stanja (PDF, 210 kB)

Vlasnici stana površine 130 m2 koji se trenutno koristi kao poslovni prostor odlučili su se za njegovu adaptaciju i prenamjenu iz poslovnog u stambeni. Prostor je izvorno projektiran kao stan i nalazi se u stambenoj zgradi. Vlasnicima izrazito odgovara lokacija i kvadratura, te su se iz tih razloga odlučili za adaptaciju, a ne potražnju novog stambenog prostora. Kako bi njihov budući životni prostor zadovoljio funkcionalne i estetske kriterije, te kako bi imali što manje problema prilikom izvođenja radova, angažirali su naš Ured da ih vodimo kroz sve faze adaptacije. Prva faza projekta je idejno rješenje koje obuhvaća nekoliko varijanti rješenja kako bi investitori u potpunosti mogli sagledati mogućnosti prostora.

Želje investitora bile su dvije dječje sobe, roditeljska soba sa garderobom, dvije kupaonice, dječja i roditeljska, ako je moguće svaka sa dva umivaonika i kadom, te zaseban gostinjski wc, kuhinja, blagovanje i dnevni boravak kao otvorena cjelina. Ograničavajući faktori prilikom projektiranja bili su pozicija nosivih zidova i postojećih vertikala, a obilaskom postojećeg stanja utvrđeno je da je najbolja pozicija organizacije dnevnog trakta na poziciji kancelarije 2 iz koje se pruža pogled na park i zelenilo. Kod ulaza su smješteni mala dječja kupaonica s kadom, umivaonikom, wc školjkom i perilicom, te gostinjski wc. Roditeljska soba ima svoju vlastitu kupaonicu i garderobu, dok je dječja soba izrazito velika za igru i smještaj dvoje djece.

Poseban naglasak bio je na uređenju dnevne zone stana površine 45 m2 koju čine dnevni boravak, blagovanje i kuhinja. Želja vlasnika bila je dobiti ugodan prostor u kojem će se osigurati prostor za smještaj većeg broja knjiga i sitnica koje su uspomene na mnogobrojna putovanja. Dnevna zona je od ostatka stana i ulaznog degažmana odvojena kliznim staklenim vratima koja propuštaju dovoljno dnevnog svjetla u hodnik, a ujedno ostvaruju vizualnu povezanost sa ostalim dijelovima stana. Dnevna zona tlocrtno je organizirana tako da se funkcionalno maksimalno iskoristi prostor. Dnevni boravak je od blagovanja odijeljen parapetnim zidom na kojem je smješten LCD. Takvim smještajem LCD-a omogućili smo da dio za sjedenje koji čini kutna garnitura i fotelja, imaju pogled na park, blagovanje i dio kuhinje.

U tlocrtnoj organizaciji stana vrlo su bitne vizure jer one dodatno otvaraju prostor, čine ga većim i ugodnijim, te olakšavaju komunikaciju između različitih prostora. U blagovanju je smješten stol za osmero sa mogućnošću razvlačenja i komoda. Polica za knjige proteže se cijelim dnevnim boravkom, blagovanjem, te se dijelom naslanja na dio šanka. Kuhinja je organizirana u obliku slova "U", maksimalno iskorištavajući zidove i otvarajući se prema blagovanju. Između blagovanja i kuhinje je smješten element sa šankom za brza jutarnja druženja i olakšavanje posluživanja. Prilikom projektiranja osim funkcionalnosti, treba voditi računa i o estetici jer dobar i kvalitetan stan spoj je jednog i drugog.

U stanu prevladavaju smeđi tonovi sa kombinacijom bijele, te zelenim detaljima. Parket je hrastov, bajcan u boju čokolade, sa daščicama slaganim na ravno. Lajsne su od bijelog medijapana, koje se dobro uklapaju sa unutarnjom stolarijom koja je također u bijelom tonu. Police za knjige su projektirane i dizajnirane točno za taj prostor, te izrađene po mjeri u bijelom medijapanu. Parapetni zid na kojem se nalazi LCD TV obložen je drvenom oblogom koja je bajcana u istom tonu kao i parket. Zid iza kutne garniture, bojan je u zelenom tonu koji se provlači kroz cijeli stan kroz različite detalje kao što su fotelja u dnevnom boravku, jastuci na kutnoj garnituri i stolice u blagovanju.

Prilikom uređenja stana, važan je svaki detalj, pa tako i zavjese koje se moraju uklopiti u prostor. U ovom dnevnom boravku predviđene su tzv. raffrollo zavjese u svijetloj bež boji. Jedan od najvažnijih detalja kojemu se mora posvetiti posebna pažnja je planiranje i odabir rasvjete. Iznad stola za blagovanje su visilice, dok je u dijelu dnevnog boravka plafonjera. Na zelenom zidu postavljene su dvije zidne lampe koje daju ambijentalnu rasvjetu. Dnevnim boravkom kao zanimljiv akcent prostora dominira podna lampa koja se nadvija nad stolić dnevnog boravka.

U kuhinji i na dijelu uz police za knjige izveden je spušteni strop u kojem je ugradbena rasvjeta. U kuhinji u nišama spuštenog stropa smješteni su reflektori, dok je u potezu uz policu za knjige jednostavna ugradbena rasvjeta kvadratičnog oblika. U rubu spuštenog stropa postavljena je led rasvjeta koja stvara intimnu atmosferu dnevnog boravka i blagovanja.

Tlocrt postojećeg i novog stanja (PDF, 210 kB)

Fotogalerija (5)

Image
Ured arhitekta Križnjak

Autor: URED ARHITEKTA KRIŽNJAK

Potreban Vam je projekt kuće, zgrade ili hotela, želite adaptirati ili urediti Vaš dom ili poslovni prostor ili trebate legalizirati Vaš objekt, kompletno uređenje od projektiranja do nadzora povjerite UREDU ARHITEKTA KRIŽNJAK. Potrebne informacije saznajte putem dolje navedenih kontakata i linkova.

Kontakt:

Ured arhitekta Križnjak
Tel/fax: 01/ 61 85 611
Mob: 091/ 66 66 221
Kontakt osoba: Robert Križnjak, dipl.ing.arh.
Pošaljite e-mail
www.kriznjak.com
Facebook: Arhitektonski studio Križnjak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi