Pravilna priprema podloge i ljepilo jamstvo su funkcionalnosti podnih obloga i temelj dobro izvedenih radova!

Zašto je važna pravilna priprema podloge prije po­stave svih vrsta podnih obloga te koji se problemi mogu javiti ako ona izostane?

Pravilna priprema podloge ključ je uspješnosti, odnosno kvalitete izvedenih radova. Naime, ako podloga nije dobro pripremljena i ako nisu napravljene potrebne predradnje, dogodit će se problem u dosta kratkom roku, najčešće već unutar 6 – 12 mjeseci.

Problemi koji se mogu dogoditi na podlozi koja nije odgovarajuće pripremljena razni su, no najčešći su nedovoljna ravnost podloge koja utječe na izgled završne podne obloge, previsoka vlaga u podlozi koja utječe na trajnost podnih obloga te dilatacije i pukotine koje, ako nisu adekvatno pripremljene, utječu na izgled, ali i na trajnost podne obloge.

Problem može biti i polaganje završne obloge na nedozrele podloge.

Prilikom postavljanja završnih podnih obloga na nedozrele i/ili prevlažne podloge opravdano se može sumnjati u trajnost i kvalitetu izvedenih radova. Čak i da ne dođe do odstupanja, odnosno podizanja odmah nakon radova, to se obično dogodi pri prvom zagrijavanju.

Slijedom toga, tijekom vremena počinju se pojavljivati prvi problemi, posebno na mjestima dilatacija te na spojevima s vanjskim i pregradnim zidovima. Na takvim mjestima počinje nabiranje, krivljenje, pucanje ili odlomljavanje završne obloge.


Valamar Collection Dubrovnik President Hotel, Dubrovnik

Koja su rješenja?

Takve se stvari mogu izbjeći već u fazi izvođenja podloga. Kod nas se u tu svrhu najčešće rade estrisi na osnovi cementnih veziva koji se međusobno razlikuju u pogledu svojih osnovnih svojstava i sadržaja namjenskih kemijskih dodataka za brže stvrdnjavanje i sušenje.

Mapei u svojoj ponudi ima i gotove, pripremljene suhe mješavine za estrihe TOPCEM PRONTO i MAPECEM PRONTO.

Do kojih posljedica može doći zbog preranog pola­ganja završnih obloga?

Kod obloga od prirodnih ili umjetnih materijala kao što su linoleum, guma i PVC dolazi do lokalnog odvajanja od podloge uz nastanak mjehura ili čak do podizanja većih površina jer dolazi do pritiska koji nastaje zbog previsokog udjela zaostale vlage u podlozi.


Hotel Ivan, Solaris, Šibenik

Kod završnih podnih obloga koje su izrazito osjetljive na vlagu, kao što su parket i sve ostale drvene obloge, dolazi do upijanja preostale vlage iz podloge, što za posljedicu ima povećanje dimenzija obloge zbog nabreknuća te u konačnici dovodi do odvajanja i podizanja obloge.

Kada govorimo o izboru završnih podnih obloga, koji su danas trendovi u unutarnjem uređenju hote­la, apartmana i stanova te koji je Mapeijev odgovor na zahtjeve tržišta?

Trendovi se, činjenica je, mijenjaju gotovo svakodnevno. Ako želite biti u korak s vremenom, morate osluškivati tržište, pronalaziti i nuditi nova rješenja. Danas se, recimo, u hotelima i apartmanima na globalnoj razini sve manje upotrebljava parket koji ustupa svoje mjesto tekstilnim i vinilnim podnim oblogama.

U stanogradnji je, pak, situacija drukčija – koristi se višeslojni parket, dok se do prije nekoliko godina prednost davala masivnom drvu. Mapei, kao jedan od lidera u građevinskoj industriji, ima široku paletu veznih materijala za gotovo svaku vrstu podne obloge.

Ovom prilikom ističem sustave za polaganje LVT-a u mokrim prostorima koje smo prvi razvili te drugima visoko postavili ljestvicu u tom segmentu.


Hotel Padova, Rab

Danas je sve veći naglasak na proizvodima koji nisu štetni za podopolagače, ali i za krajnje korisnike prostora.

Sposobnost ponuditi najbolja i najinovativnija rješenja za projektiranje i gradnju prema ekološki održivim principima osnovna je obveza Mapeija. To zahtijeva osjećaj odgovornosti i sposobnost stvaranja konkretnih rješenja kako bismo projektantima, izvođačima i svim korisnicima osiguraliproizvode koji su sigurni, pouzdani i dugotrajni s najmanjim mogućim utjecajem na zdravlje čovjeka i okoliš.

Zato Mapei centri za istraživanje i razvoj provode različita ispitivanja i testove s ciljem pronalaženja najboljih rješenja, a naš je trud prepoznat tako što su brojni Mapei proizvodi certificirani oznakama koje dodjeljuju priznati međunarodni instituti i laboratoriji.

Tako su, na primjer, Mapei sustavi za polaganje elastičnih, tekstilnih, drvenih i keramičkih podnih obloga certificirani u skladu s Indoor air quality zahtjevima.

Ne smijemo zaboraviti ni oznake EC1 i EMICODE EC1 PLUS koje dodjeljuje GEV, njemačku oznaku BLAUER ENGEL, najstariju ekooznaku na svijetu, GREEN LABEL PLUS koji dodjeljuje Carpet and Rug Institute itd., a koje nose brojni Mapei proizvodi.

Brojni Mapei proizvodi nose gore navedene ozna­ke koje jamče da su to proizvodi koji poštuju ži­votnu sredinu, izvođače radova i krajnje korisnike prostora.

Nemoguće je ovdje nabrojiti sve Mapei proizvode koji nose gore navedene oznake, pa ću izdvojiti samo neke kao što su ULTRABOND ECO TX3, ljepilo za tekstilne i elastične podne obloge s EMICODE EC1 oznakom, ULTRABOND ECO V4 SP, univerzalno ljepilo posebno pogodno za lijepljenje PVC-a koje nosi oznake EMICODE EC1 i BLAUER ENGEL.

Tu je i ULTRABOND S968 1K, ljepilo za parket na silanskoj osnovi, nositelj oznaka EMICODE EC1, BLAUER ENGEL i GREEN INNOVATION.

Odjel tehnike Mapei

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi