Eko zaštitni uređaji za odvraćanje divljači tvrtke Eurocontor iz Slovenije, generalnog zastupnika t.d. Interlamp – Zagreb, Majstorska bb, CMP Savica Šanci, najnovije je dostignuće u efikasnom odvraćanju divljači od štićenih površina. Eko zaštitni uređaj odvraća divljač kako zvukom tako i svjetlošću. Izrađen je od UV postojane i biološki razgradive PVC mase velike čvrstoće koja dopušta ravnomjerno širenje zvuka. Svjetlosno djeluje na bazi reflektirajućih kristala postavljenih pod određenim kutem od prometnice kako ne bi utjecali na sudionike u prometu, a ipak imali potpuno djelovanje na divljač.

Zvučno djeluje kombinacijom ultra i infra zvuka koji različito mijenjaju jačinu frekvencije, te se ravnomjerno šire zaštićenim područjem. Integriranje zvuka i sistemska rješenja prilagodljiva su namjeni te se tako dobiva maksimalni učinak. Eko zaštitni uređaj konstruiran je tako da se punjenje obavlja preko solarnih ćelija koje su sastavni dio uređaja i napravljene tako da svoju funkciju obavljaju i u sjenovitom području. Tijekom dana svjetlost primljena putem solarnih ćelija pohranjuje se u bateriju te uređaj neometano djeluje i tijekom noći. Zbog dimenzija, eko zaštitni uređaj je moguće postaviti na mnoštvo raznolikih nosača, ovisno o svrsi i cilju, a prema izvedbi u bitnome razlikujemo:

I. ZVUČNI EKO ZAŠTITNI UREĐAJ

Uz zaštitu zvukom ima i dva reflektirajuća tijela namještena pod posebnim kutem koji odbija svjetlo u prostor prema životinjama. Uređaj djeluje neprekidno, odnosno i danju i noću, a uključuje se na zvuk i vibraciju vozila dok noću reflektira i svjetla automobila. Prilikom svakog uključivanja uređaja uključuje se različita frekvencija koja nije uobičajena u prirodi te životinje instinktivno reagiraju odmicanjem od štićenog područja. Programiran je tako da se uključuje na oko 70m ispred automobila pa kada na cesti nema prometa, uređaji miruju i životinje slobodno prelaze prometnicu.

II. INFRAZVUČNI EKO ZAŠTITNI UREĐAJ

U principu uređaj djeluje jednako kao i zvučni osim što odašilje infrazvuk. Najveća učinkovitost djelovanja postiže se kada se postave redom tri uređaja koji odašilju zvuk različitih frekvencija dok četvrti uređaj odašilje infrazvuk.

III. ZVUČNI EKO ZAŠTITNI UREĐAJ S ODAŠILJAČEM I PRIJAMNIKOM

Velika prednost tog kompleta jest da je divljač upozorena na približavanje vozila već 300m prije dolaska vozila. Komplet čini kombinacija uređaja od jednog odašiljača i 3 prijamnika koji zajedno štite liniju od oko 120m. Odašiljač se namjesti prvi, zatim se postavljaju ostala 3 prijemnika, s time da posljednji odašilje infrazvuk.

Vozilo na prometnici aktivira prvi odašiljač koji automatski aktivira sve slijedeće uređaje. Učinkovitost djelovanja i sama sigurnost na prometnicama se povećava i ovakav sustav zaštitom pokriva 100-300m prometnice ispred nadolazećeg vozila. Pokrivenost ovisi o snazi svjetla, naime što su jača svjetla brže je djelovanje. Komplet je primjeren za područja s gušćim prometom i zavojitijom prometnicom.

IV. STALNODJELUJUĆI VIŠEZVUČNI EKO ZAŠTITNI UREĐAJ

Stalnodjelujući višezvučni uređaj djeluje neprestano, bez vremenskih ograničenja. Producira zvuk i infrazvuk u različitim frekvencijama i različite jačine, te se samim time divljač ne može naviknuti na zvuk. Uglavnom je primjeren za brze ceste i autoceste odnosno na mjestima gdje životinje uopće ne bi smjele prelaziti prometnice. Koliko da su prva tri uređaja svojim karakteristikama specifični za upotrebu na prometnicama, ovaj potonji uređaj, odnosno stalnodjelujući višezvučni uređaj može se adekvatno koristiti i za zaštitu poljoprivrednih usjeva, vinograda, voćnjaka pa čak i u šumarstvu. Vijek trajanja baterije u uređaju jest najmanje 5 godina dok cijena jednog uređaja iznosi oko 150€, a budući da takav uređaj zaštićuje do udaljenosti od otprilike 30m, cijena zaštite ovim uređajem iznosi oko 5€ po dužnom metru dok je cijena ljudskog rada, a s obzirom na načelo postavljanja uređaja, zanemariva.

Usporedbom s najčešće korištenim sredstvima za sprečavanje šteta od divljači proizlazi sljedeće: Fizičke barijere odnosno zaštitne ograde svojim dimenzijama onemogućavaju prolaz divljači za razliku od eko zaštitnog uređaja koji nema utjecaja na migraciju divljači. Također, zbog svojih dimenzija uređaj je, za razliku od ograda, mobilan i iskoristiv na različitim mjestima tijekom godine. Drukčije je jedino kod električnih ograda, takozvanih električnih pastira, koje ograde nisu fiksne, ali zahtijevaju redovito održavanje kako same ograde tako i čistina ispred ograde. Štoviše, električne ograde ni nisu fizičke barijere u pravom smislu, već samo barijere navike gdje učinkovitost drastično opada jednom kad divljač shvati da takvu barijeru može probiti, što se kod eko zaštitnog uređaja neće dogoditi.

Kad se želi zaštititi manji broj biljaka na određenoj površini moguća je zaštita pojedinih stabala odnosno biljaka koja je dosta skupa te se postavlja pitanje rentabilnosti takve zaštite na većim površinama. Ipak, pojedinačnom zaštitom biljaka zaštićena površina nije izgubljena kao lovno produktivna površina, što je slučaj kod ograđivanja ali nije slučaj kod uporabe eko zaštitnog uređaja. Pojedinačna zaštita biljke zaštićuje u najranijoj mladosti dok poslije gubi svrhu te se, kao sredstvo za sprečavanje šteta od divljači, ne može primijeniti za sprečavanje šteta na poljoprivrednim jednogodišnjim usjevima, niti na sprečavanju šteta od divljači u prometu za razliku od eko zaštitnog uređaja. Kod repelenata, pak, trajnost je vrlo ograničena, relativno su učinkoviti na kraća razdoblja i na manjim površinama uz opetovanu kontrolu i obnavljanje ovisno o vremenskim uvjetima, pa su time i troškovi različiti.

Prednosti eko zaštitnog uređaja pred ostalim sredstvima za sprečavanje šteta od divljači su njegove dimenzije koje omogućavaju veću mobilnost i višekratnu uporabu tijekom godine na različitim mjestima, te minimum potrebnog održavanja naspram ogradama ili repelentima!

Znate li da se u Europi godišnje dogodi više od 500.000 nezgoda s divljači, a šteta koja pri tome nastaje prelazi milijardu eura s prosječnom štetom od oko 2.000 € po nesreći. Istovremeno, u Republici Hrvatskoj se godišnje prosječno dogodi oko 6 tisuća naleta vozila na divljač od čega oko 800 s materijalnom štetom, dok ukupne štete od divljači godišnje iznose više od 4 tisuće kuna na tisuću hektara površine. Prema podacima Njemačkog lovačkog saveza, u 2009. godini njemačke su osiguravajuće kuće na ime šteta od divljači u prometu isplatile, s ukupno 247.308 polica kasko osiguranja, iznos od 518 milijuna €.

Direkcija Republike Slovenije za ceste, Ministarstva za promet Republike Slovenije, svojim dopisom od 26. ožujka 2008. godine izdala je referencnu potvrdu tvrtki Eurocontor kojom potvrđuje da je ista tvrtka u godinama 2004. do 2007. u sklopu "Izvedbe prioritetnih mjera za sprečavanje naleta vozila na divljač" postigla uspješnost zaštite i do 80%.

Generalni zastupnik eko zaštitnog uređaja je t.d. Interlamp – Zagreb, Majstorska bb, CMP Savica Šanci

AUTOR: Za t.d. Interlamp Zagreb pripremio Domagoj Križaj, mr.šum.

INTERLAMP ZAGREB d.o.o.
INTERLAMP ZAGREB d.o.o.
Internet adresa

Prodaja, dostava, montaža i servis na području cijele Hrvatske.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi