Par u mirovini posjeduje kuću za odmor u hrvatskom zagorju, u neposrednoj blizini jednih od toplica. Prizemlje kuće je površine 65 m 2 i djelomično ukopano u teren, a dugo je bilo uređeno kao dućan mješovitom robom. Ovaj prostor vlasnik sada želi preurediti u udoban apartman za boravak članova obitelji i povremeno iznajmljivanje. Potrebno je, uz minimalne troškove, ostvariti atraktivan i ugodan prostor koji može primiti četiri do šest osoba.

Slika 1. Postojeće stanje / tlocrt

Postojeći tlocrtni raspored ne odgovara budućim stambenim potrebama, te se uklanja većina pregradnih zidova. Zadržane su postojeće pozicije instalacijskih vertikala, obzirom da je uvjet vlasnika funkcionalna i financijska racionalnost. Izvana se pristupa direktno u prostor dnevnog boravka unutar kojeg je i grupa za blagovanje, koja je preko šanka vizualno povezana s kuhinjom ( slika 2. pozicija 2 ). Novi element u dnevnom boravku je pregradni zid nasuprot ulaznih vrata, koji formira garderobni predprostor te ima dvostruku ulogu: s jedne strane na njega je prislonjen dvosjed, a s druge komoda za cipele i ogledalo većih dimenzija ( slika 2. pozicija 1 ). Zid je "skraćen" tj. visok 210 cm kako bi što manje opterećivao prostor.

Slika 2. Rješenje interijera / tlocrt

Grupa za sjedenje sastoji se od dva dvosjeda (jedan se razvlači u pomoćni krevet za dvoje) orijentirana prema niši u zidu, istaknutoj tamnijim tonom plohe koja je u kontrastu s ugrađenim asimetričnim policama od bijelog lakiranog iverala, izrađenim po mjeri ( slika 2. pozicija 3 ). Tu je smješten LCD televizor i druga oprema ( slika 3. ).

Slika 3. Pogled prema niši s TV-om

Vlasnici uživaju u uzgajanju ukrasnog bilja, što je iskorišteno kao vizualno interesantna tema u interijeru. Tako je južna strana apartmana u cijelosti ostakljena kliznim stijenama koje omogućuju vizuru prema slikovitom pejzažu. Izveden je parapet (dio zida ispod prozora) visine 50 cm, s čije unutarnje strane je predviđena ugradnja plohe za sjedenje ili odlaganje sitnica u širini nosive konstrukcije, koja ujedno skriva i niske radijatore. S vanjske strane parapeta montiraju se betonske žardinjere s ukrasnim grmljem i drugim raslinjem ( slika 4. ). Kada se klizne stijene rastvore, postiže se dojam boravka na ozelenjenoj terasi, iako ste zapravo u zatvorenom prostoru dnevnog boravka. Time se ublažavaju nedostaci položaja kuće, koja je u neposrednoj blizini ceste, što onemogućuje formiranje terase u prizemlju.

Slika 4. Izvedba parapeta u dnevnom boravku / skica

Slika 5. prikazuje dio dnevnog boravka kojeg vizualno čine atraktivnijim dvije raskošne lončanice postavljene na nisku policu ugrađenu u otvor u nosivom zidu prema hodniku ( slika 2. pozicija 4 ). Element je dodatno naglašen dvjema halogenim svjetiljkama ugrađenim u spušteni strop koje osvjetljavaju lončanice i služe kao atmosferska rasvjeta dnevnog boravka. Iznad šanka prema kuhinji također je predviđena ugradnja rasvjete istog tipa. Dnevni boravak od glavne spavaće sobe dijele dvokrilna zaokretna vrata, podijeljena drvenim letvicama na manja kvadratna polja ostakljena pjeskarenim staklom. Ovakva polutransparentna pregrada prostor čini vizualno većim i prozračnijim. Pregradni zid između dvije spavaće sobe iskorišten je za smještaj ugradbenog ormara ( slika 2. pozicija 5 ).

Slika 5. Dnevni boravak i obrada nosivog zida / skica

Rješenje kupaonice prilagođeno je postojećem položaju instalacija i nepravilnoj tlocrtnoj geometriji prostorije. Predviđena je izvedba polukružne tuš kade i niše za perilicu rublja. Ovaj način postave perilice omogućava ugradnju dodatnih polica iznad samog uređaja, čime se dobiva praktičan prostor za odlaganje ( slika 2., pozicija 6 ).

Umivaonik i ormarić ispod njega su konzolnog tipa i minimalističkog dizajna, kako je prikazano na slici 3. , krajnje desno. Iznad umivaonika se montira dugo usko ogledalo, dodatno osvijetljeno usmjerenom rasvjetom. Pločice dolaze u nekoliko tonova zelene boje, čime se postiže efekt treperenja površine zida. Ovaj trik učinit će kupaonicu bez prirodnog osvjetljenja življom i interesantnijom. Ugradbena kuhinja se izrađuje po mjeri, a predlažem nijansu vanilije u kombinaciji sa zelenkastim pločicama i detaljima. Podovi u ostatku apartmana oblaže se laminatom naglašene drvene teksture, npr. svijetlog oraha. Laminat se slaže po principu seljačkog poda, duljom stranicom paralelno s ostakljenjem.

Ovakav pod evocira vezu sa seoskim pejzažem i daje toplinu suvremeno uređenom interijeru. Rješenje rasvjete nije ekstravagantno, uzevši u obzir želju vlasnika za racionalnošću. Dnevni boravak je osvijetljen pokretnim halogenim svjetiljkama nanizanim na inox nosače, ovješene o strop. Intenzitet svjetla se može regulirati ugrađenim potenciometrom, a smjer rasvjete zakretanjem pojedinih lampica. Rasvjeta ugrađena u spušteni strop predviđena je iznad šanka i police s lončanicama. Spavaće sobe su diskretno osvijetljene zidnom rasvjetom sa snopom svjetla usmjerenim prema podu i stropu.

Slika 6. 3D shema dnevnog boravka

Pošto se radi o apartmanu za iznajmljivanje, boje dnevnog boravka neka budu nenametljive palete zemljanih nijansi s detaljima poput ukrasnih jastuka ili vaza u zelenkastom tonu. Pregradni zid prema ulazu, niša s policama i nosivi zid prema hodniku su nekoliko nijansi tamniji od osnovnog tona kako bi prostor dobio na dubini. U spavaćim sobama prevladava zelena boja, kao i u kupaonici kuhinji.

Suvremen pristup uređenju apartmana vidljiv je i u odabiru namještaja jednostavnih linija i suvremenih materijala. Ovakav koncept ostavlja dovoljno prostora za naknadne intervencije: poneki interesantan detalj poput grubo pletene košare ili zemljane posude većih dimenzija. Pomno odabrani detalji koji dolaze na kraju, prostoru daju karakter i čine ga jedinstvenim, što i jest krajnji cilj dobrog uređenja interijera.

Nikolina Valentić Lisica

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi