Danas drveni briketi predstavljaju standard modernog grijanja koji je do prije nekoliko godina bio nedostižan. Drveni briketi (peleti), prešane drvene strugotine veličine olovke, većinu ljudi podsjeća na stočnu hranu – nisu ni daleko od istine, jer su se identični strojevi dugo koristili za njihovu pripremu i prešanje.

Kao primjer primjene drvenih briketa možemo istaknuti Njemačku u kojoj je registrirano 20 proizvodnih pogona koji se bave isključivo proizvodnjom drvenih briketa. Sirovine ima na svakom koraku i transport do proizvodnog pogona je relativno kratak, što je bitno za proizvodni proces. Kod nas, kad je u pitanju drvo kao sirovina, uobičajeno je klasično grijanje s pećima na drvo, a ovakav tip grijanja drvenim briketima koji zahtijeva cijeli posebni sustav za naše uvjete je ipak većini obitelji nedostižan.

Kvalitetni drveni briketi proizvode se od sušenih, prirodno čistih drvenih ostataka bez dodavanja veznih sredstava. Pri tome prirodni sadržaj drveta, lignin, preuzima svojstvo prirodnog vezivnog sredstva. Zahvaljujući niskom postotku vlage, kilogram briketa može proizvesti oko pet kilovat sati toplinske energije. Količina energije koju dobivamo izgaranjem 2 kg briketa ekvivalentna je jednoj litri loživog ulja.

Osim energetske uštede, drveni briketi su i ekološki podobna sirovina. Prilikom izgaranja briketa, stvara se ista količina plina ugljik-dioksida koliku je drvo koristilo prilikom svog rasta. Zbog toga su drveni briketi CO2 neutralni nosači energije jer pri proizvodnji, pripremi i transportu stvaraju zanemarive količine ugljik-dioksida. Potencijal drvenih briketa osim za loženje u kaminima, u potpunosti se može iskoristiti primjenom u pećima sa toplinskim izmjenjivačem, poluautomatskim centralnim toplinskim kotlovima i potpuno automatiziranim centralnim toplinskim kotlovima sa usisnim ili pužnim pogonskim sustavom.

Za razliku od loživog ulja, drveni briketi ne zahtijevaju puno prostora za pohranu jer se podvrgavaju kompresiji. Da bi se drveni briketi kao ogrjevna sirovina potpuno iskoristili potreban je odgovarajući sistem grijanja i prostor za skladištenje briketa. Zato prilikom planiranja gradnje stambenog objekta treba predvidjeti spremište za brikete sa otvorom koji je dostupan silos vozilu sa vanjske strane objekta. Za prosječno obiteljsko kućanstvo dovoljno je spremište za brikete kapaciteta šest tona, što otprilike odgovara jednogodišnjoj potrošnji 3000 L loživog ulja. Za spaljivanje briketa većina proizvođača u ponudi ima potpuno automatizirane specijalne toplinske kotlove. Učinkovitost takvih kotlovi kreće se između 5 i 15 kW, s tim da se dodatno treba osigurati priprema potrošne tople vode. Ekološki ispravno (što znači CO2 neutralno) bilo bi pripremanje potrošne tople vode preko solarnog sistema, odnosno zagrijavanjem uz pomoć briketa samo u mjesecima sa malo sunčanih dana.

Izvor: magazin Hausbau

PRETPLATA I STARI BROJEVI:
Za informacije o pretplati i povoljnoj kupnji starih, ali uvijek s idejama aktualnih brojeva naših izdanja kontaktirajte nas putem niže navedenih podataka ili kontakt obrasca.

PONOVO TRI d.o.o.
PONOVO TRI d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi