Svima nam se zasigurno barem jednom dogodilo da pogledamo svoj stan ili ured, i osjetimo snažnu želju za promjenom njihova izgleda – bilo da je riječ o primjerice atmosferi u kojoj više ne iščitavamo sebe i naše estetske potrebe, ili pak većem zahvatu u obliku izbora novog stila unutarnjeg uređenja. Iako uglavnom imamo predodžbu o tome što bismo željeli promijeniti, vrlo je teško donijeti odluke o tome kako to točno učiniti – u tom trenutku dobra je ideja posegnuti za znanjem i iskustvom stučnjaka na tom području – dizajnerom unutarnjeg prostora.

Unutarnji dizajn se bazira na maksimalizaciji vizualnog dojma nekog zatvorenog prostora kroz optimalno korištenje boja, materijala, svjetlosti i prostora, vodeći pri tom računa o funkcionalnosti i stvaranju harmonične atmosfere. Najšire rečeno, unutarnji dizajn je uređenje životnog prostora, bilo da je riječ o kući, stanu, uredu, hotelu, restoranu, konferencijskom centru, itd. Uvriježeno je misliti da se posao dizajnera unutarnjeg uređenja sastoji samo od odlučivanja o bojama zidova, materijalima i obliku namještaja, dekorativnih elemenata te njihovom razmještaju. On je, međutim, puno kompleksniji.

Tlocrt postojećeg stanja (PDF, 19 kB)
Idejni tlocrt (PDF, 79 kB)

Proces unutarnjeg uređenja počiva na četiri faze:

1) Kako su u središtu unutarnjeg uređenja uvijek želje i vizije vlasnika, dizajner unutarnjeg prostora mora prije svega biti dobar slušatelj, ali i moći razumjeti naručioca projekta. Razgovor s klijentom je stoga ključna i početna faza unutarnjeg uređenja. Važno je naglasiti da svaki dizajner mora s klijentom izaći "na lice mjesta" – samo neposrednim uvidom u zadani prostor može ga se uistinu i "osjetiti". Uz to, omogućen je i uvid u postojeće instalacije, kutove i jačinu prirodne svjetlosti u prostoru, i sl.

2) Slijedi izrada nacrta idejnih prijedloga, koji zahtjevaju odobrenje naručioca projekta, nakon čega dizajer kreće u potragu za konkretnim predmetima i namještajem, pri čemu je zadužen za pregovore o cijeni, dostavnim rokovima i sličnim detaljima kasnije izvedbe.

3) U zadnjoj fazi dizajner je zadužen za koordiniranje kompletne izvedbe idejnog rješenja, usko surađujući s arhitektima, građevinskim tehničarima i specijaliziranim majstorima za električne i vodovodne instalacije, tapetarima, tesarima, itd.

NAPOMENA: Većina dizajnera pruža kompletnu uslugu – dizajner usko surađuje s čitavim timom stručnjaka (arhitekti, stručnjaci za sve vrste građevinskih radova), koji će brinuti, svaki iz svoje domene, da sve ispadne na najbolji mogući način, stoga naručitelj ne mora brinuti o nikakvim naknadnim angažmanima istih prilikom implementacije projekta. Iako je riječ o srodnim djelatnostima za koje se ponekad čini i da se preklapaju (npr. dizajn interijera i arhitektura), one su prije svega komplementarne i uzajamno determinirane. Razlika je možda najviše vidljiva iz konkretnog primjera: nikada nećete angažirati dizajnera unutarnjeg uređenja da projektira vašu kuću, ali sigurno nećete niti angažirati arhitekta za izbor stila ili boje sofe u vašem dnevnom boravku!

4) Završna faza sastoji se od konačne provjere da je svaki element idejnog projekta na svom mjestu i u skladu s željama vlasnika prostora.

U svim fazama dizajner mora voditi računa o troškovniku (koji se određuje na početku projekta), a koji nikako ne bi smio prijeći dogovoren iznos. Drugi važan element je stalna fizička prisutnost/nadzor dizajnera prilikom svih građevinskih zahvata. Prilikom izrade idejnog rješenja, dizajner, uz mogućnosti zadane datim prostorom i financijskom konstrukcijom, vodi računa i o čitavom nizu ostalih čimbenika: životnom stilu, dobi i spolu, estetskim afinitetima vlasnika, itd. Pretakanje svih ovih elemenata u idejno rješenje predstavlja ujedno i najveći izazov. Samo prostor koji vlasnik osjeća kao dio sebe je i prostor u kojem će htjeti boraviti.

Unutarnje uređenje stana ne znači određivanje rasporeda i izbor skupog dizajnerskog namještaja – uređenje interijera je proces prilagođavanja prostora vašim životnim i estetskim potrebama, bez obzira da li se radi o upotrebi skupih ili jeftinijih proizvoda. Prostor mora biti u službi vas, nikako obrnuto.

Što se dobiva angažmanom dizajnera interijera?

  • optimalna rješenja za vaš prostor (estetska i funkcionalna) – dizajnera se može angažirati i samo za idejne prijedloge ili savjete za vaš životni prostor.
  • kompjuterska obrada ideje (uključujući 3D šetnju budućim prostorom), što podrazumijeva smanjivanje svih vrsta mogućih nepoznanica i kasnijih neugodnih iznenađenja.
  • izradu jasnog, strogo definiranog troškovnika koji će dopustiti da mirno spavate tijekom trajanja čitavog izvedbenog procesa.
  • kompletna usluga svih stručnjaka koji rade na ostvarenju vaše ideje.
  • dizajneri obično imaju već razrađenu mrežu distributera dizajnerskog i ostalog namještaja (uključujući i na međunarodnoj razini), s kojima izravno komuniciraju i dogovaraju sklapanje posla.
  • kako je jedna od zadaća dizajnera interijera pratiti sve nove trendove na ovom području, možete računati na uslugu u skladu s najvišim aktualnim modnim standardima.

Koliko ste puta bili npr. u nekom restoranu uređenom u modernom, urbanom stilu s mnoštvom maštovitih detalja od kojih ste teško odvajali oči? Ili ušli u stan vašeg prijatelja gdje ste se iznimno dobro osjećali, pitajući se od kud mu ideja da staklenom stijenom pregradi dio dnevnog boravka čiji su zidovi obojeni u toplu čokoladnu boju? Dizajneri unutarnjeg uređenja, vođeni vašom vizijom, pobrinut će se da svaki prostor bude prostorom u koji se uvijek rado vraćate.

Fotogalerija (11)

Image
Mirjana Mikulec

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

 
DOMUS NOBILIS d.o.o.
DOMUS NOBILIS d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi