Klanjec, gradić u Hrvatskom zagorju, iznjedrio je puno slavnih povijesnih ličnosti. Među njima je i poznati hrvatski majstor kipar Antun Augustinčić koji se uz Ivana Meštrovića i Frana Kršinića smatra najznačajnijim hrvatskim kiparom 20. stoljeća. Ovaj je kipar, likovni pedagog i akademik, svjetski poznat po spomenicima izvedenima diljem svijeta poput Rudara ispred zgrade Međunarodnog ureda rada u Ženevi, Vjesnice mira ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku, spomenika Žrtvama fašizma u Adis Abebi te spomenika Seljačkoj buni u Stubici. Veći dio njegovih radova čuva se u galeriji koja nosi njegovo ime, u njegovu rodnom Klanjcu kojem je ostavio u nasljeđe najveći broj svojih djela, skica i maketa za mnogobrojne spomenike. Galerija je otvorena 1976. godine, a nakon godina izlaganja kiparova nasljeđa pojavila se nova potreba te su zacrtani specifični ciljevi oko uspostave novih kulturno-turističkih sadržaja u tom dijelu Hrvatskog zagorja, otvaranje novih radnih mjesta te diseminacija znanja i edukacija s posebnim naglaskom na programe namijenjene osobama s invaliditetom. Glavna aktivnost predviđala je rušenje starog objekta u središtu grada Klanjca te izgradnju novog višenamjenskog prostora u kojem će biti zatvoreni i otvoreni muzejski depo, restauratorska, stolarska i fotografska radionica, prostor za povremene izložbe, digitalni katalog i arhiv te multimedijalna polivalentna dvorana.

Nov dekorativan sustav – Ultratop Loft

Prilikom izrade projekta izgradnje studija Galerije Antuna Augustinčića Odjel tehnike Mapei Croatia predložio je i izradio uzorak dekorativnog Ultratop Loft sustava, a projektanti i investitori složili su se s navedenim te je dogovoreno izvođenje spomenutog sustava za podove, stepeništa, podeste stepeništa te dio zidova. Ovaj sustav je cementna smjesa sitnog i finog agregata na osnovi specijalnih hidrauličkih veziva, s brzim stvrdnjavanjem, za izvedbu podnih i zidnih obloga otpornih na abraziju, za debljine nanošenja do 2 mm. Kada se pomiješa s pastom ULTRATOP COLOR PASTE, dekorativne podove i zidove u Ultratop Loft sustavu moguće je izvesti u plavoj, žutoj, crnoj, smeđoj i crvenoj boji. Ovaj sustav nanosi se u dva sloja na podlogu prethodno pripremljenu dvokomponentnim epoksidnim temeljnim premazom PRIMER SN koji je bez otapala, a poboljšava prionjivost samorazlijevnih, odnosno višeslojnih podnih sustava. Na sustav je završno nanesen zaštitni lak MAPEFLOOR FINISH 58 W, alifatski, transparentni poliuretanski lak, mat završnog izgleda.

Radovi na izvođenju dekorativnog dijela zid-sokl


Nanošenje PRIMER-a SN.

Izvođač radova na objektu bila je tvrtka Ing-grad iz Zagreba koja zapošljava 160 djelatnika različitih struka te posjeduje velik broj specijalnih strojeva i opreme, što omogućuje brzu i visokokvalitetnu izvedbu projekata u svim područjima građevinske djelatnosti. Pripremu podloge i izvedbu novog poda izvodila je tvrtka Podart iz Zagreba uz pomoć podizvođača, tvrtke Granpod, obje s dugogodišnjim iskustvom izrade betonskih, epoksidnih i poliuretanskih podova te partneri tvrtke Mapei Croatia. Prilikom izvođenja radova najprije je bilo potrebno prebrusiti postojeću podlogu te sanirati neravnine kako bi se dobila ravna i čvrsta površina spremna za temeljni premaz ECO PRIM GRIP, višenamjenski, već pripremljen temeljni premaz za unutarnje i vanjske zidove i podove, koji se koristi prije nanošenja masa za izravnanje i zaglađivanje kao i ljepila za keramičke pločice na upojnim i neupojnim podlogama. Kada se temeljni premaz ECO PRIM GRIP osušio, metalnim ravnim gleterom nanesen je prvi sloj ULTRATOP LOFT W, natur boje, u debljini do 1 mm. Da bi se dobio tražen dekorativan izgled, 500 m1 sokla trebalo je biti izvedeno u skladu sa zahtjevima projekta.


Prvi sloj zaštitnog laka MAPEFLOOR FINISH 58 W.

Nakon što se prvi sloj ULTRATOP-a LOFT W u periodu od 24 sata osušio, nanesen je i drugi sloj kako bi se dobio tražen vizualan efekt. Drugi sloj ULTRATOP-a LOFT W također je ostavljen da se osuši 24 sata kako bi bio spreman za nanošenje zaštitnog laka MAPEFLOOR FINISH 58 W. Prije nanošenja laka sokl je ispoliran bijelim filcom s ciljem uklanjanja svih sitnih nečistoća kako bi podloga bila spremna za lakiranje. Nanošenje zaštitnog laka MAPEFLOOR FINISH 58 W izvedeno je u dva sloja kratkodlakim valjkom da bi se dobila što jednoličnija površina, a Ultratop Loft sustav čim bolje zaštitio. Spoj zida i poda ispunjen je trajnim elastičnim poliuretanskim kitom MAPEFLEX PU45 u sivoj boji.

Radovi na izvođenju dekorativnog poda

Priprema podne obloge izvedena je tako da je postojeća podloga od novo izvedene glazure najprije prebrušena dijamantnim brusom. Tim je postupkom dobivena ravna, čvrsta i hrapava površina koja je tako adekvatno pripremljena za nanošenje dvokomponentnog temeljnog epoksidnog premaza bez otapala PRIMER-a SN. Kada se sloj PRIMER-a SN zasićenog kvarcnim pijeskom u granulaciji 0,5 mm osušio, uklonjen je višak kvarcnog pijeska, a površina prebrušena kako bi se dobila ravna i čvrsta podloga prije nanošenja dekorativne mase ULTRATOP LOFT W. Prvi sloj dekorativne mase natur boje nanošen je ravnim metalnim gleterom u debljini do 1 mm, a površina ugradnje iznosila je 1150 m2. Nakon 24 sata nanesen je završni sloj ULTRATOP-a LOFT W, na koji je potom nanesen za¬štitni lak MAPEFLOOR FINISH 58 W.


ULTRATOP LOFT može se nanositi i na stepenice.

Prije nanošenja zaštitnog laka površine su ispolirane bijelim filcom. Sušenje laka između lakiranja trajalo je 8 sati, a tek nakon 48 sati nastavljeni su ostali radovi u prostoru.

Učinite svoj prostor jedinstvenim

Ultratop Loft sustav sastoji se od specijalnih brzosušećih i brzovezujućih veziva, silikatnog pijeska odabrane granulacije, sintetskih smola i specijalnih dodataka. Pogodan je za korištenje u unutarnjim stambenim, javnim i industrijskim objektima, kao i za upotrebu u prostorima s gustim pješačkim prometom poput trgovačkih centara, ureda, trgovina, izložbenih prostora i wellnessa. Zbog svog izrazitog vizualnog efekta predstavlja jedinstven sustav koji prostoru daje novu dimenziju kao što je to bio slučaj i u klanječkom studiju Galerije Antuna Augustinčića.


Studio Galerije sastoji se od zatvorenog i otvorenog muzejskog depoa, restauratorske, stolarske i fotografske radionice, prostora za povremene izložbe, digitalnog kataloga i arhiva te multimedijalne polivalentne dvorane.

TEHNIČKI PODACI

 • Studio Galerije Antuna Augustinčića, Klanjec
 • Godina izgradnje: 1976. godine Vrijeme izvođenja radova: svibanj – lipanj 2016. godine
 • Investitor: Muzej Hrvatskog zagorja, Gornja Stubica
 • Projektant: AG Matas d.o.o., Zagreb
 • Izvođač radova: Ing-grad d.o.o., Zagreb
 • Izvođač podopolagačkih radova: Podart d.o.o., Zagreb
 • Podizvođač podopolagačkih radova: Granpod d.o.o., Zagreb
 • Nadzor: Studio Arhing d.o.o., Zagreb
 • Mapei koordinator: Saša Kerep

PROIZVODI MAPEI

 • Priprema podloge: Eco Prim Grip, Primer SN, Quartz 0,5
 • Izvedba završnog sloja: Ultratop Loft W, Ultratop Color Paste, Mapeflex PU45, Mapefloor Finish 58 W

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi