Ako ste se tek uselili u neki prostor, bilo da je riječ o stambenom ili poslovnom, a nemate pri ruci ranije skupljene dekorativne elemente poput slika, vješalica ili polica, jednobojni, prazni zidovi nerijetko će stvoriti osjećaj sterilnosti, pa čak i hladnoće, bez obzira na vrstu ili boju namještaja u ostatku prostora.

Kako bi svaki prostor morao prije svega izražavati vaš karakter, interese i stil života, predlažemo nekoliko jednostavnih rješenja za unošenje svježine na vaše zidove.

Vješalice su obavezni komad namještaja u svakom prostoru. Moramo ih imati, no nije ih uvijek lako uklopiti. Samostojećim vješalicama mjesto je u kutu. U modernim prostorima dobro će izgledati aluminijske, jasnih i ravnih linija, a u rustikalnima i klasičnima drvene ili od tamnog kovanog željeza.

Zidne vješalice mogu biti obične kukice ili pak kombinacije sa staklom i ogledalima. One su najbolje za uske hodnike, dječje sobe i kupaonice, općenito za sve manje prostore. Svakako izaberite neke maštovitoga dizajna, koje će ujedno biti i dekorativan element u prostoru.

Vješalice mogu biti i poput pravih umjetničkih instalacija. Iako su takve vješalice u pravilu skuplje, one mogu postati središnji dio prostorije i učiniti je jedinstvenom. Ako jednostavno ne volite nikakav tip vješalica, dobra alternativa su ugradbeni ormari u hodniku jer jamče maksimalnu iskoristivost prostora. Ako su od poda do stropa, svakako u njih ugradite vješalice na poteznu ručkicu.

Stan bez slika ili fotografija na zidu je prazan, nedovršen, nedorečen… No, nije svejedno kako su razmještene. Dobro pozicioniranje skrenut će pažnju na ljepotu slika i podići izgled interijera. Loše će ostaviti neuredan dojam.

Jednu veliku sliku ili fotografiju nije tako teško smjestiti. Uobičajene su pozicije iznad sofe, iznad kamina, zid u hodniku i slično. No, kako postaviti više slika na isti zid ili u isti prostor?

Bitno je da budu postavljene kao jedinstvena, posebna kompozicija koja mora djelovati prirodno i harmonično.

Mogu biti postavljene geometrijski, primjerice da čine trokut, pravokutnik, u nizu itd. Ili pak, nonšalantno, tako da se slike različitih dimenzija postave u različitim visinama, no to i dalje mora biti kompaktna cjelina.

U svakom je slučaju važno voditi računa o nekoliko pravila. Ako se slike postavljaju iznad nekog komada namještaja, rubovi njihovih okvira ne smiju prelaziti širinu namještaja. Grupiranje slika ne mora nužno biti po stilu, motivima ili tehnici, a ni slike u kompoziciji na jednom zidu ne moraju biti istih dimenzija i u jednakim okvirima.

Za veće prostore izaberite veće slike, a na manje zidove stavite manje. Želite li ipak postaviti neku manju sliku na veliki zid, neka bude u debljem okviru.

Želite li naglasiti jednostavnost vašeg prostora, postavite na zid nekoliko slika istih dimenzija, okvira i motiva u ravnoj liniji. Ovakav raspored posebno preporučujemo za prostorije uređene u modernom minimalističkom ili japanskom stilu.

Osim slika Vaš zid mogu krasiti i police koje danas više nalikuju skulpturama.
Valovita polica Rona Arada popularna je u cijelome svijetu i još uvijek jednako atraktivna upotpunit će svaki prostor.

Image
Mirjana Mikulec

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

 
DOMUS NOBILIS d.o.o.
DOMUS NOBILIS d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi