Savjeti i trikovi za odabir boje

Sve plave i zelene "idu zajedno", isto tako i žute; narančaste i zelene si odgovaraju, čak i smeđe uz narančastu. Mnogobrojne kombinacije su moguće, bez obzira da li upotrijebili dekorativne betone(mortove i žbuke) u (72 boje), mineralne boje (više od 300) ili smole (više od 200).

Međutim, iako boja kreira izgled i dozvoljava vam da se poigrate sa volumenom prostorije, uporaba više od jedne boje u istoj prostoriji može ustvari ‘smanjiti’ prostor. Tako, u stilu dizajnera Andrea Putmana, zašto ne biste koristili nekoliko nijansi iste boje u jednoj prostoriji? Na primjer, raspon sivo-obojenog betona (kositar, srebro, čelik, biserno siva, mišje siva, itd.) će stvoriti predivnu igru svijetla i sjene, bez obzira na vrijeme i količinu sunčevog/danjeg svjetla.

Nekoliko smjernica za unutarnje uređenje

Nitko od nas ne vidi boje obojenog betona ili mineralne boje na isti način, ali svejedno je korisno biti upućen u određene njihove karakteristike ako krećete u projekt unutarnjeg uređenja. Hladne boje poput plavih, zelenih i ljubičastih smiruju i ublažju.

Tople boje poput žutih, narančastih i crvenih odaju energiju i unaprijeđuju kreativnost.

Možete si pomoći smjernicama trenda za odabir prave boje za Vas. Sve više se teži povratku našim korijenima, jednostavnosti i prisutnosti prirode. Interpretacija dizajnera interijera ovog trenda upućuje na povratak materijalima koji su nerafinirani (poput naših dekorativnih betona) i smirujući (poput "Vapnenog premaza") kao na primjer u djevičansko-bijeloj boji za spavaću sobu (koja bi mogla biti obrađena ‘Dekor mortom’, Dekorativnim cementnim premazom ili obojana mineralnom bojom).

Igra svjetla i sjene

Što je boja tamnija i više "mat", to će apsorbirati više svjetla . Soba sa malo prirodnog svijetla, jer nema prozora ili je okrenuta prema sjeveru, će i dalje biti tamna čak i ako se oboji u bijelu boju. Prema tome, ovisno o funkciji sobe (radna soba, spavaća soba,..) dobro je koristiti tamne nijanse, velike površine obojene u boju, povećati broj izvora svjetla (zidne svjetiljke, lampe).

Savjet: uvijek birajte boju na danjem svjetlu.

Da biste odabrali pravu boju, podučite se o pravilima sklada boja, sitnicama koje treba izbjegavati, različitim stilovima, kriterijima u donošenju odluka, itd.

Pročitajte više:

Izvor: TERRA SOL d.o.o.

TERRA SOL d.o.o.
TERRA SOL d.o.o.
Prodaja materijala, edukacija primjene i mogućnost izrade cijelog projekta na području cijele Hrvatske i navedenih zemalja.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi