Tlocrti u punoj veličini (PDF, 467 kB)

CRVENA ZA NJU, PLAVA ZA NJEGA

Naš tim je izvršio adaptaciju stana u novozagrebačkom naselju Dugave, za potrebe mladog para koji započinje zajednički život. Stan se nalazi u zgradi izgrađenoj 1980. godine po projektu arhitekta Tomislava Odaka. Tlocrt stana je izduženog pravokutnog oblika, površine 75 m2, s dvostranom orijentacijom što je dobro radi provjetravanja stana i različitog karaktera prirodnog osvjetljenja tokom dana. Spavaći trakt se nalazi na istočnoj strani što je najbolja orijentacija jer sunce prilikom izlaska obasjava prostor i pruža ugodan ugođaj, dok ljeti osigurava prirodnu zaštitu od prevelikog zagrijavanja i čini prostor idealnim za spavanje. Dnevni trakt u kojemu se provodi veći dio vremena orijentiran je na zapadnu stranu koja osigurava prirodno osvjetljenje tijekom čitavog dana.

Stan je zatečen u izrazito lošem stanju, te je bio dodatno pregrađivan za potrebe višečlane obitelji što je rezultiralo tlocrtnim "kaosom" – dječja soba podijeljena je zidom na dvije, od čega je jedna bez prozora, a dodatna soba u dnevnom boravku onemogućuje prodor svjetla.

Mladom paru ovaj je stan prvi susret sa zajedničkim stanovanjem, te je svaki imao svoje zahtjeve koje smo prilikom projektiranja uzeli u obzir. Želje investitora bile su: garderoba, radna soba koja će jednoga dana postati dječija, što prostranija kupaonica bez stroja za pranje rublja, te crvena boja za nju i plava za njega.

Nosivu konstrukciju stana čine rubni zidovi što nam je omogućilo rušenje gotovo svih postojećih pregradnih zidova. Stan smo organizirali u dvije cjeline, jednu čini dnevni, dok drugu spavaći trakt koji su međusobno odvojeni kliznom stijenom. Dnevni dio je potpuno otvoren, neopterećen nepotrebnim zidovima i vratima, time kuhinja, blagovanje i dnevni boravak postaju jedan prostor. Produžetak kuhinje čini izba u koju je smještena sušilica i perilica rublja čime smo u kupaonici dobili na prostoru.

Kuhinja je dizajnirana u obliku slova L na jednom dijelu sa šankom na kojem se nalazi staklokeramička ploča što omogućuje komunikaciju i druženje tijekom pripreme hrane, a ujedno je i mjesto za brzi jutarnji doručak. Zid između dnevnog boravka i izbe je od knaufa čime je omogućena izvedba niša u zidu koje imaju funkciju polica, dok se navečer paljenjem ugradbene rasvjete unutar niša dobiva intimna atmosfera prostora.

Ulazni prostor je u odnosu na prvobitni povećan kako bi se dobilo mjesto za bijeli ugradbeni ormar koji bojom i položajem nije narušio prozračnost ulaznog dijela. Spavaći trakt se sastoji od spavaće i radne sobe (u budućnosti dječje), garderobe i kupaonice. Rušenjem pregradnog zida i nepotrebnih vratiju, te izbacivanjem mašine dobilo se na prostranosti kupaonice. Vizualna barijera između WC školjke i umivaonika je parapetni zid visine 120 cm. Želje investitora za crvenom i plavom bojom ostvarene su crvenom kuhinjom i kupaonicom u plavim tonovima.

Sve postojeće podne i zidne obloge u stanu radi dotrajalosti su uklonjene i zamjenjene novima. Postavio se hrastov industrijski parket čija je cijena vrlo povoljna i kreće se između 80 i 150 kuna po kvadratnom metru. Slaganjem daščica hrasta I i II klase dobili smo zanimljivu strukturu poda, a njegovim "bajcanjem" postigli smo željenu boju parketa čime se dobila dodatna toplina stana. Kutne lajsne su od bijelog medijapana, pravokutnih linija. Vanjska stolarija je obnovljena i obojana bijelom bojom, dok je unutarnja zamjenjena novom, također bijele boje.

Iako je projektiranje životnog prostora vrlo zahtjevan proces, potrebno je dobro shvatiti karakter i navike svakog člana obitelji, trudili smo se stvoriti funkcionalan i ugodan ambijent za stanovanje prilagođen potrebama naših investitora.

Tlocrti u punoj veličini (PDF, 467 kB)

Image
Ured arhitekta Križnjak

Autor: URED ARHITEKTA KRIŽNJAK

Potreban Vam je projekt kuće, zgrade ili hotela, želite adaptirati ili urediti Vaš dom ili poslovni prostor ili trebate legalizirati Vaš objekt, kompletno uređenje od projektiranja do nadzora povjerite UREDU ARHITEKTA KRIŽNJAK. Potrebne informacije saznajte putem dolje navedenih kontakata i linkova.

Kontakt:

Ured arhitekta Križnjak
Tel/fax: 01/ 61 85 611
Mob: 091/ 66 66 221
Kontakt osoba: Robert Križnjak, dipl.ing.arh.
Pošaljite e-mail
www.kriznjak.com
Facebook: Arhitektonski studio Križnjak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi