Posuđe od pravog lijevanog željeza vrlo je jednostavno održavati. Štoviše, preporučuje se da prije prvog korištenja u kuhinji obavezno sami nanesete i stvorite zaštitni sloj na tavi koji će ju štititi od hrđanja i trošenja i lijepljenja hrane. Zaštitni sloj se obično stvara ponovljenim impregniranjem mašću ili uljem te zagrijavanjem tave. Izvrsna karakteristika posuđa od lijevanog željeza je to da time što ih češće koristite stvarate bolji zaštitni sloj.

Čišćenje posuđa od gusa ili lijevanog željeza je prilično jednostavno. Važno je jedino da ne koristite metalne spužve, izbjeljivač ili neko drugo iznimno agresivno sredstvo jer ćete tako skinuti zaštitni sloj koji ste se pomučili stvoriti.

Posudu ćete očistiti tako da prvo pokupite papirnatim ubrusom ako vam je preostalo mnogo masti (no previše ulja ili masti prilikom pečenja na lijevanom željezu nije uopće potrebno). U slučaju da vam je nešto jako zagorjelo, dobra je ideja posipati tavu solju, zagrijati na visokoj temperaturi i zatim istrljati zagorenu hranu papirnatim ubrusom ili mekom spužvicom. Ako vam nije ništa zagorjelo niti vam je preostalo mnogo masti, tavu jednostavno isperite toplom vodom i sapunastim sredstvom za čišćenje posuđa.

Bitna stvar za imati na umu je da nikako ne ostavljate posuđe mokrim niti ga takvo spremate, već ga obavezno nakon cijeđenja dobro obrišite krpom. Nakon što se pobrinete da je sasvim suho, možete slobodno ponovno impregnirati uljem novi sloj zaštite na vašoj tavi.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi