Čičak (Arctium lappa) se stoljećima koristi u europskoj, sjevernoameričkoj i kineskoj medicini. Primjenjuje se kao čaj, tinktura, masti i kreme. Njegov se korijen može koristiti kao dodatak prehrani.

Opis biljke

Višegodišnja biljka koja naraste između 1 i 2 m. Listovi su veliki, srcolikog oblika, dok se pri vrhu, listovi smanjuju. Cvjetovi su okrugle glavice ljubičaste boje, a cvatu između srpnja i rujna.

Zbog bodljikavog omotača na cvjetovima, na daljinu se lako prenosi preko odjeće ili životinjske dlake. Uspijeva na svim vrstama tla, ali preferira dobro ocjedito tlo.

Odgovara mu vlažnije tlo te polusjena. Razmnožava se sjemenom, i to najčešće samoosjemenjivanjem.

Korijen čička

Prve godine, sakuplja se korijen. On se iskopava lopatom, a ne čupanjem, jer se u većini slučajeva događa pucanje korijena. Iduće godine, u jesen, sakupljaju se sjemenke.

Korijen i sjemenke se suše za kasniju upotrebu. Korijen je potrebno oprati te ukloniti zaostale čestice tla. Prije sušenja, korijen se može narezati ili isjeckati jer stajanjem otvrdne.

Ljekovitost

Čičak poboljšava stanje imunološkog sustava te čisti organizam, posebnice urinarni trakt, kožu i jetru.

Zbog svoje sposobnosti pročišćenja krvi, koristi se kod liječenja gihta. Njegovo djelovanje je protuupalno, antikancerogeno i antimikrobno.

Ne preporučuje se trudnicama ni dojiljama. Kod nekih ljudi može uzrokovati alergijske reakcije.

Autor: M.R.

Izvor slike: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi