Svake zime svjedoci smo rasta cijena energenata. Računi rastu, a temperature u svojim domovima podešavamo za stupanj niže, sve kako bi barem malo smanjili troškove.

Dobra vijest je da alternativa postoji, a to je vlastita proizvodnja električne energije, što je i dugoročno ulaganje u sigurnost. Zašto? Pa, za početak, ne ovisimo više o fluktuacijama energenata na tržištu niti eventualnim nestašicama. Ono što je također bitno je činjenica da solarni paneli ne utječu na cijenu električne energije, ako ona krene varirati.

Ok, zainteresirani ste, ali što dalje? Pitate se ima li dovoljno sunca odnosno sunčanih sati u vašem mjestu, što u zimskim mjesecima, koja dokumentacija je potrebna, odgovara li vaš krov takvoj vrsti opterećenja, što ako se stvori višak u ljetnim mjesecima te kakav je dogovor s HEP-om - čitajte dalje jer odgovori slijede u nastavku!

Solarna fotonaponska elektrana snage 14,6kW

Od kuda krenuti

Odmah da odgovorimo na prvo pitanje - koliko je bitno podneblje u koje bi se postavili solarni paneli - srećom, nije toliko bitno. Pravilnim projektiranjem, postavljanjem i dizajniranjem elektrane osigurava se količina potrošnje koje kućanstvo ili, u slučaju poslovnih korisnika poduzeće, troši.

Dodatnu sigurnost u isplativost investicije može se izračunati tako da se cijena elektrane podijeli s godišnjim računom za struju. Brojka koju dobijemo označava broj godina isplativosti. Za privatne korisnike obično se radi o 5 do 7 godina, dok je za poslovne subjekte ona manja, tj. 3 do 5 godina. Veličina elektrane također se egzaktno računa na temelju godišnje potrošnje energije, a koja se dobije iz energetske kartice HEP ODS-a (operator distribucijskog sustava).

Investitore uvijek nastojimo ugodno iznenaditi brzinom i kvalitetom, neovisno o veličini projekta

Betonski crijep, glineni crijep ili lim na krovu

Brine li vas treba li napraviti određenu konstrukcijsku prilagodbu i udovoljiti posebnim zahtjevima, možete biti mirni. Nikakvi dodatni radovi nisu potrebni, a svu dostavu opreme, pripremu, montažu, testiranja i puštanje elektrane u rad, obavlja firma kod koje ste solarne panele i kupili. Također, ista firma provjerava i utvrđuje da li su zadovoljeni tehnički uvjeti. U nekim situacijama paneli se mogu postaviti i na tlo, međutim, za privatna kućanstva ipak se preporučuje krov. Elektrana na tlu podložna je vandalizmu i krađi te mora biti osigurana od požara i poplava. Također, radi se o naponu i struji opasnoj po život.

Paneli odgovaraju bilo kojem krovnom pokrovu, postoje sistemi montaže za sve krovne pokrove, no troškovi potkonstrukcije najniži su u slučaju limenog pokrova bilo koje vrste.

Prije svega - birokracija

Naravno, prije daljnjih radova, potrebno je izraditi i pribaviti svu potrebnu dokumentaciju. U izradu projektne dokumentacije kreće se nakon dogovora i potpisivanja ugovora koji obvezuje obje strane na zajedničku suradnju te se, po uplati dogovorenog dijela avansa, kreće u izradu projektne dokumentacije za izgradnju solarne elektrane. Ona traje oko 10-12 dana, ovisno o poslu koji projektant ima u zadanom trenutku. Po završetku iste, djelatnici ispunjavaju sve potrebne zahtjeve prema HEP ODS-u te je HEP dužan izdati elektro energetsku suglasnost (EES) u roku od 30 dana od trenutka predaje dokumentacije HEP-u.

Nakon toga, korisniku na kućnu adresu dolazi ponuda za opremanje mjernog mjesta, a po plaćanju iste, HEP u roku od (okvirno) mjesec dana dolazi promijeniti jednosmjerno brojilo u dvosmjerno. Završetkom prethodnih koraka šalje se zahtjev za puštanje u trajni pogon te po odobrenju HEP-a elektrana legalno može biti puštena u trajni rad. Cijeli proces traje oko 3 mjeseca od potpisivanja ugovora.

Koliko traje proces ugradnje panela

Moglo bi se reći da je najteži, ili barem, najdugotrajniji dio posla obavljen. Jer, sam proces postavljanja je vrlo kratak. Elektrane do 10 kW mogu se montirati unutar 1 dana, ako zatečena situacija na objektu bude kako je prethodno dogovoreno. Radovi za elektrane veće od 10 kW mogu trajati 2-4 dana za privatna kućanstva. Za pravne osobe, ovisno o kapacitetu, montaža je po dogovoru.

Što s viškom energije iz ljetnih mjeseci

Višak energije se može uskladištiti tako da se sav višak ne „čuva“ kod korisnika, već se šalje u HEP-ovu mrežu. Prilikom godišnjeg obračuna, utvrđuje se koliko je energije korisnik potrošio i koliko je proizveo, a završni račun se obračunava na temelju ta 2 parametra.

HEP ne refundira višak energije, nego šalje korisniku mjesečne izvještaje u kojima je navedeno koliko se energije proizvelo i izvuklo iz mreže. Na kraju godine se na temelju toga radi obračun po kojem korisnik, ako je potrošio više energije nego što je proizveo, plaća HEP-u tu razliku. Elektrane se ne dizajniraju tako da korisnik proizvodi više nego što troši jer se time korisnika dovodi u nepovoljnu situaciju promjene statusa iz samoopskrbe u proizvođača.

Kao vlasnik solarnih panela, možete biti u kategoriji proizvođača, potrošača i statusu samoopskrbe, što je jedini status povoljan za fizičke osobe. S druge strane, pravne osobe mogu odlučiti o svom statusu ovisno o tome žele li pokriti samo svoju potrošnju ili prodavati energiju otkupljivaču s kojim je potpisao ugovor.

Zahvaljujući takvoj godišnjoj procjeni potrošnje, dovoljno energije se proizvede i uskladišti za cijelu godinu, bez obzira na zimske mjesece.

Realizirani projekt solarne fotonaponske elektrane snage 4,95kW

Dizalica topline i drvo kao dodatni energenti

Dodatni energenti nisu potrebni, jer je upravo i sama svrha ugradnje solarnih elektrana upravo ta da se ostali energenti napuste, čime se postiže maksimalna iskoristivost ugrađenog sustava.

Koji inverter izabrati – string ili mikro

Sistem s mikroinverterima koristi se kod objekata koji ima probleme sa zasjenjenjima te u pravilu dižu cijenu elektrane za oko 30%, dok se sistem s centralnim inverterom koristi na lokacijama gdje nema smetala na krovu te zasjenjenja.

Kvalitetni inverteri nam pomažu da povećamo energetsku učinkovitost solarnih elektrana

Računi za struju – hoće li i dalje dolaziti

Nakon puštanja elektrane u trajni pogon, računi za struju ne dolaze, već samo mjesečna izvješća, a na kraju godine ispostavlja se ukupan račun. Računi za grijanje ne dolaze ako je grijanje prebačeno na električnu energiju, dok grijanje na ostale energente nema nikakve veze s radom elektrane, stoga će ti računi dolaziti kao i do tada.

I, za kraj, važno je spomenuti da, bez obzira na garanciju od 25 godina, održavanje je svakako preporučljivo! HeneR nudi usluge održavanja električnih instalacija i pranja panela, a preporuka je da se paneli s kompletnim sustavom pregledaju jednom godišnje, najčešće prije početka ljetnih mjeseci.

Osunčana solarna elektrana u Zatonu već proizvodi električnu energiju i štedi novac investitora

Imate li bilo kakvih dodatnih pitanja, ispunite obrazac ili nazovite broj telefona (ispod teksta). Djelatnici tvrtke HeneR će vam rado odgovoriti na sva vaša pitanja!

HENER ENERGY SOLUTIONS d.o.o.
HENER ENERGY SOLUTIONS d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi