Kako bi biljke bile lijepe, ali prije svega i zdrave neophodno je redovito ih održavati. Osim zalijevanja i micanja oštećenih listova održavanje podrazumijeva i brisanje prašine.

Biljke koje držite vani imaju redovito pranje zahvaljujući kiši, no na onima koje držite u kući taloži se prašina. Na lišću se lagano stvara neproziran sloj što smanjuje količinu svjetla koje biljka koristi. Prestaje se stvarati klorofil, lišće dobiva žutu boju i usporava se rast.

Savjetuje se brisanje prašine s biljaka barem jednom mjesečno. Imate li biljke s glatkim lišćem možete ih tuširati mlakom vodom. Osim toga, listove možete s obje strane brisati sa vlažnom spužvom ili vlažnom maramicom. Možete se poslužiti i komadićem vate namočenim u malo vode. Višak vode na listovima obavezno obrišite suhom krpom ili papirnatim ubrusom.

Posebno osjetljive biljke možete čistiti mekanom četkom ili mekanim kistom koji se koristi za nanošenje šminke. Izbjegavajte spužvice ili krpe od pamuka jer bi mogle ostaviti tragove. U kombinaciji s vodom možete isprobati pivu. Ne samo da će listovi biti čisti, već piva ima preventivan učinak protiv insekata.

Za brisanje prašine s biljaka najbolje je koristiti vodu bez minerala. Gradska voda je najčešće loša za listove biljki jer na njima ostavlja ružne krugove. Ako nemate vremena isprobavati prirodne metode ili smatrate da nisu učinkovite uvijek možete kupiti sredstva za sjaj koja djeluju tako da uklanjaju prašinu, lišću daju sjaj i preventivno djeluju protiv parazita. Takva sredstva uglavnom se koriste samo za biljke sa širokim i žilavim lišćem, na primjer, za dracenu, fikus, kenciju i slične.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi