Mirisni zmajevac

Prisutnost ukrasnog bilja u prostorijama, jedan je od načina kako poboljšati kvalitetu zraka i života. Povoljnog su psihološkog učinka na ljude jer smanjuju stres i potiču bolje raspoloženje. Biljke tijekom fotosinteze pretvaraju ugljični dioksid u kisik, ali i uklanjaju toksine iz zraka. Plinovi poput benzena, formaldehida, toluena i trikloretilena mogu naštetiti ljudskom zdravlju.

Zeleni ljiljan, klorofit (Chlorophytum comosum)

Dekorativnog je izgleda i nema velike zahtjeve pri uzgoju. Odlično uklanja formaldehid i toulen iz zraka. Odgovara mu indirektna svjetlost i hladnije temperature. Jednostavan za razmnožavanje. Osobe koje imaju problema s alergijom na prašinu trebale bi više boraviti u prostorijama u kojima se nalazi zeleni ljiljan.

Mirisni zmajevac (Dracaena fragrans)


Sobna palma, Svekrvin jezik, Mirisni zmajevac

Porijeklom iz tropske Afrike. Zbog svojih osebujnih listova, idealna je za smještaj u sredini prostorije. Odgovara joj mjesto na indirektnoj svjetlosti. Jednostavna je za uzgoj, iako treba biti udaljena od propuha. Može podnijeti kraće sušno razdoblje.

Spatifilum (Spathiphyllum wallisii)

Jednostavnog uzgoja, idealan je za mračnije prostorije. Idealan je za smještanje pored elektronskih uređaja, posebice monitora kompjutera i televizijskih ekrana, jer uklanja njihovo štetno zračenje. Pri zalijevanju koristiti vodu sobne temperature. Cvate tijekom ljeta i jeseni.

Bršljan (Hedera helix)

Uklanja benzen i formaldehid iz zraka unutar prostorija. Povoljnog je djelovanja na astmatičare i ljude koji imaju problema s alergijama. Preferira indirektnu svjetlost uz povremeno zalijevanje. Idealan je za uzgoj u visećim košarama, što mu daje šarmantni izgled.

Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)

Preferira sunčano mjesto te može podnijeti i do nekoliko tjedana bez vode. Svojim dugačkim uskim listovima odiše elegancijom. Odlično apsorbira ugljični dioksid pa ga pretvara u kisik, te je idealna za spavaće sobe. Jednostavnog je uzgoja.

Sobna palma (Chamaedorea elegans)

Jednostavna za uzgoj te se preporučuje za početnike. Može rasti u sjeni te hladnije temperature (između 18 i 10°C). Zalijevati i prihranjivati po potrebi. Listove biljke može se prskati vodom kako bi se povećala vlažnost zraka.

Anturij (Anthurium andraeanum)

Listova tamnozelene boje i crvenih cvjetova. Anturij uspješno uklanja formaldehid, amonij i toulen iz prostorija doma ili ureda. Zahtjevnija je biljka za uzgoj. Odgovara mu mjesto s indirektnom svjetlosti i zasićenost zraka vlagom.

Izvor slike: https://pixabay.com

Autor: M.R.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi