Venerina muholovka (Dionaea muscipula)

Biljke mesožderke hrane se mesom, kako bi zadovoljile svoje osnovne nutritivne potrebe. Žive na lokacijama koje su siromašne hranjivim tvarima u tlu, pa su biljke mesožderke razvile malo drukčiji mehanizam preživljavanja u odnosu na ostale biljke.

Njihov je izgled neobičan, što ih čini još privlačnijima.

Svaka vrsta biljaka mesožderki prilagodila se svom specifičnom staništu i prema njemu ima određen način hvatanja, ali i vrste plijena.

Načini hvatanja se razlikuju od vrste do vrste, a osnovna je podjela na aktivan, poluaktivan i pasivan način hvatanja plijena.

Venerina muholovka (Dionaea muscipula)

Najpoznatija je biljka mesožderka. Prisutna je u prodaji vrtnih centara, te ju se može uzgajati kao sobno bilje. Venerina muholovka, u odnosu na ostale biljke mesožderke imaju drukčiji mehanizam zarobljavanja „žrtve".

Insekte privlače svojim nektarom, koji nakon što uđe u modificiran list, on se zatvara,a insekt ostaje zarobljen.

Kapska rosika (Drosera capensis)

Rosika ima velik broj ljepljivih žlijezda smještenih na gornjem listu. Nakon hvatanja, rubovi lista mogu prekriti plijen. Izgled kapske rosike je vrlo fascinantan, crveni i zeleni listovi prekriveni su blistavim kapljicama sluzi koje svjetlucaju na suncu.

Kobrin ljiljan (Darlingtonia californica)

Listovi su cjevastog oblika u kojima je smješten nektar opojnog mirisa, koji na neke vrste plijena djeluje dezorijentirajuće. Gornji dio lista je gladak te omogućuje lakši upad kukca u zamku.

Donje dlake listova usmjeravaju plijen prema dubljim dijelovima lista. Plijen se zatim probavlja i njegove se hranjive tvari apsorbiraju. Neugodan miris raspadanja plijena može pomoći u privlačenju drugih vrsta kukaca.

Cjevolovke (Sarracenia spp.)

Prehranjuju se različitim vrstama, kao što su muhe, mravi, bubamare i ose. Upadljivih i dekorativnih listova, cjevastog su oblika.

Naraste do visine od 30 cm. Privlači kukce na sličnom principu kao i kobrin ljiljan.

Tropske vrste vrčonoša (Nepenthes spp.)

Postoji više od 140 poznatih vrsti rasprostranjene na Madagaskaru, jugoistočnoj Aziji i Australiji. Tropske vrčonoše također imaju cjevasti oblik listova u kojem se nalazi nektar koji privlači plijen.

Pojedine jedinke ovog roda imaju sposobnost hvatanja i prehrane manjim sisavcima, primjerice, glodavcima. Osim toga, vrlo su lijepog izgleda te su privlačne mnogim hobi uzgajivačima.

Autor: M.R.
Izvor slika: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi