Zeleni ljiljan

Prema feng shui-ju, staroj kineskoj vještini, za neke se biljke vjeruje kako stvaraju pozitivnu energiju blagostanja. Prije izbora niže navedenih biljaka, važno je razmisliti o očekivanjima.

Feng shui nije prosječan stil života niti obećava apsolutni uspjeh. Biljke koje ćete izabrati trebale bi biti birane na principu njihove ljepote i životnosti, te njihove ugodne prisutnosti, a ne po principu stjecanja bogatstva.

Koju god biljku odabrali, pritom je važno voditi računa o dostupnoj svjetlosti i uvjetima koje ta biljka zahtjeva. Također, izaberite biljku koja vam se osobno sviđa i koju možete uklopiti u interijer svog doma ili ureda.

Zeleni ljiljan, klorofit (Chlorophytum comosum)

Odličan je izbor za početnike jer je vrlo otporan. Dekorativnog i šarmantnog izgleda, odgovara mu svjetlo mjesto, ali i indirektna svjetlost.

Iako mu je idealan vlažan supstrat može pretrpjeti i period bez vode. Idealan je za viseće košare.

Fikus gumijevac (Ficus elastica)

Tamnozelenih listova, daju poseban vizualni dojam interijeru u kojem se nalazi. U zatvorenim prostorijama, fikus može postići visinu od oko 3.5 m bez previše problema.

Kako se biljka ne bi previše širila u visinu, grane je potrebno skraćivati.

Bambus palma (Chamaedorea seifrizii)

Tamnozelenih listova, svojom će prisutnosti u prostoru dati toplinu i boju. Nije zahtjevna za uzgoj, te se treba zalijevati tek kad je suh supstrat. Nije preporučljivo preobilno zalijevanje kako bi se spriječilo truljenje.

Bambus palma treba biti smještena na osunčano mjesto ili mjesto s indirektnom svjetlošću.

Drvo žada, krasula, japansko drvo novca (Crassula Ovata)

Sukulent, vrlo je jednostavan za uzgoj. Privlačan je za mnoge kuće i urede upravo zbog svojih debelih, sjajnih i glatkih listova naizmjenično smještenih na granama.

Drvo žada za svoj rast zahtjeva osunčano mjesto. Posebno mu odgovara sjeveroistočni položaj. Zalijevati tek kad se osuši supstrat.

Spafifilum, Mirni ljiljan (Spathiphyllum wallisii)

Dašak elegancije i ljepote Spatifiluma karakteriziraju upravo tamnozeleni sjajni listovi i bijeli cvjetovi duge cvatnje.

Nezahtjevan za uzgoj, odlično pročišćava zrak. Preferira indirektnu svjetlost. Zalijeva ga se tek kad se osuši supstrat, što se može primijetiti po opuštenim listovima.

Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)

Potječe iz zapadne Afrike. Otporna je i jednostavna biljka za uzgoj. Različitih varijacija boja uspravnih listova, može se uklopiti u različite stilove uređenja interijera.

Odgovara joj direktno sunce barem par sati dnevno, iako može uspijevati u slabije osvijetljenim prostorijama, no tada će biti sporijeg rasta. Umjereno zalijevati od proljeća do jeseni, dok se zimi to može smanjiti.

Gerber (Gerbera jamesonii)

Vedrih boja cvjetova, koje se rasprostiru od ružičaste, žute, narančaste i bijele, mogu biti i različitih veličina i oblika. Preferira indirektnu svjetlost.

Uz redovito zalijevanje tijekom godine, zimi je potrebno smanjiti zalijevanje. Uvjeti sobne temperature su idealni za rast gerbera.

Autor: M.R.

Izvor slike: https://pixabay.com/, https://unsplash.com, https://www.pexels.com

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi