Gradnja bazena nekada je bila luksuz koji si samo rijetki mogu priuštiti. Danas se mogu vidjeti uz velik broj kuća na moru, ali i u drugim područjima Lijepe Naše.

Planirate li gradnju bazena najprije trebate razmisliti o njegovoj namjeni jer ukoliko želite da bazen bude korišten javno ili u turističke svrhe najbolje je da se za gradnju pobrinu stručnjaci.

Vrste bazena

Uz namjenu, drugi najvažniji kriterij kod podjele bazena je način izgradnje. Mogu biti montažni, liner bazeni ili s folijom, poliesterski, betonski i od inoxa. Prema sustavu filtracije vode dijele se na preljevne i skimmerske, a prema načinu gradnje mogu biti ukopni i nadzemni.

Bazeni se mogu koristiti isključivo za plivanje, ali i samo za rekreaciju i uživanje. Na primjer, za tu svrhu su idealni hidromasažni bazeni. Rijetko se koriste u privatnim objektima, već su uglavnom rezervirani za wellness centre.

Prije gradnje bazena trebate razmisliti i o tome želite li u njegovim blagodatima uživati samo tijekom ljetnih mjeseci ili čitave godine. Ako ga ne planirate koristiti tijekom zime možete izgraditi vanjski bazen. Kvalitetno rješenje su betonski bazeni, a najbrže i najjeftinije je napraviti montažni bazen.

Montažni bazeni

Kao što samo ime govori, montažne bazene treba montirati. Mogu se napraviti s čeličnom konstrukcijom, samonosivom od čeličnih profila i plastificiranog platna, konstrukcijom od plastičnih materijala… Sastoje se od metalnog oboda i unutarnje obloge iz PVC folije.

Na tržištu se nalazi raznovrsna ponuda, s cjenovno prihvatljivim rješenjima zbog čega su upravo montažni bazeni najčešći odabir. Prednost je i jednostavna ugradnja, te mogućnost postavljanja na betonsku, pješčanu ili travnatu podlogu.

Najpopularniji su okrugli i ovalni montažni bazeni. Poput klasičnih, sadrže uređaje za pročišćavanje. Redovito održavanje, briga za čistoću i dezinfekcija vode ključ je dugog vijeka kako ovih, tako i svih drugih vrsta bazena.

Dječji bazeni

Mali i veliki dječji bazeni preplavili su tržište! Sve više obitelji želi razveseliti svoje mališane tijekom vrućih ljetnih dana, a što je bolje za užitak i zabavu od bazena. Dok neki nabavljaju gumene bazene, nerijetko se donose odluke za ugradnju malog betonskog, montažnog ili nekog drugog tipa bazena.

Ako vam plivanje nije na prvom mjestu tada je mali bazen savršen odabir za osvježenje tijekom ljetnih mjeseci. Prednost u odnosu na velike je u tome što za bazene do 24m2 ne treba imati građevinsku dozvolu, zahtijevaju manje mjesta, manji su troškovi ugradnje i održavanja. Osim toga, mali bazen može biti savršen dekorativni detalj vašem vrtu ili dvorištu.

Vjerojatno vas najviše zanimaju troškovi. Cijena gradnje ovisi o veličini i obliku terena, kvaliteti opreme, izboru materijala te o tome gradite li ga sami ili su vam u pomoć uskočili profesionalci. Ukoliko ste se odlučili na ovaj pothvat, no nedostaje vam ideja za gradnju pogledajte primjere bazena u galeriji!

Fotogalerija (6)

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi