Okrećete novu stranicu u životu i odlučili ste se za kupovinu vlastite nekretnine koje ćete nazvati svojim domom? Kupovina vlastite nekretnine je jedna od najposebnijih stvari u životu, te se kod samog odabira svakako želite osigurati da ste napravili detaljnu provjeru iz svih aspekata. Ako nemate iskustva oko kupovine nekretnina, izrazito je lagano napraviti krivi odabir koji će vas koštati. Ne brinite!

Uz ovih 6 savjeta kupovina nekretnina će vam se činiti kao mačji kašalj, te ćete osigurati sebi i svojoj obitelji nezaboravne trenutke iz topline vlastitog doma.

1. Postavite realan budžet uz dozu fleksibilnosti

Za početak, upoznajte se s tržištem nekretnina na području gdje planirate kupiti nekretninu. Razmislite o specifikacijama nekretnine, te o vašem budžetu i mogućnostima. Vrlo je važno realno procijeniti vlastite financijske mogućnosti i specificirati budžet kojim raspolažete. Nikako nemojte pretjerivati, i svakako stavite sve brojke na papir. Ako nekretninu kupujete s partnerom, raspravite o vrsti financiranja poput ušteđevine, kreditnoj sposobnosti, te svakako razmislite da li su rate stambenog kredita izdržive u odnosu na vaše mjesečne prihode.

Što se tiče fleksibilnosti oko budžeta uvijek se može desiti situacija da vam malo novaca fali do kupovine nekretnine ‘iz snova’. Uvijek možete provjeriti u bankama koji se stambeni krediti nude, te po kojim pogodnostima. Nikako nemojte na brzinu uzimati stambeni kredit, već svakako usporedite stambene kredite koje nude različite banke, te ostvarite najpovoljnije uvjete za vašu situaciju. Jedna od najvažnijih informacija koje trebate provjeriti kod ulaska u kredit je iznos kamatne stope. Većina banaka nudi slične kamatne stope, ali važno je napomenuti da se i mala razlika izrazito očituje u mjesečnim ratama koje ćete izdvajati za novu nekretninu.

Primjer: Ako tražite kredit od 100.000 eura s kamatnom stopom od 2.4% u jednoj banci, dok druga banka istodobno nudi kamatnu stopu na isti iznos od 2.0%, godišnja razlika će iznositi 250 eura. Recimo da ste uzeli kredit na 20 godina, taj iznos će biti 5.000 eura.

2. Nikad ne kupujte na prvi pogled

Nebitno koliko se određena nekretnina činila kao savršen izbor, nikada ne kupujte na prvi pogled. Nakon prvog razgledanja, svakako ostanite u kontaktu s vlasnikom ili agencijom, te pogledajte ostale nekretnine koje se nude. Pustite da se dojmovi slegnu, te onda dogovorite još jedan pregled u kojem ćete detaljnije pregledati nekretninu, te utvrditi pravo stanje zidova, prozora, krova, zvučne i toplinske izolacije, stanja instalacija i cijevi, i sl. Nakon detaljnijeg pregleda ćete dobiti bolju sliku o stanju nekretnine, te koliko će vam trebati novaca za potpuno uređenje nekretnine.

Ako se ne kužite u procjenu nekretnine, te prvi put kupujete nekretninu svakako angažirajte statičara koji će detaljno pregledati svaki aspekt nekretnine kao što su statika i struktura, te na temelju toga procjeniti pravu vrijednost i iznos eventualnih popravaka i adaptacija. Savjetujemo da budete uz statičara za vrijeme pregleda kako biste shvatili na koji način se pregledava nekretnina, te na kraju krajeva i uštedjeli u budućnosti kod detaljnih pregleda.

3. Geografski položaj nekretnine

Geografski položaj je izrazito bitan zato što o tome dosta ovisi razina buke, svjetlosti i prozračnosti što će se na kraju očitati u razini kvalitete života. Što se tiče svjetlosti, svakako provjerite koji je dio nekretnine izložen suncu, te u koje vrijeme. Isto tako ne zaboravite pregledati nekretninu i različitim dobima dana kako biste na pravilan način procijenili razinu i izvore buke. Dobro razmislite koliko vam je bitna lokacija nekretnine od trgovačkih centara, posla, škole, vrtića, da li nekretnina dolazi s parkirnim mjestima, garažom i sl.

Povoljni geografski položaj može povisiti vrijednost nekretnine, ali isto tako povećava kvalitetu života.

4. Procijenite dodatne troškove nakon kupnje

Kod planiranja budžeta izrazito je važno i računati dodatne troškove koji se odnose na uređenje i održavanje nekretnina. Naime, svakako provjerite sve zidove, štokove, instalacije, i nikako ne zaboravite krov i stolariju. Ako je neki od navedenih aspekata oštećen, cijena potpuno namještene nekretnine drastično raste i svakako ćete imati dodatan trošak. Kod razgledavanja savjetujemo da povedete stručnu osobu koja može procijeniti stanje, te vam dati okvirnu cijenu radova.
Nemojte zaboraviti pregovarati s vlasnikom ili agencijom oko korekcije cijene ako nekretnini trebaju dodatni popravci i adaptacije. Pokušajte dogovoriti s vlasnikom da snizi cijenu nekretnine u iznosu procjenjenih popravaka ili da unaprijed popravi nedostatke.

5. Provjerite vlasničke papire

Ako ste već par puta pregledali nekretninu i blizu ste konačne odluke, još je jednu stvar potrebno napraviti – provjerite vlasničke papire. Svakako trenutnog vlasnika zatražite vlasničku dokumentaciju poput vlasničkog lista na kojem se jasno mora vidjeti vlasnikovo ima skupa sa karakteristikama nekretnine, te teretnim listom. Isto tako, ne zaboravite provjerite stanje nekretnine u gruntovnici, te ugovor o kupnji nekretnine s poreznim rješenjem kako biste se uvjerili da je sve u redu s papirima, te da prijašnji vlasnik nema nikakvih dugova.

6. Pregledajte nekretnine iz udobnosti vašeg doma

Online pregledi nekretnina su već duže godina aktualna stvar, međutim COVID-19 je samo dodatno unaprijedio i prilagodio stvari na tržištu nekretninama. Pomoću 3D tehnologije sada iz udobnosti vašeg doma možete ‘hodati’ kroz prostorije određene nekretnine i pregledati najsitnije detalje koje nekad slike ne uhvate. Tako možete suziti svoj izbor uz minimalan gubitak novca i vremena.

Kupnja nekretnine je izrazito velik pothvat, te se nikad nemojte žuriti. Dobro provjerite tržište, te svakako par puta pregledajte detaljno nekretnine.

Izvor slike: Pixabay

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi