Zima je već na pragu, a unatoč varljivim temperaturama još ne možemo znati kako opaku zimu nam donose predstojeći mjeseci.

Iako je došlo do osjetnog zahlađenja to i dalje nije ona prava zima koju svi poznajemo. Mnogi su već krenuli sa zimskim pripremama ili su marljivo riješili sve potrebne korake kako bi proveli sigurnu zimu u svome domu.

Pod sigurnu zimu mislimo na zimu bez neplaniranih popravaka i problema do kojih može doći ako se određene stvari previde ili zanemare. Priprema doma, okućnice, automobila i ostalih elemenata za zimu može vas spasiti od značajnih novčanih izdataka i glavobolje.

Provjerite savjete koje donosimo i uživajte u zimskome razdoblju u toplini svoga doma!

1. Spriječite gubitak topline kroz vrata i prozore

Računi za grijanje moraju se uredno plaćati, isto tako većina nas koji se briju na drva zna glavobolju oko naručivanja drva, slaganja, skladištenja i nošenja. Kako svi ti napori ne bi bili uzalud potrebno je osigurati dom kako bi što manje gubio toplinu.

Prođite kroz kuću ili stan i napravite inspekciju prozora i vrata. Vrata su dosta jednostavna što se tiče toplinske izolacije, u nekim slučajima dovoljno je postaviti deku ispod vrata kako bi se spriječio gubitak topline. Danas postoje i duguljasti jastuci te gume koje se postave ispod vrata kako bi osigurali da toplina ostane u domu.

Prozori su malo više komplicirani. Ako posjedujete drvene prozore provjerite otpada li boja i koje je stanje drva. Drveni prozori, osobito ako nisu dobro izolirani se lako oštete kroz zimske mjesece i osim što kroz njih gubite većinu toplinu ako su oštećeni kroz zimska razdoblja njihova kvaliteta će se samo pogoršati.

Pokušajte izolirati otvore oko prozora sa samoljepivim izolacijskim trakama ili unajmite stručnjaka koji će profesionalno osigurati prozore.

2. Priprema i održavanje sustava grijanja

Prije početka sezone grijanja svakako bi trebalo provjeriti sistem grijanja i dimnjak. Osim što ćete majstora za otklon kvara vjerojatno čekati danima, neispravan sustav grijanja i neispravan dimnjak potencijalno su velika opasnost za ukućane i imovinu.

Ako se grijete na drva, detaljno provjerite postoje li nepravilnosti ili pukotine na peći i uvjerite se u ispravnost kamina.

Ukoliko uočite nepravilnosti svakako prije početka grijanja provjerite s majstorom kako otkloniti nepravilnosti. Na taj način izbjeći ćete potencijalnu smanjenu funkcionalnost vašeg sustava grijanja te izbjeći neželjene posljedice koje mogu proizaći iz neispravnih dijelova.

Ove stavke potrebno je riješiti na vrijeme jer ne želite na najhladniji dan u godini čekati majstora da dođete na red.

3. Počistite oluke

Nakon što otpadne većina lišća, vrijeme je za čišćenje žljebova na kući, u suprotnom riskirate nakupljanje vode i oštećenje krovišta ili navlačenja vlage na zidove. Ako su žljebovi zaštopani dolazi do preplavljivanja vode koja se slijeva po kući i oštećuje fasadu, može čak doći do oštećivanja temelja.

Nakon sakupljanja lišća, oluke je poželjno i oprati, kako bi odmah provjerili da li voda ispravno otječe i da li postoji blokada u cijevi oluka. Ovaj korak bi trebalo raditi jednom do dva puta godišnje.

4. Vanjske slavine

Okupirani ostalim priprema za zimu koje su u unutrašnjosti doma, mnogi zaborave na okućnicu i eksterijer doma. Ono što se često previdi su vanjske slavine, one su u potpunosti ostavljene na milost i nemilost zimskim uvjetima.

Savjetuje se brzo ispuštanje vode iz slavina, jednostavno zatvorite vodu na glavnome ventilu i otvorite slavinu kako bi se ispustio ostatak vode. Ovaj korak sprečava glavobolju do koje može doći ako se voda u cijevima zaledi, može doći do puknuća cijevi što vodi do još većih problema.

5. Provjerite stanje "zimske" opreme

Svaki dom bi trebao imati neku opremu za zimske uvijete. Provjerite stanje lopate za snijeg, rukavica, baterija za slučaj nestanka struje, sredstva za otapanje snijega i leda ili soli. Dobro je imati dvije lopate, ako se zima pokaže posebno opakom nije neuobičajeno da se lopate lome i želite biti onaj susjed koji ima ekstra lopatu ako nekome zatreba.

Kao bonus donosimo savjete za spremanje limenih ljubimaca za zimu. Osnovna sredstva prijevoza stalno su pod utjecajem vanjskih elemenata a osobito zimi su nam neophodna za kretnju. Ukoliko imate limenog ljubimca slijedite ove savjete:

  • 1. Provjerite jeste li stavili zimsku tekućinu za pranje stakla
  • 2. Provjerite stanje brisača i jesu li brisači spremni za zimske uvjete
  • 3. Imate li strugač za staklo i rezervne svjećice. U zimskom periodu se puno češće dogodi da svijetlo na autu pregori.
  • 4. Provjerite stanje akumulatora, ako posjedujete već dosta stari sada je pravo vrijeme za kupnju novoga. Ne želite ostati bez struje u nepokretnome autu tijekom snažnih padalina.
  • 5. Spremite posebnu kutiju za potrepštinama u slučaju hitnosti. Iako se ovo naizgled čini malo paranoično, bolje biti siguran. Ostavite u autu rezervnu deku, staru jaknu, lampu i baterije te slične potrepštine koje uvijek valja imati pri ruci, osobito ako se zima pokaže posebno oštrom.

U Reti možete pronaći većinu zimske opreme koja vam je potrebna za dom i auto na jednom mjestu kako bi spremno i bezbrižno mogli dočekati zimske uvjete.

RETA d.o.o.
RETA d.o.o.
Dostupnost na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi