Krov je vrlo važan dio vašeg doma, on štiti od padalina i vjetra te ostalih vremenskih utjecaja. Krov ima funkciju i osiguravanja toplinske izolacije, zadržava toplinu doma zimi, te ugodnu temperaturu ljeti. Kvalitetnom izvedbom krova moći ćemo također smanjiti i troškove grijanja i hlađenja objekta, a time i smanjiti emisije štetnih plinova i dati doprinos očuvanju okoliša.

Prema obliku krov grubo dijelimo na jednoslivne, dvoslivne ili višeslivne te na ukošene, polukose, složene, šatoraste, stožaste, ljuskaste, kupolaste, toranjske, ravne i ovješene. Kosi krov najčešći je oblik pokrova obiteljskih i manjih stambenih zgrada. Sam oblik krova ovisi i o podneblju u kojem se nalazi kuća, pošto nisu svi oblici krova primjereni za sve vremenske uvijete i sva podneblja.

Primjerice, tamo gdje su zime snježne, krovovi su strmi, dok su u toplijim krajevima, ali i zbog bure, često ravni. Za kvalitetan krov treba dobra konstrukcija, kvalitetan pokrov, ali i pregršt dodatnih materijala koji će omogućiti da se potkrovlje redovito ventilira, da bude dobro izolirano te da oborinske vode odlaze kroz žljebove u predviđeni šaht.

1. Vrste pokrova

Izgradnja ili rekonstrukcija krova velika je investicija i zahtjeva puno novaca, ali i vremena.

U velikom izboru pokrova valja izdvojiti najpopularnije:

  • crijep (glineni ili betonski)
  • šindra
  • limeni pokrov

Glineni i betonski crijep te šindra, najzastupljeniji su pokrovi na našim prostorima već dugi niz godina. Osim kao funkcionalna zaštita od vremena, danas je njegova uloga i estetska, jer određuje finalni izgled svakog krova i kuće. Kod crijepa naglasak je glinenima jer su znatno lakši (iznimno važno je obratiti pažnju na nosivost krova), vodootporni, postojaniji i proizvedeni od ekološki prihvatljivih materijala.

Šindra se preporučuje za pokrivanje visokih krovova s velikim nagibom (od 20 do 85°) i krovnih instrukcija s ograničenom nosivošću. Dugotrajnost ovisi o podlozi, metalna ili drvena, koja se nalazi ispod šindre i o načinu na koji je postavljena.

Posjetite RETA stranicu reta.hr za više informacija.

Svaki od navedenih vrsta pokrova ima svoje prednosti i nedostatke, a odluka ovisi o samoj građevini, konstrukciji krova, podneblju te odabiru kupca. U Reta širokoj ponudi možete odabrati renomirane proizvođače Tondach, Bramac, Mediterran, Dilj (Nexe grupa), te Villas, a naše stručno osoblje uputit će vas prema najkvalitetnijem rješenju za vaše potrebe.

2. Drvena konstrukcija krova

Za izgradnju krovne konstrukcije koristi se crnogorično drvo kao što su: jela, smreka i bor. Najčešći izbor građe za izradu krovišta je drvo jele koje je otporno, izdržljivo, kvalitetno i cjenovno najpristupačnije. Nešto su rjeđe u upotrebi ariš i hrast, ali prvenstveno zbog visoke cijene.

Bez obzira radi li se o sanaciji krovišta ili gradnji novog krova, odabir građe za krovište ovisi o nekim bitnim elementima: potrebno je obratiti pažnju na vlažnost (optimalan postotak se kreće između 15 do 20%), to da nema previše čvorova, pukotina i znakove oštećenja. Pojava oštećenja znači da drvo ne bi nikako trebalo biti ugrađeno u krovnu konstrukciju.

Da bi se osigurala trajnost krovne konstrukcije, potrebno je osigurati adekvatnu impregnaciju drva. Impregnacija drva jest zaštitni premaz, koji sadržava biocide i time sprječava nastanak nametnika u drvu. Impregnacija drva sama po sebi ne osigurava cjelovitu zaštitu drva. Nakon nanošenja impregnacije, drvo obvezno treba premazati još i površinskim premazom koji će ga štititi od klimatskih utjecaja.

Odabir građe za krovnu konstrukciju može biti prilično težak zadatak. Prvo korak je slijediti smjernice u građevinskom projektu. No, svakako prije donošenja konačne odluke konzultirajte majstora za krovište koji će vam pomoći u odabiru. Cijena građe za krovište ne igra primarnu ulogu jer puno važnije je izgraditi stabilan i zaštićen krov koji će dugo trajati.

3. Ventilirani krov

Najzastupljeniji tip novog krova, pogotovo ako se potkrovlje koristi kao životni prostor, je ventilirani krov. Ventilirani krov preduvjet je zdravog življenja i ugodnog boravka u potkrovlju. Ventilirani krov omogućuje konstantno strujanje zraka po čitavoj površini krovnih ploha u sloju između pokrovnog materijala (crijep, lim, šindra i sl.) i same krovne konstrukcije, gdje zrak ulazi pod strehom i izlazi kroz odzrake pri sljemenu krova.

Njime se odvaja materijal pokrova, zajedno s letvama na koje je pričvršćen, od ostatka krovišta. Takav tip krova omogućava da se tijekom ljetnih mjeseci akumulirana toplina pokrova (crijepa, šindre i sl.) ne prenosi na unutarnji prostor već se provjetrava strujanjem zračnog sloja između pokrova i potkonstrukcije, dok isto to strujanje zraka za vrijeme zimskog razdoblja omogućuje sušenje vlage u potkrovlju te sprječava truljenje letvi i oštećenje toplinske izolacije.

4. Krovni prozori i/ili krovne kućice

Jedan od glavnih razloga sanacije i rekonstrukcije krova uz dotrajalost je prenamjena tavanskog prostora u stambeni prostor. Uz prenamjenu prostora nameće se samo po sebi kao faktor povećanje prirodnog osvjetljenja i provjetravanje prostora. Za obje situacije mogu se koristiti krovni prozori ili krovne kućice.

Uz kvalitetne krovne prozore ili kućice iz Reta ponude, svoj dom možete dodatno uljepšati sjenilima i roletama kako bi upotpunili dojam i dali osobnu notu prostoru.

Prednosti krovnih prozora su relativno brza ugradnja, niža cijena u odnosu na krovne kućice, daju 2 do 3 puta više svjetlosti od klasično okomito postavljenih prozora istih dimenzija,pogodno za ostakliti velike krovne površine uz kombiniranja prozora. Krovni prozori idealno su rješenje kod visokih tavana, strmih krovova i kod objekta gdje nije dozvoljeno graditi krovne kućice.

Najveća prednost krovnih kućica je povećanje unutarnje visine i ukupnog volumena prostora kod niskih krovova, te mogućnost ugradnje klasičnih okomitih prozora. Ako vam treba više prostora svakako izgradite krovne kućice, ako želite puno svjetla, neba i dobar vizualni efekt ugradite krovne prozore. U konačnici ako imate zahtjeva i za jednim i drugim, ugradite obje opcije.

5. Sakupljanje kišnice

Voda je najvažniji resurs na Zemlji i važno je da se koristi odgovorno i racionalno. Sve popularniji su sustavi skupljanja kišnice koji se nadograđuju na sustav odvodnje vode s krova. Takvi sustavi spremaju vodu u posebne spremnike za kasnije korištenje za zalijevanje vrta, kao tehnološka voda za sanitarne potrebe i sl. Ugradnja takvog sustava poskupljuje ukupnu investiciju u startu ali dugoročno se isplati ostvarenim uštedama i smanjenjem utjecaja na okoliš.

Posjetite RETA facebook stranicu kako biste uvijek bili u toku s novom ponudom i novim informacijama.

RETA d.o.o.
RETA d.o.o.
Dostupnost na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi