Tvrtka Deko-kamen d.o.o. prva je u Hrvatskoj započela s proizvodnjom dekorativnih zidnih obloga. Proizvodi su bazirani na američkoj tehnologiji koja je potvrđena zadnjih pola stoljeća na mnogim tržištima u svijetu. Novi proizvodi koji se nude vjerno zamjenjuju kamen i opeku, a postavljaju se kao zidne obloge za interijere i eksterijere. Svaki element je napravljen od prirodnih materijala, ručno izrađen i pažljivo pretvoren u unikatni komad kamena.

INOVATIVAN SUSTAV OBLAGANJA

Riječ je o potpuno inovativnom sustavu oblaganja, jednako prikladnom za interijere i eksterijere. U inozemstvu ih arhitekti već desetljećima koriste za moderne i urbane građevine kao i rustikalne vile i hotele. Uvjerljivost je najbitnija karakteristika proizvedenih kamenih obloga. To je ujedno i najvažnija činjenica kojom se Deko-kamen vodi u svojoj proizvodnji. Nije toliko bitan faktor kvantitete, odnosno koliko se zidnih obloga godišnje proizvede, već izgled samog kamena i garancija njegovog izgleda u godinama koje dolaze.

Deko-kamen u izradi obloga koristi samo prirodne boje i kalupe koji su proizvedeni na način da oblogu čine dugotrajnom i lijepom poput pravog kamena. To je ujedno i tehnološki proces koji je od strane arhitetaka priznat već dugi niz godina u cijelom svijetu. Ipak, koliko god da je tehnološki proces složen ili skup, ne vrijedi puno ako obloga ne izgleda realistično. Samo idealna kombinacija, čine ove kamene obloge zanimljivim i lijepim.

POGODNE ZA SVA RJEŠENJA

Koja je razlika između proizvedene dekorativne zidne obloge i pravog kamena?

Pravi kamen koji se koristi za oblaganje zidova pomalo je grubo rezan i potrebno ga je obrađivati, dok je dekorativna obloga izrađena prema kalupu pravog kamena. Pravi kamen potrebno je obraditi, odnosno angažirati klesarske ruke, dok je proizvedena obloga odmah spremna za upotrebu.

Koje su financijske koristi pri izboru dekorativnih zidnih obloga?

Proizvedena obloga stoji trećinu manje od cijene pravog kamena i njezina svojstva, odnosno činjenica da je mnogo lakša od pravog kamena, umanjuju troškove pripreme zidova, odnosno površine na kojoj će se postavljati. Također je izuzetno bitno spomenuti da pri obradi pravog kamena određena količina odlazi u otpad, dok je kod ovakvih obloga iskoristivost maksimalna.

Gdje se sve mogu postavljati dekorativne obloge?

Zidne obloge možete postaviti na gotovo svaku izoliranu i prikladno pripremljenu površinu. Pogodne su za gotovo sva projektantska rješenja, na većim manjim građevinama, interijerima, eksterijerima, privatnim rezidencijama, komercijalnim objektima i sl.

UNIKATNI VIZUALNI IDENTITET

Mogu li samostalno montirati dekorativne zidne obloge?

Kompetentni monteri s iskustvom u postavljanju ovakvih i sličnih obloga drže ovaj proizvod izuzetno jednostavnim za postavljanje. Općenito, postavljanje ipak zahtijeva određenu osnovu vještina, kao primjerice pri postavi keramičkih pločica. Proces postave "korak po korak" možete vidjeti na web stranici www.dekokamen.hr.

Moram li brinuti da će se uzorak obloga ponavljati?

Dekorativne obloge proizvode se s desecima različitih kalupa i ponavljaju se tek nakon određenog broja kvadrata. Svaki kamen bojan je jedinstveno, tako da ne postoje dva identična kamena. U obzir treba uzeti i činjenicu da načinom montaže svaki put iznova stvarate unikatni vizualni identitet.

Koliko su teške dekorativne zidne obloge?

Ovisno o modelu, težina četvornog metra iznosi od 15 do 30 kg.

NE MIJENJA BOJU

Hoće li boja dekorativnih obloga izblijediti?

Bazična boja stavlja se u kamen pri samoj izradi, tako da se mineralni oksidi pigmenti što bolje apsorbiraju u materijale obloge, kako bi boja postala integrirani dio kamena. Nisu zamijećene značajne promjene u bojama obloga protekom godine.

Koliko je važna dobra instalacija dekorativnih obloga?

Kao i kod bilo kojeg drugog materijala za oblaganje, način postave definitivno može istaknuti svu ljepotu i prirodnost kamena. Izuzetno je važno uzeti u obzir i neke od slijedećih faktora, primjerice na objektu, za takve namjene se postavlja kamen pa u skladu s time i odabrati pravi tip, za podneblje u kojem će biti postavljen kamen. Vrlo je važna i boja koja će biti u skladu s objektom i ostatkom eksterijera. Najbolja varijanta je prethodno složiti kamen na neko drugo mjesto kako biste se uvjerili u točnost uzoraka slaganja, a tek potom montirati na zid.

Kakva je očekivana dinamika postave?

Dinamika postave ovisi i o izabranom modelu, fugira li se model ili ne te o broju radnika. Jedan radnik dnevno može postaviti cca 20 "kvadrata".

KAKO PRIPREMITI PODLOGU?

Gdje mogu saznati informacije o proizvodu i načinu postave?

Deko-kamen d.o.o. može vam ponuditi uslugu postave kamena obzirom da djelatnici imaju već dugogodišnje iskustvo. No, ukoliko kamen odlučite postavljati sami, svakako ćemo osigurati sve potrebne informacije vezane za proces montaže. Dekorativni kamen može biti postavljen direktno na grubo neobrađen zid, preko bilo kojeg tipa žbuke, na pravilno usidrenu hrapavu podlogu, itd. Ostale plohe kao što su drvo, metalne konstrukcije i drugi prikladni materijali, moraju se prethodno pripremiti, odnosno potrebno je učvrstiti mrežicu na podlogu, a zatim podlogu impregnirati. Dekorativni kamen postavlja se pomoću fleksibilnog ljepila koje se prvo u manjim količinama nanosi na podlogu, a zatim se ravnomjerno premazuje preko cijele površine kamena koja priliježe na podlogu. Taj proces teče kontinuirano, pazeći pritom da se ljepilo na podlozi ne osuši. Ako se kamen nanosi na plohu koja je prije bila na neki način obrađena ili bojana, ona se mora ispravno pripremiti (ostrugati i izravnati) kako bi se proizvod zalijepio na čvrstu podlogu.

Kad se dekorativni kamen postavlja na izolaciju od stiropora, potrebno je postavljanje mrežice. Nakon toga se s dekorativnim kamenom može postupati kao i s prirodnim – mrežica se učvršćuje na stiropor, nakon toga ide premaz ljepila po podlozi, a također i na kamen koji se postavlja. Za sigurnost većih površina i težih modela potrebno je «klinati» dekorativni kamen za podlogu. Fugira se nakon postavljanja te treba paziti da fuge budu ispravno zatvorene.

NEZAPALJIVA I NE RAZVIJA DIM

Ispitivanja su dokazala da ove obloge nisu zapaljive i da ne razvijaju dim. Mogu biti postavljene na fasade, kamine, u blizini štednjaka. Preporuča se da je obloga udaljena minimalno pedesetak centimetara od otvorene vatre.

PREPORUKE KOD POSTAVLJANJA

Kod postavljanja dekorativnih zidnih obloga preporučljivo se držati navedenih savjeta:

 • ne koristiti na plohama koje nisu dobro učvršćene
 • ne postavljati na obojane ili masne podloge
 • ne prekrivati široke spojeve deko kamenom
 • ne postavljati u područjima ekstremnih temperatura
 • vanjsko postavljanje mora biti barem 5 cm iznad zemlje
 • ne postavljati na jako suhe i upijajuće podloge, ako nisu prethodno natopljene vodom
 • ne postavljati na vlažnu žbuku ili žbuku oslabljenu zbog izloženosti vlagi
 • ne prati visokotlačnim sustavima za pranje (highpressure water jets) ako niste dovoljno udaljeni
 • ako se kamen zaprlja mortom ili ljepilom prilikom postavljanja, obavezno odmah očistite vodom i spužvom
 • ne postavljati u bazenima ni rubovima bazena (klor može izblijediti kamen)
 • ne postavljati na područja pod stalnim utjecajem soli ili drugih kemikalija korištenih za otapanje snijega
 • ne koristiti ne preporučena ljepila
 • ne tretirati kamen kiselinama

Izvor: DEKO KAMEN d.o.o.

DEKO KAMEN d.o.o.
DEKO KAMEN d.o.o.
Prodaja putem distributivnih partnera na području cijele Hrvatske, BiH i Srbije i cijele Europske unije.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi