Ako u slobodno vrijeme poput nas volite promatrati opločnike po dvorištima, trgovima i ulicama, sigurno se primijetili kako se između „kockica" nalaze određeni razmaci. Te „razmake" stručno nazivamo fugama, a obično su ispunjene kvarcnim pijeskom.

Iako se na prvu može činiti kako je pijesak tu samo kao ukras, fuge između opločnika imaju vrlo važnu funkciju. Toliko važnu da joj valja posvetiti cijeli tekst.

Naime, česta greška kod postavljanja opločnika jest korištenje pogrešnog materijala za ispunu fuga. Posljedice trpe vaši opločnici koji postaju neravni što izaziva oštećenja, a nisu niti „oku ugodni". Dakle, važno je kako fugirate svoje opločnike i koji materijal koristite.

Izbor širine fuge

Dobar razmak između pojedinih elemenata omogućava da površina dugo zadrži estetski izgled. Naime, za scenarij u kojem opločnici „izlaze" ili „tonu" u zemlju (neravni su) – nisu krivi opločnici, već način njihova postavljanja.

Širina fuge mora iznositi 3 – 5 mm kod debljine opločnika do 10 cm. Iznimka su posebne konstrukcije gdje se koristi opločnik velikog formata, širina fuge može biti od 8 do 12 mm.

Odgovarajuća širina fuge važna je zbog sljedećeg:

  • Na fugama se niveliraju neizbježna i dopustiva odstupanja duljine i širine
  • Omogućuje cjelovitu i izdržljivu ispunu fuga, zahvaljujući čemu opločnici međusobno „rade"
  • Samo fugirana površina postiže potrebnu čvrstoću

Upozorenje! Ako razmak između pojedinih elemenata nije dovoljno širok, nakon nekog vremena rub opločnika može se oštetiti. Ne smije se koristiti nefugirana površina!

Materijal za fugiranje Ispuna razmaka između elemenata, omogućuje njihov međusobni rad, produljujući životni vijek površine. Najbolji materijal za to jest suhi, sijani kvarcni pijesak granulacije 0,3-0,6 mm, 0,3-1,2 mm, 0,1-1,3 mm ili 03 -1,2 mm.

Kvalitetan pijesak za fugiranje, mora zadovoljiti određene kriterije:

1. GRANULACIJA
Materijal za fugiranje mora biti odgovarajuće kvalitete da bi mogao u najvećem mogućem stupnju popuniti fuge. Veća zrnca mogu se zaglaviti između stijenki opločnika, što uzrokuje nepravilnu ispunu spojeva. S druge strane, presitan pijesak može duže zadržavati vlagu pa samim time uzrokovati i pojavu cvjetanja vapnenca.

2. ČISTOĆA
Pijesak treba biti suh, bez dodatka gline, vapnenca i biljaka. Glina može uzrokovati trajna onečišćenja opločnika što je posebno vidljivo na svijetlim elementima.

3. AMBALAŽA
Vjerovali ili ne, kvaliteta kvarcnog pijeska, a time i fuga, ovisi i o ambalaži. Naime, kvalitetu pijeska bitno narušava doticaj vode i UV zraka. Stoga je važno odabrati pijesak pakiran u vodootpornu i UV-otpornu ambalažu.

Kupcima uvijek nastojimo ponuditi zaokruženu uslugu pa smo i u slučaju fuga željeli ponuditi samo najbolji materijal za ispunu.

Jedini način na koji smo mogli garantirati vrhunsku kvalitetu bilo je uvođenje vlastitog kvarcno pijeska u asortiman. Tako su u ponudi Semmelrocka dostupni različiti kvarcni pijesci koji zadovoljavaju sve navedene kriterije.

PODSJETNIK! Za fugiranje su predviđeni kvarcni pijesci granulacije 0,3 – 0,6 mm, 0,3 – 1,2 mm, 0,1 – 1,3 mm ili 0,3 – 1,2 mm. Ukoliko kvarcni pijesak sadržava puno sitnih čestica ("nule"), veliki dio tog pijeska ući će u podlogu te je potrošnja pijeska veća kao i zadržavanje vlage.

KAKO FUGIRATI?
Postupak fugiranja možete obaviti brzo i jednostavno, a osigurat će vam kvalitetne i dugotrajne rezultate. Stoga, nikad ne preskačite fugiranje vaših „kockica":

1. Materijal za fugiranje treba ravnomjerno raznositi tvrdom četkom sve dok na površini ne postane vidljiv višak
2. Nepotrebni materijal treba maknuti prije zbijanja
3. U slučaju potrebe, nakon zbijanja ponoviti fugiranje

I to je to! Vjerujemo da su vam se nakon našeg teksta posložile neke kockice. Ako ipak imate dodatnih pitanja o opločnicima, fugiranju i slično, slobodno nam se obratite na semmelrock@semmelrock.com ili na broj 047/ 81 92 00. Rado ćemo vam pomoći!

WIENERBERGER d.o.o.
WIENERBERGER d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Proizvodi su dostupni u cijeloj Hrvatskoj.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi