Biljke i njihovi sočni plodovi su ukras svakog vrta. Veliki broj ovih darova prirode, osim dekorativne, ima i prehrambenu vrijednost. Mirodije i začini oplemenjuju jela svojom bogatom aromom, kao i ljekovitim svojstvima. Upoznajmo neke od njih.

Češnjak (Allium sativum) se već tisućljećima koristi kao začin i lijek širokog spektra djelovanja. Potječe iz Azije, odakle se proširio i na ostatak svijeta. Stari Grci i Rimljani upotrebljavali su ga za poboljšanje probave i liječenje dišnog sustava. Češnjak sadrži veliki broj biološki aktivnih tvari, uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i enzime. Dokazano je da ublažava prehladu i gripu, prirodni je antibiotik, snižava razinu štetnog kolesterola u krvi i krvni tlak, normalizira ubrzan rad srca te sprječava infarkt i kardiovaskularna oboljenja. Znanstvenici tvrde da je korist od češnjaka uvijek ista bez obzira jede li se on sirov, kuhan ili pečen u ulju i preporučuju 2-3 režnja dnevno. Žvakanje peršina, zrna pržene kave, korijandera te konzumiranje svježih mliječnih proizvoda pomaže u otklanjanju neugodnog mirisa. Dalmatinska kombinacija za otklanjanje neugodnog mirisa su peršin i češnjak u maslinovom ulju. Češnjak ubrajamo među najčešće upotrebljavane začine.

Kopar (Anethum graveolens) je biljka koja naraste i do visine od 90 cm. Njegovi listovi i sjemenke su izvrsnog okusa i prodornog mirisa. U upotrebi je već više tisuća godina, što dokazuju i povijesni zapisi. Stari Rimljani su ga smatrali simbolom dobre sreće, dok su stari Grci izgaranjem koprovog mirisnog ulja pokazivali svu raskoš svog bogatstva. Iako se u kulinarstvu koristi kao sastojak brojnih jela, primjerice, jela s jajima, krumpirom, rižom, sirom i povrćem, ipak je najpoznatiji kao sastojak pri kiseljenju krastavaca. Kopar se često koristi i u zdravstvene svrhe – za stimuliranje apetita, smirivanje želučanih tegoba i štucavice, itd.

Korijander je naziv aromatičnih sjemenki biljke „Coriandrum sativum", čije lišće se zbog sličnosti s peršinom često naziva kineski peršin. Ne samo da su sjemenke i lišće ove biljke poznati po različitim imenima, već im se i arome uvelike razlikuju. Sjemenke imaju nježnu aromu koja podsjeća na mješavinu limuna i kadulje, dok je aroma listova izuzetno žestoka, stoga se listovi koriste prilikom kreiranja pikantnih jela, poput onih marokanskih i meksičkih. Najstarija zabilježena upotreba korijandera datira čak u 5000 g.p.n.e., dok se u antičko vrijeme proširio iz mediteranskog područja, odakle potječe, na ostatak Europe i Aziju. Vrlo je cijenjen u Egiptu i Kini gdje se smatra da korijander otklanja neraspoloženje i mentalni zamor, a također i otklanja neugodan zadah češnjaka. Sjemenke korijandera se u kulinarstvu koriste cijele ili smrvljene, nezaobilazni su dio „curry" mješavine začina (Indija), a stavljaju se i u jela od gljiva, kruh, peciva i medenjake.

Paprika je začin koji nastaje mljevenjem sušenih, zrelih plodova crvene paprike iz roda „Capsicum annuum" . Često se povezuje s mađarskim kulinarstvom, pogotovo jelima poput paprikaša i gulaša. Također, razni španjolski, portugalski i turski recepti sadrže papriku kao dodatak jelima. Koristi se i u dekorativne svrhe, primjerice, posuta po jajima, predjelima ili salatama. Pigmenti karotenoida daju boju paprici, a esencijalna ulja su zaslužna za njen okus. Aroma joj varira od blage i slatke pa do vrlo ljute. Koristi se i za poboljšanje probave, a svježa paprika ima više vitamina C nego naranča.

Peršin (Petroselinum crispum) je izvrstan začin koji se može upotrebljavati svjež ili sasušen. Također je i vrlo hranjiva namirnica bogata kalijem, željezom i drugim mineralima te antioksidansima poput vitamina C i betakarotena, a sadrži i skoro sve vitamine grupe B. Peršin se, još od antičkih vremena, koristi za ublažavanje brojnih zdravstvenih tegoba. Poznat je kao prirodni diuretik, tj. pomaže u izlučivanju vode i soli iz organizma, stoga ga je preporučljivo konzumirati prilikom oboljenja bubrega, tijekom nadutosti, kao i za vrijeme anticelulitnih dijeta. Povoljno djeluje na cirkulaciju i imunološki sustav, izvrstan je kao osvježivač daha, pomaže i protiv zubobolje, a preporučuje se i za smanjenje štetnog kolesterola. U kulinarstvu je vrlo popularan kao dekoracija jelima, a zbog svoje lagane i svježe arome koristi se u pripremi raznih jela, primjerice, salata i umaka.

O aromama i ljekovitim svojstvima bosiljka, kadulje, lovora, mažurana i origana – možete pročitati u članku Aromatičan vrt

Autor: Danica Maričić, BA Econ, a.d’i.

O autorici:
Profesionalno iskustvo stekla sam na području dizajna interijera, novinarstva, marketinga & odnosa s javnošću. Kreiram promotivne aktivnosti klijenata, kao i njihovu komunikaciju s ciljnim javnostima (kreativno pisanje (priopćenja, članci, intervjui), osmišljavanje brošura, kataloga, časopisa, oglasa, internetskih stranica i portala; planiranje i organizacija evenata…). Na taj način se izravno utječe na jačanje pozicije na tržištu i povećanje prepoznatljivosti tvrtke / robne marke. Također, vodim poslovne seminare na temu "Izgradnja imidža tvrtke putem dizajna poslovnih i komercijalnih prostora". (Više )

Fotogalerija (19)

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi