Vjetroelektrana Vrataruša smještena je u blizini Senja, na obroncima Velebita s pogledom na more. U pogon je puštena 2011. godine te predstavlja najveću vjetroelektranu u Hrvatskoj i sastoji se od 14 vjetroagregata. Promjer lopatica vjetroagregata je 90 metara, visina osi iznosi 80 metara, a agregat teži oko 150 tona. Upravo zbog toga, izgradnja ovog vjetroparka bila je izuzetno zanimljiv izazov.

Zahtjevi projekta

Betoniranje cijelog temelja na kojem će stajati vjetroagregat izvodi se u jednoj operaciji, bez prekida, s tri vrste betona. Beton su isporučivale dvije betonare i na gradilište je dolazio svjež. Beton je ugrađivan u slojevima, a brzina ugradnje morala je biti takva da se izbjegnu tzv. "hladne spojnice". Beton je bilo nužno odmah njegovati i zaštititi kako bi se njegovo skupljanje svelo na najmanju moguću mjeru.

SIKA rješenja

Zbog svih navedenih specifičnosti ugradnje, kao dodatak za proizvodnju visokokvalitetnog betona s produženim vremenom transporta i visokom čvrstoćom, odabran je visokokvalitetni superplastifikator Sika® ViscoCrete® 1020 X.

Uz njega, upotrijebljen je i poseban dodatak Sika® LPS A-94, za uvođenje mikropora zraka u beton i postizanje otpornosti na mraz i sol. Za kraj, betoni su njegovani uz pomoć Sika Antisol® MP10 sredstva za njegu svježeg betona.

SIKA-CROATIA d.o.o.
SIKA-CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i dostava na području cijele Hrvatske.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan!

Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi