ECO-SANDWICH® je jedini fasadni sustav koji sadrži reciklirani građevinski otpad i Ecose® mineralnu vunu, te jedini predgotovljeni sustav koji ima ventilirajući sloj! Predstavlja sofisticirano tehnološko rješenje za energetsku obnovu vanjske ovojnice zgrada, koje omogućuje obnovu zgrada do pasivnog standarda.

Primjenjujući načela održive gradnje i energetske učinkovitosti, sustav ECO-SANDWICH® nastao je kao rezultat suradnje hrvatskih znanstvenih institucija (Građevinski fakultet i Arhitektonski fakultet) i industrije(Beton Lučko d.o.o., Knauf Insulation d.o.o. i EURCO d.d.) koji su tržištu ponudili inovativan proizvod. ECO-SANDWICH ® paneli predstavljaju poboljšanje u odnosu na postojeće predgotovljene zidne panele na način da pridonose postizanju cilja EU 20-20-20 do 2020. godine preuzetog iz EPBDII Direktive, te cilja za recikliranjem 70% građevinskog otpada do 2020. godine preuzetog iz Okvirne direktive o otpadu.

Ovakvim zidnim panelima se omogućuje brza i kvalitetna gradnja niskoenergetskih zgrada,te predstavlja sofisticirano tehnološko rješenje za energetsku obnovu vanjske ovojnice zgrada,koje omogućuje obnovu zgrada do pasivnog standarda uz korištenje recikliranog građevinskog otpada i otpada od rušenja.

Recikliranje građevinskog otpada

U današnje je vrijeme građevinski otpad postao nezaobilazan problem. Zbog velikog potencijala za recikliranje i ponovnu upotrebu, građevinski je otpad prepoznat i određen od strane Europske komisije kao jedan od prioritetnih smjerova za financiranje, odnosno prepoznat je kao jedan od prioritetnih problema za rješavanje. Beton, jedan od najčešće korištenih građevinskih materijala, ima značajan utjecaj na okoliš. S druge strane, postojeće zgrade predstavljaju veliki potencijal za smanjenje potrošnje energije, odnosno ekonomske uštede,a sve zbog činjenice da postoji veliki broj zgrada koji ima minimalnu ili uopće nema toplinsku zaštitu.

Energetska učinkovitost, održiva gradnja te korištenje recikliranih resursa zajedno s obnovljivim izvorima energije postaju prioritetni smjerovi suvremenog procesa gradnje. Kao odgovor na prioritetne smjerove suvremenog procesa gradnje, razvijen je sustav ECO-SANDWICH®. Tvrtka Beton Lučko je razvila uspješnu mrežu sa znanstvenim i akademskim institucijama, kroz koju je prenesen koncept ‘know-how’, kako bi ostali u toku sa svjetskim trendovima, posebice u području održivog razvoja i ozelenjavanju tog poslovanja.

50% agregata zamijenjeno s recikliranim agregatom dobivenim iz građevinskog otpada

ECO-SANDWICH® se sastoji od dva sloja betona koji su međusobno povezani rešetkastim nosačima od nehrđajućeg čelika. U istraživanjima u području tehnologije betona napravljen je iskorak u smjeru korištenja recikliranog agregata te se on može koristiti kao zadovoljavajuća zamjena za agregat iz prirodnih izvora. Pri proizvodnji ECO-SANDWICH® zidnih panela, od ukupne količine agregata potrebnog za izradu betona,50% je zamijenjeno s recikliranim agregatom dobivenim iz recikliranim agregatom dobivenim iz građevinskog otpada.

Unutarnji, nosivi sloj betona izrađen je od recikliranog betonskog loma, dok je vanjski fasadni sloj izrađen od reciklirane opeke kao agregata u betonu. Reciklirani agregat od drobljenog betona proizvodi se drobljenjem i frakcioniranjem u proizvodnom pogonu tvrtke Beton Lučko. Dio materijala isporučuje partner na projektu EURCO d.d.

Također, reciklirani materijal od lom opeke dobavlja se i od domaćih proizvođača opeke. Kao toplinsko-izolacijski materijal koristi se novorazvijena mineralna vuna izrađena korištenjem Ecose® tehnologije, koju isporučuje Knauf Insulation d.o.o. (također partner na projektu),a koja umjesto formaldehida koristi prirodne smole kao vezivo. Između sloja Ecose® mineralne vune i vanjskog sloja betona nalazi se 4 cm ventilirajućeg sloja zraka kojemu je svrha sprječavanje vlaženja izolacijskog materijala.Unutarnji sloj betona je povezan s nosivom konstrukcijom zgrade (stupovima,zidovima) pomoću sustava priključaka od nehrđajućeg čelika.

Idealan izbor za niskoenergetske i gotovo nula energetske zgrade

Zahvaljujući koeficijentu prolaska topline ECO-SANDWICH® zidnih panela ≤ 0,20W/m2K, ECO-SANDWICH® zidni paneli u mogućnosti su postići i najstrože energetske standarde za brzu izgradnju niskoenergetskih i gotovo nula energetskih zgrada, odnosno obnovu postojećih zgrada. Gradnja ECO-SANDWICH® zidnih panela je predgotovljeni sustav gradnje, što znači da se navedeni paneli u potpunosti proizvode u tvornici u kontroliranim uvjetima, čime se podiže sigurnost i kvaliteta proizvoda.

Implementacijom ECO-SANDWICH ® zidnih panela otvorene su nove poslovne mogućnosti, uz promicanje inovativnog i zelenog gospodarstva, za gradnju novih i obnovu postojećih (višestambenih zgrada, obiteljskih kuća, skladišta, proizvodnih hala, uredskih trgovina, škola, farmi i sl.).

Koprivničani pokazali najveći interes

Najveći interes za panelima ECO-SANDWICH® pokazao je grad Koprivnica kao vodeći grad za energetsku učinkovitost i upravljanje energijom u Republici Hrvatskoj. Iz regije zainteresiranost je pokazalo nekoliko tvrtki iz Srbije i Crne Gore, upiti su stigli također i iz Francuske.

Prema projektu predviđeno je širenje na susjedna tržišta (Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Mađarske, Kosova, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Rumunjske),odnosno na sve one zemlje koje su prepoznate kao potencijalni korisnici ECOSANDWICH® panela, s obzirom na velike količine nekorištenog građevinskog otpada, te sporog napretka u postizanju ciljeva 20-20-20.

CE oznaka

ECO – SANDWICH®, kao i svi ostali građevni proizvodi, prije stavljanja na tržište morao je proći kroz proces ocjenjivanja i provjere stalnosti svojstava, odnosno na temelju propisanih ispitivanja izdana je Izjava o svojstvima i ECO– SANDWICH® sustav je dobio CE oznaku. Beton Lučko može prema projektu konstrukcije proizvesti ECO– SANDWICH® fasadni Panel odgovarajućih dimenzija.

Brojne domaće i strane nagrade

Prva nagrada koju je konzorcij projekta ECO-SANDWICH® osvojio bila je nagrada ‘GREENOVATION’ u kategoriji ‘Najbolji team hrvatskog zelenog gospodarstva’. Od ostalih nagrada, tu je i zlatna medalja i nagrada INOVA za najbolji ekološku inovaciju koja je pripala ECO-SANDWICH® konzorciju u sklopu 38. Internacionalne izložba inovacija INOVA koja se održala 2013. godine na Zagrebačkom velesajmu. Zatim, na 63. međunarodnom sajmu inovacija INNOVA 2014. održanom u Bruxellesu ECO-SANDWICH® je osvojio zlatnu medalju za inovaciju. To je veliko priznanje i dokaz da je inovacija prepoznata i da ima budućnost europskih razmjera. ECO-SANDWICH® je i ove godine trijumfirao na minhenskom sajmu BAU 2015. Više informacija potražite na www.betonlucko.hr

BETON LUČKO RBG d.o.o.
BETON LUČKO RBG d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Proizvodi su dostupni u svim prodavaonicama građevinskog materijala na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi