Obzirom da smo ušli u LEDeno doba kad smo obasipani sa svih strana novitetima iz područja LED rasvjete, osvrnuo bih se ovom prilikom na ponudu LED traka. Sve je učestalija primjena linearne LED rasvjete u interijeru i eksterijeru pošto zauzima minimalni prostor za instalaciju, a daje neslućene mogućnosti od bijelog svjetla različitih tonova do svjetla u boji. To je donedavno s fluorescentnom rasvjetom (koja nam je najbliža asocijacija na linearnu rasvjetu) bilo nemoguće. Kao i uvijek tržište je preplavljeno i setovima LED trakaste rasvjete, te mami kupce niskom cijenom. Tu treba biti oprezan jer niska cijena obično ne znači kvalitetno rješenje i ako nema određeno jamstvo postaje skupo rješenje.

Osim toga, ovisno o jačini LED čipa ugrađenog na PCB traku (fleksibilni vodič) on predstavlja dugoročno određeno termičko opterećenje na traku, a samim time i na ljepljivi sloj na pozadini trake. Stoga se ne preporučuje ljepljenje trake direktno na materijal aplikacije jer će se s vremenom odlijepiti. Za aplikaciju postoje posebni ekstrudirani aluminijski profili najrazličitijih presjeka s prozirnim, satiniranim, mlječnim ili čak lećastim difuzorom, koji omogućuju kvalitetno ljepljenje, hlađenje i zaštitu LED trake. Ovisno o poprečnom presjeku se tako profil može ugraditi u predviđeni utor u zidnoj, stropnoj ili podnoj oblozi ili namještaju. Može biti nadgradni profil pa je vidljiv na plohi ili pomoću posebnog pribora obješen u prostoru.

LED traka se napaja posebnim pretvaračem koji pretvara izmjenični mrežni napon u stabilizirani istosmjerni napon 12V ili 24V. Ovisno o jačini LED čipa i njihovoj količini na jedinici duljine potrebno je odabrati jačinu pretvarača. Za RGB LED traku koja daje mogućnost izbora boje treba u kombinaciju uzeti i kontroler.

U svakom slučaju izbor komponenti trakaste LED instalacije bi trebalo prepustiti stručnoj osobi kako bi konačni efekt bio onaj traženi uz garanciju trajnosti i ekonomičnosti odabranog rješenja.

Dodatne detalje možete saznati na našoj web stranici www.hal-croatia.com ili Facebooku ili nas kontaktirajte bez obaveze E-mailom na zoran@hal-croatia.com odnosno telefonom na 091/ 59 30 800.

HAL d.o.o.
HAL d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske. Djelujemo i na području Austrije, BiH, Crne Gore, Italije, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije i Srbije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi