1. Kako je moguće produžiti životni vijek krova?
Ugradnjom originalne sistemske opreme, koja se sastoji od elemenata za prozračivanje pokrova, elemenata za zaštitu od snijega, te izradom sekundarnog krova kao dodatne zaštite od prodora vode u prostorije unutar vašeg doma.

2. Zašto je potrebno koristiti sistemska rješenja kod izrade krovišta?
Kako bi osigurali maksimalnu moguću zaštitu vašeg doma, nužno je koristiti originalnu Tondach sistemsku opremu, budući da ona zajedno sa Tondach crijepom čini sustav optimalnih rješenja za krovove u svim podnebljima.

3. Što sve obuhvaća sistemsko rješenje krovišta?
Tondach sistemska rješenja se sastoje od rješenja za prozračivanje pokrova, rješenja za zaštitu od snijega, rješenja za prodore kroz krov, rješenja za zaštitu krovne konstrukcije od močenja, rješenja za izradu sekundarnog krova, rješenja za zaštitu od vjetra, te sustava za hodanje po krovu (u svrhu naknadnog održavanja krova ili opreme na krovu).

4. Zašto koristiti originalnu Tondach opremu?
Originalna Tondach oprema je dio Tondach rješenja za krov, te je u potpunosti kompatibilna sa svim Tondach crijepovima. Ugradnjom originalne Tondach opreme se bitno produljuje vijek trajanja, te sigurnost samog krova, a samim time i sigurnost ukućana koji borave u objektu.

5. Koje proizvode je neophodno koristiti kako bi se osiguralo kvalitetno ventiliranje krovišta?
Kako bi osigurali adekvatno ventiliranje pokrova, nužno je osigurati ulaz zraka na strehi krova, ugradnjom Tondach češlja i Tondach mrežice za ptice, kao i izlaz zraka ispod sljemena i u neposrednoj blizini sljemena, ugradnjom Tondach sljemeno-grebene trake, te odzračnih crjepova.

Ventiliranje pokrova je izuzetno bitno jer sprječava truljenje drvene potkonstrukcije crijepa i konstrukcije krova, te pospješuje sušenje pokrova poslije obilnih padalina i tijekom topljenja snijega na krovu.

6. Koliko je ispravno korištenje morta kod postavljanja sljemenjaka?
Ugradnja sljemenjaka korištenjem morta, opravdana je jedino u slučaju restauracije objekata koji su dio kulturne baštine, i koji su u svom izvornom obliku imali ovakav oblik ugradnje sljemenjaka.

Ugradnjom sljemenjaka pomoću kopči, uz postavljanje Tondach sljemeno-grebene trake, fiksiramo sljemenjak na sljemenu ili grebenu, bez zatvaranja izlaza zraka koji suši drvenu građu i sam pokrov. U područjima sa jačim udarima vjetra, sljemenjake je moguće dodatno osigurati i ugrađivanjem zvonastih vijaka.

7. Kako izbjeći pojavu kondenzacije na krovnoj konstrukciji?
Ugradnjom ventiliranog krova. Ventilacijom pokrova, sprječavamo zadržavanja vlage u području krovne konstrukcije, čime se sprječava prerano propadanja krovne konstrukcije, kao posljedica gljivica i plijesni.

8. S obzirom na učestalu pojavu nevremena, na koji način dodatno osigurati krovište?
Najbolji način za dodatno osiguranje krovišta od posljedica nevremena, osim korištenja standardnih vijaka za pričvršćivanje pokrova je ugradnja kopči protiv nevremena.

Kopča protiv nevremena djeluje poput opruge; pričvršćuje crijep za drvenu potkonstrukciju prilikom djelovanja vjetra, a istovremeno, budući da je riječ o fleksibilnoj vezi, sprječava pucanje crijepa.

9. Koliko kvaliteta krovne folije može utjecati na nagib krovišta?
Izuzetno! Krovne folije kao takve su tema za sebe. Osim težine folije po m2, što je najčešće korišten parametar za razlikovanje različitih folija, krovne paropropusne folije imaju još jako puno parametara na koje je bitno obratiti pozornost.

Izdvojio bih sd vrijednost, što je ona niža, to folija više „diše", tj. paropropusnija je, i toplinsku postojanost folije, budući da se tokom sunčanih dana u prostoru potkonstrukcije pokrova razvijaju temperature i do 100°C, pa se one jeftinije i nekvalitetnije folije, raspadaju i gube svoju funkciju.

Jako je bitan i način ugradnje folije. Ukoliko je folija postavljena bez ljepljenja na spojevima, smatramo da imamo postavljen bazični sekundarni krov. Ovisno o modelu crijepa, ovakvim postavljanjem folije, minimalni nagib krova je moguće umanjiti do 5°.

Ukoliko se ugrađuje premium folija, kao što je to Tondach FOL Mono DT ili Tondach FOL Mono Premium, čiji se spojevi folija lijepe ili vare, moguće je umanjiti nagib i za dodatnih 3°.

Pripremio: Matej Petrlin, mag. ing. aedif. (dipl. ing. građ.), Product Manager Roof – region Adriatic

WIENERBERGER d.o.o.
WIENERBERGER d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Proizvodi su dostupni u cijeloj Hrvatskoj.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi